Opis przepisu
Lubicie calzone? 🙂 Ja uwielbiam! Dzisiaj mnie naszło na wiejskie calzone, z dużą ilością cebulki, podsmażanej kiełbaski, czosnku, kukurydzy oraz mozzarelli. Nie no rewelacja! 🙂 Wyszło puszyste, idealnie doprawione. W całym domu tak pięknie pachniało gdy wyciągałam je z piekarnika, że musiałam walczyć sama ze sobą aby szybko je sfotografować i zjeść. Na szczęście wytrzymałam, ale nie powiem, że było łatwo 🙂 Gorąco je polecam.
Przepis na: Wiejskie calzone
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki do pizzy lub typ 550
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Farsz:
- 1 laska kiełbasy
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 puszki kukurydzy
- 15 dag mozzarelli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
Zobacz również:
Wiejskie calzone - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Komentarze