Dania mi─ÖsneDania z warzywamiDania z wieprzowin─ůDla dzieciDro┼╝d┼╝oweImprezaKolacja we dwojeKuchnia w┼éoskaKuchnie ┼ŤwiataObiadyPizzaPizza z mi─ÖsemPrzek─ůskiPrzek─ůski na ciep┼éoPrzek─ůski z seremSpecjalne okazjeSylwesterWalentynki

Wiejskie calzone

Lubicie calzone? ­čÖé Ja uwielbiam! Dzisiaj mnie nasz┼éo na wiejskie calzone, z du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů cebulki, podsma┼╝anej kie┼ébaski, czosnku, kukurydzy oraz mozzarelli. Nie no rewelacja! ­čÖé Wysz┼éo puszyste, idealnie doprawione. W ca┼éym domu tak pi─Öknie pachnia┼éo gdy wyci─ůga┼éam je z piekarnika, ┼╝e musia┼éam walczy─ç sama ze sob─ů aby szybko je sfotografowa─ç i zje┼Ť─ç. Na szcz─Ö┼Ťcie wytrzyma┼éam, ale nie powiem, ┼╝e by┼éo ┼éatwo ­čÖé Gor─ůco je polecam.

Przepis na: Wiejskie calzone

┬áPrzygotowanie: 80 min┬á┬áPieczenie: 10 min┬á┬á┼ü─ůcznie: 90 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g m─ůki do pizzy lub typ 550
  • 20 g ┼Ťwie┼╝ych dro┼╝d┼╝y
  • 1 ┼éy┼╝ka cukru
  • 300 ml ciep┼éej wody
  • 3 ┼éy┼╝ki oliwy z oliwek
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 1 laska kie┼ébasy
  • 1 cebula
  • 6 z─ůbk├│w czosnku
  • 1 ┼éy┼╝ka oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 dag mozzarelli
  • 2 ┼éy┼╝ki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 ┼éy┼╝eczka zi├│┼é prowansalskich

wiejskie calzone
Krok 1 

Dro┼╝d┼╝e roztapiamy w 100 ml ciep┼éej wody, ┼éy┼╝k─ů cukru oraz ┼éy┼╝k─ů m─ůki. Odstawiamy na 10 minut w ciep┼ée miejsce. Do miski wsypujemy m─ůk─Ö, pozosta┼é─ů wod─Ö, rozczyn, oliw─Ö, s├│l oraz pieprz. Wyrabiamy g┼éadkie ciasto. Odstawiamy na oko┼éo godzin─Ö.


wiejskie calzone
Krok 2 

Pokrojon─ů cebulk─Ö podsma┼╝amy na oleju lub oliwie. Gdy si─Ö zeszkli to dodajemy przeci┼Ťni─Öty przez prask─Ö czosnek oraz kie┼ébas─Ö.


wiejskie calzone
Krok 3 

Wyro┼Ťni─Öte ciasto dzielimy na dwie cz─Ö┼Ťci.


wiejskie calzone
Krok 4

Wa┼ékujemy oba ciasta mniej wi─Öcej na kszta┼ét prostok─ůta. Na ┼Ťrodek ciasta nak┼éadamy przecier pomidorowy, podsma┼╝on─ů cebulk─Ö z kie┼ébask─ů, kukurydz─Ö, zio┼éa prowansalskie oraz wi─Ökszo┼Ťci─ů startej mozzarelli.


wiejskie calzone
Krok 5

Formujemy dwa piero┼╝ki, wierzch smarujemy lekko kropelkami oliwy, posypujemy zio┼éami oraz ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů startej mozzarelli. Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Smacznego!


wiejskie calzone

wiejskie calzone

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

┼Ürednia ocena 4.8 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 36

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button