Ciasto banoffee

4.5/5 (68 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 20 min pieczenia

Ciasto banoffee

Opis przepisu

Ciasto banoffee na kruchym cieście smakuje i prezentuje się naprawdę genialnie! To niezwykle prosty wypiek, który zrobisz raz, dwa. Tarta z bananami i kajmakiem z pewnością posmakuje Twoim gościom! Jeśli dodatkowo pokusisz się o przygotowanie domowego słonego karmelu to już w ogóle będzie to strzał w dziesiątkę!

Banoffee

Delikatny krem w połączeniu z masą kajmakową, plasterkami bananów i słonymi precelkami to połączenie doskonałe. To bez wątpienia jedna z moich ulubionych tart! Ciasto banoffee sprawdzi się idealnie jako coś słodkiego do kawy czy na domówki, urodziny i inne imprezy rodzinne.

Tarta z bananami

Ta tarta z bananami jest naprawdę prosta i szybka do przygotowania. Dzięki takiej ilości zdjęć krok po kroku z pewnością wyjdzie Ci idealna już za pierwszym razem. Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na tartę z malinami i borówkami lub tartaletki z kremem budyniowym.

Przepis na: Ciasto banoffee

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 280 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

Krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka masy kajmakowej

Dodatkowo:

  • 3/4 puszki masy kajmakowej (około 350g)
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść precelków solonych

Opcjonalnie solony karmel:

  • 3 łyżki białego cukru drobnego
  • 50 ml wody
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła
  • szczypta soli
Wyślij emailem

Ciasto banoffee - przepis krok po kroku


Krok 1

Składniki na kruche ciasto

Przepis na kruche ciasto:

Do miski dodajemy składniki do ciasta kruchego – mąkę pszenną (280 g), zimne masło pokrojone w kostkę (150 g), żółtko (z większego jajka), cukier puder (2 łyżki) i śmietanę (1 łyżka).


Krok 2

ciasto na tartę

Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.


Krok 3

kruche ciasto przepis

Ciasto rozwałkowujemy (blat lekko podsypujemy mąką) i nakładamy na foremkę. Ja użyłam prostokątną okrągłą foremkę do tarty o średnicy 30 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 10 minut lub do zamrażalnika na 7 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez około 20-22 minut (góra-dół).


Krok 4

banoffee pie przepis

Gdy ciasto kruche całkowicie przestygnie, wtedy nakładamy masę kajmakową (ja zwykle używam gostyńską, bo najbardziej mi smakuje) – około 3/4 puszki.


Krok 5

banoffee ciasto

Dwa większe banany kroimy w grubsze plasterki. Przekładamy do miseczki i polewamy sokiem z cytryny (około 1 łyżka).


Krok 6

tarta bananowa

Banany układamy na masie kajmakowej, lekko je wbijamy.  


Krok 7

tarta z bananami

Krem:

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (350 g), mascarpone (250 g), cukier puder (2 płaskie łyżki) i opcjonalnie śmietan-fix. Gdy powstanie sztywny krem, wtedy dodajemy masę kajmakową (1 łyżka) i ponownie miksujemy przez chwilkę.


Krok 8

ciasto banatoffee

Krem nakładamy na warstwę bananów.


Krok 9

banoffee przepis

Solony karmel:

Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (3 łyżki, ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.

Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (50 ml, tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu). Wlewamy śmietankę (6 łyżek) i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło (2 płaskie łyżki) oraz sól (szczypta) i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z palnika.

Gdy solony karmel nieco przestygnie, wtedy polewamy nim wierzch tarty. Dekorujemy słonymi precelkami. Gotowe!


Tarta banoffee

banoffee

banoffee

Ciasto banoffee

banoffee pie

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 68

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments