Opis przepisu
Ciasto banoffee na kruchym cieście smakuje i prezentuje się naprawdę genialnie! To niezwykle prosty wypiek, który zrobisz raz, dwa. Tarta z bananami i kajmakiem z pewnością posmakuje Twoim gościom! Jeśli dodatkowo pokusisz się o przygotowanie domowego słonego karmelu to już w ogóle będzie to strzał w dziesiątkę!
Banoffee
Delikatny krem w połączeniu z masą kajmakową, plasterkami bananów i słonymi precelkami to połączenie doskonałe. To bez wątpienia jedna z moich ulubionych tart! Ciasto banoffee sprawdzi się idealnie jako coś słodkiego do kawy czy na domówki, urodziny i inne imprezy rodzinne.
Tarta z bananami
Ta tarta z bananami jest naprawdę prosta i szybka do przygotowania. Dzięki takiej ilości zdjęć krok po kroku z pewnością wyjdzie Ci idealna już za pierwszym razem. Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na tartę z malinami i borówkami lub tartaletki z kremem budyniowym.
Przepis na: Ciasto banoffee
Składniki:
Ciasto kruche:
- 280 g mąki pszennej lub krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Krem:
- 350 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 1 łyżka masy kajmakowej
Dodatkowo:
- 3/4 puszki masy kajmakowej (około 350g)
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść precelków solonych
Opcjonalnie solony karmel:
- 3 łyżki białego cukru drobnego
- 50 ml wody
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki masła
- szczypta soli
Zobacz również:
Ciasto banoffee - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski dodajemy składniki do ciasta kruchego – mąkę pszenną (280 g), zimne masło pokrojone w kostkę (150 g), żółtko (z większego jajka), cukier puder (2 łyżki) i śmietanę (1 łyżka).
Krok 3
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez około 20-22 minut (góra-dół).
Krok 4
Krok 5
Krok 7
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (350 g), mascarpone (250 g), cukier puder (2 płaskie łyżki) i opcjonalnie śmietan-fix. Gdy powstanie sztywny krem, wtedy dodajemy masę kajmakową (1 łyżka) i ponownie miksujemy przez chwilkę.
Krok 9
Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (3 łyżki, ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.
Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (50 ml, tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu). Wlewamy śmietankę (6 łyżek) i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło (2 płaskie łyżki) oraz sól (szczypta) i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z palnika.
Gdy solony karmel nieco przestygnie, wtedy polewamy nim wierzch tarty. Dekorujemy słonymi precelkami. Gotowe!
Komentarze