Ciasta z owocamiSłodkości

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami

Wczoraj na Instagramie naoglądałam się tylu pyszności z truskawkami, że cały dzisiejszy ranek o nich myślałam. Od deserów, ciast po pierogi z truskawkami… Ile ja już ich nie jadłam! 🙁 Wyruszyłam w poszukiwaniu słodkich, polskich truskawek i szczerze mówiąc nie było to łatwe zadanie. Gdy już myślałam, że z moich poszukiwań będą nici to nareszcie znalazłam takie idealne, czerwoniutkie truskawki, które wprost rozpływały się w ustach. Tak przy okazji kupiłam tydzień temu truskawki w supermarkecie i w były tak neutralne w smaku, że aż się przeraziłam…

W warzywniaku kupiłam też borówki i chciałam zrobić coś naprawdę pysznego! Wiem, że wielu z Was nie ma czasu na przygotowywanie nie wiadomo jak pracochłonnych ciast, więc wymyśliłam takie bardzo ekspresowe w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami. Czym je wykonałam? Blenderem? To niemożliwe… A jednak! 🙂

Ja na co dzień używam swojego nowego blendera Braun Multiquick 9. Jest bardzo poręczny, ma wiele fajnych końcówek i akcesoriów, więc jest po prostu uniwersalny oraz wielozadaniowy. Mam małą kuchnię, więc czasami po prostu nie chce mi się wyciągać mojego dużego robota planetarnego do zmiksowania kilku składników.

Ten najlepszy blender poradzi sobie także do zdecydowanie cięższych zadań w kuchni jak np. zblendowanie orzechów, masła orzechowego, a także skruszenia lodu. Jego dużym atutem jest także cena (a mianowicie stosunek ceny do jakości oraz możliwości).

Przy pomocy końcówki do ubijania przygotowałam całe ciasto i zajęło mi to łącznie 10 minut! Świetnie ubiłam nim jajka wraz z cukrem na puszystą masę i ciacho po upieczeniu było naprawdę bez jakichkolwiek zarzutów. Puszyste, delikatne w smaku i zniknęło jak tylko je rozkroiłam. Pamiętajcie, że składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej! To bardzo ważne 🙂

Koniecznie sprawdź Przepis na domową nutellę – wykonaną blenderem Braun.

Przepis na: Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45-50 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • ok. 250 g truskawek
  • ok. 100 g borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!

Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut).


Krok 2 

Dodajemy pozostałe składniki. 


Krok 3

Miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 4

Do foremki o wymiarach 18×32 cm wlewamy ciasto.


Krok 5

Równomiernie wbijamy truskawki oraz borówki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Piec około 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego! 


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi