Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce.
Przepis na: Rogaliki z nutellą
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 1 łyżka cukru kryształu
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 70 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do nasmarowania rogalików przed samym pieczeniem
- nutella lub krem czekoladowy
Zobacz również:
Rogaliki z nutellą - przepis krok po kroku
Krok 1
Po tym czasie rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (490 g), a także dodajemy rozczyn drożdżowy, 2 żółtka, pozostałe letnie mleko (niecałe 200 ml), cukier puder (3 łyżki), miękkie masło (70 g w temperaturze pokojowej).
Zagniatamy ciasto ręką lub za pomocą robota planetarnego z hakiem do ciast drożdżowych. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Wyciągamy z miski i lekko wyrabiamy. Blat oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt dużego koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na podstawę każdego trójkąta nakładamy nieco czubatą łyżeczkę nutelli lub innego dowolnego kremu czekoladowego. Zalepiamy tą podstawę trójkąta, aby ukryć nadzienie i zwijamy formując równe rogaliki.
Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni (u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu). Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Pieczemy przez 25-28 minut (aż się ładnie zarumienią.
Rogaliki z nutellą są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli chcemy je spożywać w następne dni to zwijamy je szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
Smacznego!
Komentarze
Przepyszne , puchate , mega polecam
Wyglądają obłędnie a smakują jeszcze lepiej
dzięki 🙂
Wyszły przepyszne 😊
Cieszę się 🙂
Super dobre i super proste do przygotowania
Bardzo się cieszę, że smakują ❤️
To kolejny przepis według którego piekę rogaliki, niestety słaby.
Ciasto słabo rośnie w piekarniku, rogaliki mało puszyste wręcz twarde.
Najlepszy przepis, to pan chyba coś robi źle 😂
Nie rozumiem przepisu. W pierwszym kroku pisze aby dodać drożdże i mleko i później do większego naczynia znowu drożdże i pozostałe mleko ale ile tego w pierwszym kroku i później znowu??
Najpierw trzeba zrobić rozczyn drożdżowy z drozdzy, 50 ml mleka, lyzki cukru i mąki, a później te rozrobione drozdze czyli rozczyn trzeba wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami 🙂
a dodajemy ponownie cukier czy juz nie? jestem prostym chłopem a ten przepis ma pełno dziur haha
Ale przepis jest opisany przecież szczegółowo, wiec nie wiem skąd ma pełno dziur. Cukier (kryształ) dodajemy do rozczynu, a cukier puder do ciasta właściwego 🙂
Właśnie ciasto u mnie rośnie – na 11.11 będą nieco inne rogale 🙂 A z nutelli uformowalem kulki za pomocą dwóch lyzeczek na desce wyłożonej papierem do pieczenia. I włożyłem do zamrazalnika. Myślę że tak będzie łatwiej je potem zwijać te rogaliki taką trochę zamarznięta nutellą.
Nawet nie zdążyłybyśmy pomyśleć a już miałybyśmy rogalika w ręce zmierzającego do naszych ust 😀