CiastaCiasta drożdżoweCzekoladaDla dzieciPiknikRogalikiSpecjalne okazjeSłodkości

Rogaliki z nutellą

Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce.

Przepis na: Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików przed samym pieczeniem
  • nutella lub krem czekoladowy

Rogaliki z nutellą
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 50 ml ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nutelli. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na ok. 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!


Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 69

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Tomasz
1 rok temu

To kolejny przepis według którego piekę rogaliki, niestety słaby.
Ciasto słabo rośnie w piekarniku, rogaliki mało puszyste wręcz twarde.

Ksenia Budzinski
2 lat temu

Nie rozumiem przepisu. W pierwszym kroku pisze aby dodać drożdże i mleko i później do większego naczynia znowu drożdże i pozostałe mleko ale ile tego w pierwszym kroku i później znowu??

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ksenia Budzinski

Najpierw trzeba zrobić rozczyn drożdżowy z drozdzy, 50 ml mleka, lyzki cukru i mąki, a później te rozrobione drozdze czyli rozczyn trzeba wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami 🙂

Adrian
2 lat temu

Właśnie ciasto u mnie rośnie – na 11.11 będą nieco inne rogale 🙂 A z nutelli uformowalem kulki za pomocą dwóch lyzeczek na desce wyłożonej papierem do pieczenia. I włożyłem do zamrazalnika. Myślę że tak będzie łatwiej je potem zwijać te rogaliki taką trochę zamarznięta nutellą.

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

Nawet nie zdążyłybyśmy pomyśleć a już miałybyśmy rogalika w ręce zmierzającego do naszych ust 😀

Back to top button