Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce.
Przepis na: Rogaliki z nutellą
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 1 łyżka cukru kryształu
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 70 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do nasmarowania rogalików przed samym pieczeniem
- nutella lub krem czekoladowy
Zobacz również:
Rogaliki z nutellą - przepis krok po kroku
Krok 1
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nutelli. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.
Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na ok. 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!
Komentarze
Wyglądają obłędnie a smakują jeszcze lepiej
dzięki 🙂
Wyszły przepyszne 😊
Cieszę się 🙂
Super dobre i super proste do przygotowania
Bardzo się cieszę, że smakują ❤️
To kolejny przepis według którego piekę rogaliki, niestety słaby.
Ciasto słabo rośnie w piekarniku, rogaliki mało puszyste wręcz twarde.
Najlepszy przepis, to pan chyba coś robi źle 😂
Nie rozumiem przepisu. W pierwszym kroku pisze aby dodać drożdże i mleko i później do większego naczynia znowu drożdże i pozostałe mleko ale ile tego w pierwszym kroku i później znowu??
Najpierw trzeba zrobić rozczyn drożdżowy z drozdzy, 50 ml mleka, lyzki cukru i mąki, a później te rozrobione drozdze czyli rozczyn trzeba wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami 🙂
Właśnie ciasto u mnie rośnie – na 11.11 będą nieco inne rogale 🙂 A z nutelli uformowalem kulki za pomocą dwóch lyzeczek na desce wyłożonej papierem do pieczenia. I włożyłem do zamrazalnika. Myślę że tak będzie łatwiej je potem zwijać te rogaliki taką trochę zamarznięta nutellą.
Nawet nie zdążyłybyśmy pomyśleć a już miałybyśmy rogalika w ręce zmierzającego do naszych ust 😀