Rogaliki z nutellą

4.6/5 (163 ocen)
Rogaliki z nutellą

Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce.

Przepis na: Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików przed samym pieczeniem
  • nutella lub krem czekoladowy
Wyślij emailem

Rogaliki z nutellą - przepis krok po kroku


Krok 1

Rogaliki z nutellą

Do miseczki wkruszyć drożdże (ja użyłam 30 g świeżych), dodać 50 ml letniego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 15 minut żeby rozczyn ładnie wyrósł.

Po tym czasie rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (490 g), a także dodajemy rozczyn drożdżowy, 2 żółtka, pozostałe letnie mleko (niecałe 200 ml), cukier puder (3 łyżki), miękkie masło (70 g w temperaturze pokojowej).

Zagniatamy ciasto ręką lub za pomocą robota planetarnego z hakiem do ciast drożdżowych. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.

Wyciągamy z miski i lekko wyrabiamy. Blat oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt dużego koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na podstawę każdego trójkąta nakładamy nieco czubatą łyżeczkę nutelli lub innego dowolnego kremu czekoladowego. Zalepiamy tą podstawę trójkąta, aby ukryć nadzienie i zwijamy formując równe rogaliki.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni (u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu).  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Pieczemy przez 25-28 minut (aż się ładnie zarumienią.

Rogaliki z nutellą są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli chcemy je spożywać w następne dni to zwijamy je szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.

Smacznego!


Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 163

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksanak
Roksana
18 godzin temu

Przepyszne , puchate , mega polecam

1000003478
Joanna
Joanna
5 miesięcy temu

Wyglądają obłędnie a smakują jeszcze lepiej

Julia
Julia
1 rok temu

Wyszły przepyszne 😊

Karol
Karol
2 lat temu

Super dobre i super proste do przygotowania

Tomasz
Tomasz
4 lat temu

To kolejny przepis według którego piekę rogaliki, niestety słaby.
Ciasto słabo rośnie w piekarniku, rogaliki mało puszyste wręcz twarde.

Patrycja
Patrycja
1 rok temu
W odpowiedzi do  Tomasz

Najlepszy przepis, to pan chyba coś robi źle 😂

Ksenia Budzinski
Ksenia Budzinski
4 lat temu

Nie rozumiem przepisu. W pierwszym kroku pisze aby dodać drożdże i mleko i później do większego naczynia znowu drożdże i pozostałe mleko ale ile tego w pierwszym kroku i później znowu??

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Ksenia Budzinski

Najpierw trzeba zrobić rozczyn drożdżowy z drozdzy, 50 ml mleka, lyzki cukru i mąki, a później te rozrobione drozdze czyli rozczyn trzeba wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami 🙂

Rafał
Rafał
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

a dodajemy ponownie cukier czy juz nie? jestem prostym chłopem a ten przepis ma pełno dziur haha

Adrian
Adrian
5 lat temu

Właśnie ciasto u mnie rośnie – na 11.11 będą nieco inne rogale 🙂 A z nutelli uformowalem kulki za pomocą dwóch lyzeczek na desce wyłożonej papierem do pieczenia. I włożyłem do zamrazalnika. Myślę że tak będzie łatwiej je potem zwijać te rogaliki taką trochę zamarznięta nutellą.

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Nawet nie zdążyłybyśmy pomyśleć a już miałybyśmy rogalika w ręce zmierzającego do naszych ust 😀