Pistacjowy sernik baskijski

5/5 (1 ocen)
Pistacjowy sernik baskijski – obłędnie kremowy, genialny w smaku, prosty w przygotowaniu i jednocześnie robiący ogromne wrażenie! Idealny na wyjątkowe okazje, jak i na codzienne przyjemności. Jeśli kochasz pistacje i serniki, to ten przepis z całą pewnością podbije Twoje serce!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 40 min pieczenia

pistacjowy sernik baskijski

Opis przepisu

Pistacjowy sernik baskijski jest ekstremalnie kremowy, mazisty i przede wszystkim obłędnie smaczny. Raz go upieczesz to z pewnością się w nim zakochasz od pierwszego kęsa. Jest to jeszcze lepsza wersja klasycznego sernika baskijskiego, który cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.

Przepis na: Pistacjowy sernik baskijski

Porady na start

  • W klasycznym serniku baskijskim nie ma żadnego spodu, ale według mnie ciekawszy w smaku jest na ciasteczkowym spodzie – to też ułatwia późniejsze przeniesienie sernika np. na paterę do ciast. Jeśli wolisz, możesz pominąć spód.
  • Ten sernik przygotowałam na bazie PASTY pistacjowej (100% pistacji), a nie słodkiego KREMU pistacjowego. Pastę najłatwiej zamówić sobie przez internet, ponieważ ciężko ją kupić stacjonarnie, chociaż ostatnio widziałam ją w Dealz.
  • W tym przepisie użyłam serków Philadephia oraz serków kanapkowych. To one wpływają na końcową kremową konsystencję sernika. Jeśli chcesz użyć zwykłego twarogu to polecam upiec po prostu mój klasyczny sernik pistacjowy, który cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.
  • Dopiero po odpowiednim schłodzeniu w lodówce sernik będzie miał idealną konsystencję do pokrojenia.
  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm (możesz też użyć o średnicy 26 cm). Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Składniki na masę serową wyciągamy min. 30 minut szybciej z lodówki.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 140 g herbatników maślanych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 600 g serków Philadelphia
  • 400 g naturalnych serków kanapkowych np. puszysty Twój Smak, Almette, Delikate
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g pasty pistacjowej (100 % pistacji)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 5 dużych jajek
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej lub skrobi ziemniaczanej
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
Wyślij emailem

Jak zrobić pistacjowy sernik baskijski?


Krok 1

spód ciasteczkowy

Pistacjowy sernik baskijski zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu.

Spód ciasteczkowy:

Herbatniki maślane (140 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.

Przygotowujemy sobie foremkę. U mnie tortownica o średnicy 24 cm (może być także 26 cm). Boki i spód lekko natłuszczamy. Wykładamy papierem do pieczenia (zgniotłam w dłoniach, aby papier łatwiej było uformować). Masa serowa wyjdzie dość rzadka, więc tak zabezpieczona blaszka jest przydatna.

Masę ciasteczkową wykładamy na spód foremki.


Krok 2

składniki na pistacjowy sernik baskijski

Pistacjowy sernik baskijski jest szybki do przygotowania, więc od razu nastawiamy sobie piekarnik – temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół.

Masa serowa:

Składniki wyciągamy z lodówki minimum 30 minut szybciej.

Do miski dodajemy serki Philadephia (600 g), serki puszyste (400 g), pastę pistacjową (100 g), cukier biały (180 g), opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 płaska łyżka), a także sól (1/2 płaskiej łyżeczka soli).


Krok 3

masa serowa z pastą pistacjową

Miksujemy przez minutę do połączenia się składników.


Krok 4

dodanie jajka do pistacjowej masy serowej

Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy po dodaniu każdego przez około 15 sekund.  


Krok 5

masa serowa pistacjowa

Wlewamy śmietankę kremówkę 30% (300 ml), a także wsypujemy mąkę pszenną lub skrobię (1 płaska łyżka) i miksujemy przez 10-20 sekund.  


Krok 6

baskijski sernik pistacjowy przed upieczeniem

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).  


Krok 7

Pistacjowy sernik baskijski po upieczeniu

Sernik od razu wyciągamy z piekarnika. Wyjdzie lekko spalony z wierzchu, falujący na środku jakby był nieupieczony, ale taki urok sernika baskijskiego 🙂

Dopiero po minimum 8 godzinach w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji i będzie się bez problemu kroić.

Gotowy sernik smakuje wybornie z dodatkiem konfitury czy musu z malin.

Zapraszam także do wypróbowania klasycznego sernika baskijskiego z mojego przepisu.  


pistacjowy sernik baskijski

sernik baskijski pistacjowy

pistacjowy sernik baskijski przepis

Pistacjowy sernik baskijski z musem malinowym

Przepis na pistacjowy sernik baskijski

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
4 dni temu

Ile czasu będzie się piekł sernik z połowy porcji na formie 18cm? Pozdrawiam

Kama
Kama
5 dni temu

Mam taką ochotę na ten sernik!!! Wygląda obłędnie🤩🤩🤩 Jaką pastę pistacjową używasz? Już dwa razy zamówiłam w internecie i dwa razy się nacięłam, jedna gorzka, a w drugiej wyczuwalne zmielone łupinki 🙄🙄

Kama
Kama
2 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź 🙂

anetanol86
Aneta
6 dni temu

Czy mogą być tylko serki typu Philadelphia? Akurat mam pod dostatkiem..

Pistacjowy sernik baskijski przepis

Moi czytelnicy doskonale wiedzą, że uwielbiam serniki pod każdą możliwą postacią. Ich pieczenie (jak i jedzenie oczywiście) sprawia mi dużą przyjemność i chętnie eksperymentuję w swojej kuchni z nowymi smakami. Tym razem postanowiłam przygotować przepis na pistacjowy sernik baskijski i powiem krótko: wyszła z tego prawdziwa petarda! Uwielbiam ten słonawy posmak i ultrakremową konsystencję sernika baskijskiego, ale z dodatkiem pasty pistacjowej jest w moim odczuciu jeszcze smaczniejszy i jeszcze bardziej kremowy. Jestem wielką fanką wszystkich pistacjowych rzeczy, więc od razu ten sernik baskijski pistacjowy skradł moje serce! Dodatkowo jest bardzo prosty do przygotowania, więc już wiem, że będzie się u mnie pojawiał regularnie. Jestem przekonana, że jak raz go spróbujesz to przepadniesz tak samo jak ja 🙂

RozwińZwiń