Opis przepisu
Pistacjowy sernik baskijski jest ekstremalnie kremowy, mazisty i przede wszystkim obłędnie smaczny. Raz go upieczesz to z pewnością się w nim zakochasz od pierwszego kęsa. Jest to jeszcze lepsza wersja klasycznego sernika baskijskiego, który cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.
Przepis na: Pistacjowy sernik baskijski
Porady na start
- W klasycznym serniku baskijskim nie ma żadnego spodu, ale według mnie ciekawszy w smaku jest na ciasteczkowym spodzie – to też ułatwia późniejsze przeniesienie sernika np. na paterę do ciast. Jeśli wolisz, możesz pominąć spód.
- Ten sernik przygotowałam na bazie PASTY pistacjowej (100% pistacji), a nie słodkiego KREMU pistacjowego. Pastę najłatwiej zamówić sobie przez internet, ponieważ ciężko ją kupić stacjonarnie, chociaż ostatnio widziałam ją w Dealz.
- W tym przepisie użyłam serków Philadephia oraz serków kanapkowych. To one wpływają na końcową kremową konsystencję sernika. Jeśli chcesz użyć zwykłego twarogu to polecam upiec po prostu mój klasyczny sernik pistacjowy, który cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.
- Dopiero po odpowiednim schłodzeniu w lodówce sernik będzie miał idealną konsystencję do pokrojenia.
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm (możesz też użyć o średnicy 26 cm). Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Składniki na masę serową wyciągamy min. 30 minut szybciej z lodówki.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 140 g herbatników maślanych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 600 g serków Philadelphia
- 400 g naturalnych serków kanapkowych np. puszysty Twój Smak, Almette, Delikate
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g pasty pistacjowej (100 % pistacji)
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 5 dużych jajek
- 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej lub skrobi ziemniaczanej
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Jak zrobić pistacjowy sernik baskijski?
Krok 1
Pistacjowy sernik baskijski zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu.
Spód ciasteczkowy:
Herbatniki maślane (140 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.
Przygotowujemy sobie foremkę. U mnie tortownica o średnicy 24 cm (może być także 26 cm). Boki i spód lekko natłuszczamy. Wykładamy papierem do pieczenia (zgniotłam w dłoniach, aby papier łatwiej było uformować). Masa serowa wyjdzie dość rzadka, więc tak zabezpieczona blaszka jest przydatna.
Masę ciasteczkową wykładamy na spód foremki.
Krok 2
Pistacjowy sernik baskijski jest szybki do przygotowania, więc od razu nastawiamy sobie piekarnik – temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół.
Masa serowa:
Składniki wyciągamy z lodówki minimum 30 minut szybciej.
Do miski dodajemy serki Philadephia (600 g), serki puszyste (400 g), pastę pistacjową (100 g), cukier biały (180 g), opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 płaska łyżka), a także sól (1/2 płaskiej łyżeczka soli).
Krok 3
Miksujemy przez minutę do połączenia się składników.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 7
Sernik od razu wyciągamy z piekarnika. Wyjdzie lekko spalony z wierzchu, falujący na środku jakby był nieupieczony, ale taki urok sernika baskijskiego 🙂
Dopiero po minimum 8 godzinach w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji i będzie się bez problemu kroić.
Gotowy sernik smakuje wybornie z dodatkiem konfitury czy musu z malin.
Zapraszam także do wypróbowania klasycznego sernika baskijskiego z mojego przepisu.
Komentarze
Ile czasu będzie się piekł sernik z połowy porcji na formie 18cm? Pozdrawiam
Ciężko mi tak na oko oszacować, bo to dość specyficzny wypiek… Skróciłabym czas do około 30 minut.
Mam taką ochotę na ten sernik!!! Wygląda obłędnie🤩🤩🤩 Jaką pastę pistacjową używasz? Już dwa razy zamówiłam w internecie i dwa razy się nacięłam, jedna gorzka, a w drugiej wyczuwalne zmielone łupinki 🙄🙄
Różnych marek kupuję i w sumie nie miałam takich przypadków. Przez internet najczęściej zamawiam z firmy Deseo czy Pi-nuts, a ostatnio kupiłam stacjonarnie w Dealz bodajże firmy targroch i tez była ogólnie spoko 🙂 Pasty pistacjowe są lekko gorzkawe, bo to nie jest słodki krem pistacjowy z dodatkiem cukru, mleka w proszku itp 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Proszę 🙂
Czy mogą być tylko serki typu Philadelphia? Akurat mam pod dostatkiem..
Jasne oczywiście 🙂