Chrupka malinowa do tortu

4.5/5 (13 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie 4 h

chrupka malinowa

Opis przepisu

Chrupka malinowa do tortu to bardzo smaczny, słodki dodatek, wzbogacający różne kremy. Nadaje ciekawego smaku, dodatkowej, chrupiącej struktury w torcie. Jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

Polecam także wypróbować moją chrupkę czekoladową oraz żelkę truskawkową.

Przepis na: Chrupka malinowa do tortu

Porady na start

  • Ta chrupka do tortu jest przygotowana na bazie białej czekolady oraz francuskiej prażynki Paillete Feuilletine (np. firmy Callebaut), którą najłatwiej można zamówić przez internet np. allegro. Nie polecam zastępować jej niczym innym, ponieważ fajnie zachowuje w kremie swoją chrupkość i nie mięknie tak szybko.
  • Przygotowałam ją do tortu o średnicy 18 cm, ale nada się także dla nieco większego tortu np. 20 cm.
  • Chrupka ma być o minimum 1-2 cm mniejsza od średnicy tortu. Czyli jeśli w tym przepisie tort ma średnicę 18 cm, to chrupka 16 cm średnicy. Jeśli robisz większy lub mniejszy tort to skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
  • Użyłam liofilizowanych malin. Świeże czy mrożone się nie nadają.
  • Dodatkowej chrupkości nadałyby chrupiące białe perełki (można dodać około 10-20 g). Można je opcjonalnie dodać do tej chrupki.
  • Tort z chrupkami w kremie powinien być wyciągnięty z lodówki około 30 minut szybciej przed jego rozkrojeniem.

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 10 g liofilizowanej maliny
  • 50 g francuskiej prażynki Callebaut
  • 30 g oleju
  • opcjonalnie 10-20 g chrupiących białych perełek Mona Lisa
Wyślij emailem

Jak zrobić chrupkę malinową do tortu?


Krok 1

Chrupka malinowa do tortu jest bardzo prosta i naprawdę uniwersalna. Pasuje do różnych smaków kremów, chociaż ja ją uwielbiam w połączeniu z kremami owocowymi np. malinowym, truskawkowym, porzeczkowym itp. Fajnie będzie też pasować do kremu z białej czekolady. Może się skusisz na klasyczny krem z mascarpone do tortu.

Wykonujemy ją kilka godzin lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.

Czekoladę białą (100 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska nad garnkiem z wrzącą wodą) czy nawet mikrofalówce (tylko wtedy co chwilkę wyjmujemy i mieszamy, aby czekolada się ładnie, stopniowo roztopiła i nie doszło do jej zwarzenia).


Krok 2

Gdy czekolada nieco przestygnie, wtedy wlewamy olej roślinny (30 g).


Krok 3

dodatek do tortu

Mieszamy do połączenia i powstania jednolitej konsystencji.

Jeśli będzie problem z połączeniem czekolady z olejem to można ją lekko podgrzać (kilka sekund w mikrofalówce) i wymieszać.  


Krok 4

Chrupka malinowa

Dodajemy liofilizowane maliny (10g, ale możesz dodać inne owoce, ja dodałam odrobinę mieszanki owoców leśnych), a także francuską prażynkę (50 g).

Opcjonalnie można dodać także chrupiące białe perełki (około 10-20 g). 


Krok 5

Chrupka malinowa do tortu

Całość mieszamy. Dosłownie przez chwilkę za pomocą łyżeczki.

Do formowania chrupek, żelek można kupić specjalne ringi, formy silikonowe do żelek/chrupek, czy nawet użyć rantu do tortu.

Jeśli nie masz żadnej z tych rzeczy to wystarczy nawet najzwyklejszy garnek, który trzeba wyłożyć folią spożywczą, aby później łatwo było wyciągnąć chrupkę czy żelkę.


Krok 6

Chrupka malinowa do tortu

Ważne – chrupka powinna być o około 2 cm mniejszej średnicy niż biszkopt w torcie.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, choć można śmiało nałożyć ją na tort np. dobę później. Chrupka malinowa do tortu gotowa.

Na blat biszkoptu nakładamy cienką warstwę kremu. Następnie nakładamy na środku chrupkę, a brzegi wypełniamy kremem. Uzupełniamy pozostałym kremem, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu.

Zachęcam Cię także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na biszkopt, a także chrupkę czekoladową do tortu.

Jeśli szukasz gotowych propozycji na tort to podrzucam przepis na tort Kinder lub tort urodzinowy.  


Chrupka malinowa do tortu

Chrupka malinowa do tortu

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 13

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments