Słodkości
-
Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami
Uwielbiam podróże, zwiedzanie, poznawanie nieznanych mi kultur. Dlaczego? Głównie dlatego, że łączą się one z doświadczeniem spróbowania obcych mi smaków, zapachów i aromatów. Od kiedy pamiętam, byłam niesamowicie zakochana w kuchni włoskiej. W styczniu tego roku polecieliśmy na tydzień do Rzymu, gdzie spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, a także niesamowitego…
Czytaj dalej » -
Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami
Lubisz ciasto drożdżowe oraz maliny? To przepis specjalnie dla Ciebie! Takie odrywane bułeczki drożdżowe z malinami spokojnie mogą Ci zastąpić drugie śniadanie do pracy czy słodką przekąskę dla dzieci do szkoły. Są bardzo proste do przygotowania, jedynie czasochłonne, ponieważ tak jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego trzeba poczekać aż…
Czytaj dalej » -
Najlepszy przepis na maślane ciasteczka
Uwielbiasz domowe ciasteczka, lecz nie za bardzo Ci wychodzą? Przygotowałam najlepszy przepis na maślane, kruche ciasteczka, które jak już raz upieczesz to będziesz je przygotowywać duuuuużo częściej. Jest to bardzo prosty przepis, a nawet powiedziałabym, że stary jak świat, ale czasem takie mega łatwe do przygotowania rzeczy są sto razy…
Czytaj dalej » -
Wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów
Gofry kojarzą się przede wszystkim z wakacjami, morzem, plażą i słodkim dogadzaniem. Ciasto na gofry już samo w sobie jest dosyć kaloryczne, a dodatkowo jemy je np. z bita śmietana, nutella itp. Przygotowałam dla Was wersję wegańskich, bezglutenowych gofrów z puree z bananów. Muszę przyznać, że przepis powstał dosyć spontanicznie…
Czytaj dalej » -
Budyniowe naleśniki z konfiturą wiśniową
Kiedy najdzie Cię ochota na dobrego naleśnika to ciężko się oprzeć! To moje ulubione koło ratunkowe gdy mam mało czasu na zjedzenie czegokolwiek lub w lodówce świeci jedynie światełko. Składniki na naleśniki znajdą się zawsze i można je podawać z czym tylko chcesz! Może to być twaróg, budyń, ulubiona konfitura czy nutella. Wykonanie:…
Czytaj dalej » -
Naleśniki Rafaello
Rafaello uwielbiam pod każdą postacią! Cieszy mnie gdy jako prezent dostaję zapakowane, ulubione pralinki z migdałem w środku, lecz lubię także domowe, kokosowe ciasta czy desery. Na dzisiejszy deser przygotowałam mega pyszne Naleśniki Rafaello ze świeżymi malinami i jeżynami. Coś naprawdę pysznego! Naleśniki usmażysz raz dwa, a masę jeszcze szybciej. Całość…
Czytaj dalej » -
Proste ciasto ucierane ze śliwkami
Przyznaję, że takie ciasta lubię najbardziej… Proste, szybkie i z małej ilości składników wychodzą najlepiej 🙂 Ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką wyjdzie naprawdę każdemu! Nawet jeżeli jest to Twoje pierwsze samodzielnie pieczone ciacho. Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej, więc po prostu kilka godzin szybciej wyciągnij masło…
Czytaj dalej » -
Omlet na słodko z figami i nektarynkami
Omlet na słodko najlepiej smakuje jako niedzielne, weekendowe śniadanko! Do tego świeże owoce np. figi i nektarynki, a także owocowy gęsty jogurt np. bananowy lub kiwi oraz ulubiony dżem… Coś pysznego! 🙂 Wykonanie: W misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze…
Czytaj dalej » -
Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)
Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie…
Czytaj dalej » -
Borówkowy sernik na zimno
Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko. Krok 1 Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce…
Czytaj dalej »