Żelka truskawkowa do tortu

4.6/5 (17 ocen)
Chcesz przełamać słodycz w swoim torcie? Nadać mu owocowego charakteru? Uniknąć monotonii w smaku? W takim razie ta żelka truskawkowa będzie do tego idealna! Sprawia, że tort nie tylko smakuje lepiej, ale i wygląda bardziej profesjonalnie.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min + chłodzenie 4 h

Żelka truskawkowa do tortu

Opis przepisu

Żelka truskawkowa do tortu to naprawdę świetny, owocowy dodatek przełamujący słodycz kremu w torcie. Jest niezwykle smaczna i uniwersalna. Zrobisz ją w kilka minut, a później wymaga porządnego schłodzenia, aby odpowiednio stężała.

Pasuje do naprawdę wielu smaków kremów jak np. krem śmietankowy z mascarpone, krem czekoladowy itp. Sprawdzi się świetnie zarówno do tortów mocno owocowych, czy właśnie tych, którym brakuje owocowego przełamania słodkich kremów.

Przepis na: Żelka truskawkowa do tortu

Porady na start

  • Do przygotowania tej żelki możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek (ewentualnie można je zastąpić np. malinami).
  • Pamiętaj, że żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). Moja żelka truskawkowa miała około 16 cm średnicy, a później włożyłam ją do tortu o średnicy 18 cm. Jeśli robisz większy lub mniejszy tort to skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
  • Wykonujemy ją kilka godzin lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.

Składniki:

  • 200 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 g żelatyny
Wyślij emailem

Żelka truskawkowa do tortu przepis krok po kroku:


Krok 1

rozmrażanie truskawek

Żelka truskawkowa do tortu jest banalnie prosta do wykonania i co najważniejsze uniwersalna do różnych smaków kremów. Wykonujemy ją kilka godzin lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.

Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych truskawek (około 200 g) – tylko najpierw polecam je sobie rozmrozić.

W przypadku świeżych truskawek to można je od razu zblendować i przejść po prostu do kroku 2.

Jeśli chodzi o mrożone (tak jak u mnie) to najpierw wkładamy je do małego rondelka i podlewamy odrobiną wody np. 2 lub 3 łyżki. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu aż się nieco podgotują i zmiękną.

Żelatynę spożywczą (6 g) mieszamy z zimną wodą (około 3 łyżki). Odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.  


Krok 2

mus truskawkowy

Truskawki blendujemy za pomocą blendera ręcznego – przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny (1 łyżeczka) oraz cukier do smaku (około 1-2 łyżki). Jeśli użyjesz bardzo słodkich truskawek to w ogóle nie ma potrzeby ich dosładzania.

Stawiamy na palnik i doprowadzamy do lekkiego zagotowania.

Zdejmujemy z palnika, dodajemy napęczniałą żelatynę i porządnie mieszamy, aby się równomiernie rozpuściła i nie było żadnych grudek. Ten mus truskawkowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 


Krok 3

żelka do tortu na talerzu

Dopiero po chwili jak zacznie gęstnieć (tężeć) to wtedy przygotowujemy sobie np. rant do tortu czy nawet najzwyklejszy mały garnek z płaską powierzchnią i wykładamy spód folią spożywczą. Wylewamy delikatnie mus truskawkowy, aby tworzył równą warstwę (krążek).

Pamiętaj, że żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). Moja żelka truskawkowa miała około 16 cm średnicy, a później włożyłam ją do tortu o średnicy 18 cm.

Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, chociaż śmiało można ją wykonać dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy z niej folię spożywczą.

Na blat biszkoptu nakładamy cienką warstwę kremu. Następnie delikatnie przekładamy zimną żelkę na środek tortu. Przykrywamy kremem i nakładamy kolejny blat biszkoptu. Gotowe!

Biszkopt na tort

Zachęcam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jasny lub kakaowy biszkopt.


Żelka truskawkowa do tortu

Żelka do tortu

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 17

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Żelka do tortu

Czy zdarzyło Ci się kiedyś spojrzeć na tort i pomyśleć: „Czegoś tu brakuje”? Może krem wygląda zbyt zwyczajnie, owoce układają się chaotycznie, a całość nie ma tego efektu „wow”, który sprawia, że aż chce się sięgnąć po widelec? No właśnie! W takich momentach na scenę wkracza żelka do tortu – mały, ale niezwykle efektowny dodatek, który może całkowicie odmienić Twoje wypieki. Żelka do tortu to nic innego jak owocowa warstwa (u mnie truskawkowa) z dodatkiem żelatyny, która dodaje deserowi nie tylko smaku, ale też wyjątkowej struktury i wyglądu. Może być cienką, delikatną warstwą podkreślającą smak kremu lub solidnym wkładem, który po przekrojeniu tortu pięknie będzie się prezentować.

RozwińZwiń