Opis przepisu
Żelka truskawkowa do tortu to naprawdę świetny, owocowy dodatek przełamujący słodycz kremu w torcie. Jest niezwykle smaczna i uniwersalna. Zrobisz ją w kilka minut, a później wymaga porządnego schłodzenia, aby odpowiednio stężała.
Pasuje do naprawdę wielu smaków kremów jak np. krem śmietankowy z mascarpone, krem czekoladowy itp. Sprawdzi się świetnie zarówno do tortów mocno owocowych, czy właśnie tych, którym brakuje owocowego przełamania słodkich kremów.
Przepis na: Żelka truskawkowa do tortu
Porady na start
- Do przygotowania tej żelki możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek (ewentualnie można je zastąpić np. malinami).
- Pamiętaj, że żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). Moja żelka truskawkowa miała około 16 cm średnicy, a później włożyłam ją do tortu o średnicy 18 cm. Jeśli robisz większy lub mniejszy tort to skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
- Wykonujemy ją kilka godzin lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.
Składniki:
- 200 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 g żelatyny
Zobacz również:
Żelka truskawkowa do tortu przepis krok po kroku:
Krok 1
Żelka truskawkowa do tortu jest banalnie prosta do wykonania i co najważniejsze uniwersalna do różnych smaków kremów. Wykonujemy ją kilka godzin lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.
Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych truskawek (około 200 g) – tylko najpierw polecam je sobie rozmrozić.
W przypadku świeżych truskawek to można je od razu zblendować i przejść po prostu do kroku 2.
Jeśli chodzi o mrożone (tak jak u mnie) to najpierw wkładamy je do małego rondelka i podlewamy odrobiną wody np. 2 lub 3 łyżki. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu aż się nieco podgotują i zmiękną.
Żelatynę spożywczą (6 g) mieszamy z zimną wodą (około 3 łyżki). Odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.
Krok 2
Stawiamy na palnik i doprowadzamy do lekkiego zagotowania.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy napęczniałą żelatynę i porządnie mieszamy, aby się równomiernie rozpuściła i nie było żadnych grudek. Ten mus truskawkowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3
Dopiero po chwili jak zacznie gęstnieć (tężeć) to wtedy przygotowujemy sobie np. rant do tortu czy nawet najzwyklejszy mały garnek z płaską powierzchnią i wykładamy spód folią spożywczą. Wylewamy delikatnie mus truskawkowy, aby tworzył równą warstwę (krążek).
Pamiętaj, że żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). Moja żelka truskawkowa miała około 16 cm średnicy, a później włożyłam ją do tortu o średnicy 18 cm.
Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, chociaż śmiało można ją wykonać dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy z niej folię spożywczą.
Na blat biszkoptu nakładamy cienką warstwę kremu. Następnie delikatnie przekładamy zimną żelkę na środek tortu. Przykrywamy kremem i nakładamy kolejny blat biszkoptu. Gotowe!
Biszkopt na tort
Zachęcam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jasny lub kakaowy biszkopt.
Komentarze