Opis przepisu
Biszkopt kakaowy to baza do wielu ciast czy tortów. Wychodzi mięciutki, puszysty i naprawdę bardzo smaczny.
Biszkopt czekoladowy
Sekretem takiego biszkoptu są prawidłowo ubite jajka, a także odpowiednie proporcje pozostałych składników. W zależności od użytego kakao, uzyskasz delikatnie inny odcień upieczonego biszkoptu. Jeśli chcesz, aby wyszedł całkiem czarny, a nie brązowy (nawet po dodaniu kakao extra ciemnego) to w sklepach można teraz bez problemu kupić czarne kakao do wypieków.
Przepis na: Biszkopt kakaowy
Porady na start
Z podanych proporcji wyszedł mi biszkopt o wysokości 6 cm w prostokątnej blaszce o wymiarach 18 x 32 cm. Podzieliłam go na dwa równe blaty.
Jeśli ten biszkopt chcesz wykorzystać np. do tortu i potrzebujesz go przekroić na 3 blaty, to poniższe proporcje fajnie się sprawdzą w tortownicy o średnicy 24-26 cm.
Jeżeli masz inny rozmiar foremki, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Przygotowując biszkopty nie używam nigdy proszku do pieczenia, bo one pięknie rosną na prawidłowo ubitych jajkach. Jeśli bardzo chcesz to dodaj maksymalnie pół łyżeczki.
Składniki:
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 180 g cukru białego lub drobnego do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao extra ciemnego
Zobacz również:
Jak zrobić biszkopt kakaowy?
Krok 1
Składniki na biszkopt kakaowy powinny być w temp. pokojowej! Jajka wyjmij minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2
Do suchej, czystej miski dodajemy białka i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być też zwykły biały). Po kilku minutach miksowania białka powinny zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywne. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.
Krok 3
Krok 4
Miksujemy tylko przez chwilkę na małych obrotach miksera.
Krok 5
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (120 g) oraz kakao (40 g).
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Biszkopt kakaowy kroimy na równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu (ja używam takiego z ząbkami).
Ten biszkopt użyłam w przepisie na ciasto słonecznikowiec – bardzo polecam je wypróbować!
Zobacz także mój sprawdzony przepis na klasyczny, jasny biszkopt na tort lub biszkopt orzechowy.
Komentarze
Fenomenalny biszkopt. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam do tortu.
Bardzo miło mi to czytać! 🙂
Czy można zamiast mąki pszennej użyć mąki kartoflanej, lub skrobię kukurydzianej? Chodzi o ciasto bezglutenowe.
Niestety nie robiłam nigdy biszkoptu z innej mąki niż tradycyjna pszenna, więc ciężko mi podpowiedzieć…