Biszkopt kakaowy

4.6/5 (92 ocen)
Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować perfekcyjny biszkopt kakaowy? W takim razie jesteś we właściwym miejscu! Z tego przepisu wychodzi mięciutki, świetnie się kroi i jest rewelacyjny w smaku. Biszkopt czekoladowy to jeden z najbardziej uniwersalnych wypieków i stanowi świetną bazę do wielu ciast i deserów.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 40 min pieczenia

Biszkopt kakaowy

Opis przepisu

Biszkopt kakaowy to baza do wielu ciast czy tortów. Wychodzi mięciutki, puszysty i naprawdę bardzo smaczny.

Biszkopt czekoladowy

Sekretem takiego biszkoptu są prawidłowo ubite jajka, a także odpowiednie proporcje pozostałych składników. W zależności od użytego kakao, uzyskasz delikatnie inny odcień upieczonego biszkoptu. Jeśli chcesz, aby wyszedł całkiem czarny, a nie brązowy (nawet po dodaniu kakao extra ciemnego) to w sklepach można teraz bez problemu kupić czarne kakao do wypieków.

Przepis na: Biszkopt kakaowy

Porady na start

Z podanych proporcji wyszedł mi biszkopt o wysokości 6 cm w prostokątnej blaszce o wymiarach 18 x 32 cm. Podzieliłam go na dwa równe blaty.

Jeśli ten biszkopt chcesz wykorzystać np. do tortu i potrzebujesz go przekroić na 3 blaty, to poniższe proporcje fajnie się sprawdzą w tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Jeżeli masz inny rozmiar foremki, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Przygotowując biszkopty nie używam nigdy proszku do pieczenia, bo one pięknie rosną na prawidłowo ubitych jajkach. Jeśli bardzo chcesz to dodaj maksymalnie pół łyżeczki.

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 180 g cukru białego lub drobnego do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao extra ciemnego
Wyślij emailem

Jak zrobić biszkopt kakaowy?


Krok 1

oddzielenie żółtka od białek

Składniki na biszkopt kakaowy powinny być w temp. pokojowej! Jajka wyjmij minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. 


Krok 2

ubite białka w misce

Do suchej, czystej miski dodajemy białka i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być też zwykły biały). Po kilku minutach miksowania białka powinny zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywne. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.


Krok 3

dodanie żółtek do ubitych białek

Do ubitych białek dodajemy żółtka.


Krok 4

masa na biszkopt

Miksujemy tylko przez chwilkę na małych obrotach miksera.


Krok 5

mąka pszenna z kakao w misce

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (120 g) oraz kakao (40 g).


Krok 6

masa na biszkopt kakaowy

Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.


Krok 7

Biszkopt kakaowy przed upieczeniem

Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm lub tak jak ja prostokątnej blaszki o wymiarach 18 x 32 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 175ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.


Krok 8

biszkopt kakaowy z 6 jaj

Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i w rękawicach kuchennych upuszczamy go z wysokości 20 cm na blat kuchenny czy podłogę (cały czas go oczywiście trzymamy po bokach i tylko lekko nim uderzamy). Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Biszkopt kakaowy kroimy na równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu (ja używam takiego z ząbkami).

Ten biszkopt użyłam w przepisie na ciasto słonecznikowiec – bardzo polecam je wypróbować!

Zobacz także mój sprawdzony przepis na klasyczny, jasny biszkopt na tort lub biszkopt orzechowy.


biszkopt czekoladowy

Biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy z 6 jaj

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 92

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julia z
Julia z
14 dni temu

Fenomenalny biszkopt. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam do tortu.

Małgorzata
Małgorzata
19 dni temu

Czy można zamiast mąki pszennej użyć mąki kartoflanej, lub skrobię kukurydzianej? Chodzi o ciasto bezglutenowe.

Biszkopt czekoladowy

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na biszkopt czekoladowy to jesteś we właściwym miejscu. Robiłam go już naprawdę niezliczoną ilość razy i muszę przyznać, że to biszkopt czekoladowy, który zawsze się udaje! Niektórzy na początku mają pewne obiekcje co do przepisu, ponieważ w liście składników nie widzą ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej. Nie jest to błąd, ponieważ tak naprawdę nie ma potrzeby używania żadnego z tych składników. Ten ciemny biszkopt pięknie rośnie bez żadnych wspomagaczy, ale trzeba mieć na uwadze, że kluczowe jest tutaj bardzo dobre ubicie białek. Jeżeli nie będzie to zrobione poprawnie, to wtedy może wyjść niższy niż mój. Ja zawsze korzystam z robota planetarnego i jak widać po zdjęciach wychodzi ładny i wysoki.

Biszkopt czekoladowy przepis

Jeżeli zbliżają się urodziny kogoś dla Ciebie bliskiego i chcesz dla niego lub dla niej upiec tort i zastanawiasz się jak się do tego zabrać? W takim razie z pomocą może przyjść Ci ten przepis na biszkopt czekoladowy do tortu. Wystarczy, że przekroisz go na dwie lub trzy blaty i przełożysz ulubionym kremem np. na bazie śmietanki i owoców. Jeżeli jednak jest fanką/fanem czekolady i intensywnych smaków, to dobrą opcją będzie przełożenie go np. kremem czekoladowym to tortu i orzechami. Ten biszkopt czekolady jest bardzo uniwersalny i pasuje do naprawdę wielu dodatków, więc tak naprawdę wszystko zleży od Twojej kreatywności i preferencji smakowych. Jeżeli szukasz inspiracji to sprawdź mój przepis na Tort Kinder lub Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy.

Biszkopt kakaowy z 6 jaj

Ten przepis na biszkopt kakaowy z 6 jaj jest idealny do foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Wychodzi też dosyć wysoki, ponieważ ma ok. 6 cm wysokości. Ja przekroiłam go na pół, ponieważ tak pasowało mi do ciasta słonecznikowiec, ale jeżeli masz zamiar zrobić z jego użyciem tort, to równie dobrze możesz przekroić go na 3 blaty. Wszystko zależy oczywiście od Twojej koncepcji na tort, ale ja robiłam ostatnio z tego przepisu blaty na tort o wysokości 2 cm i wyszło idealnie. Warto jednak wiedzieć, że ten biszkopt kakaowy z 6 jaj jest puszysty, ale jednocześnie jest wystarczająco zwarty, by utrzymać cięższe kremy, masy czy owoce.

Biszkopt kakaowy prostokątny

Tym razem zrobiłam biszkopt kakaowy prostokątny, ale tak naprawdę rodzaj użytej foremki nie ma tak naprawdę znaczenia. Liczy się pole powierzchni więc czy użyje prostokątnej formy czy tortownicy, to ważne aby to pole zostało mniej więcej zachowane lub składniki zostały proporcjonalnie zwiększone lub zmniejszone. Tak samo czas pieczenia, ani temperatura pozostaje taka sama, niezależnie jakiego rodzaju blaszki użyjemy. Dzięki temu otrzymamy puszysty i wilgotny biszkopt, który będzie doskonałą podstawą do wielu słodkich wypieków

RozwińZwiń