Sernik z białymi Michałkami

4.7/5 (52 ocen)
Sernik z białymi Michałkami to ciacho, którego trudno nie pokochać – kremowy, delikatny i rewelacyjny w smaku. Wyobraź sobie takie połączenie: aksamitna masa serowa, słodka biała czekolada, chrupiące orzeszki i te kultowe białe Michałki... Po prostu niebo w gębie!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min + 80 min pieczenia

Sernik z białymi Michałkami

Opis przepisu

Sernik z białymi Michałkami jest niezwykle smaczny i kremowy. Wychodzi wysoki, równiutki, a co więcej ciekawy w smaku. Posmak białej czekolady oraz orzeszków ziemnych to strzał w dziesiątkę!

Moja miłość do białych Michałków zainspirowała mnie do stworzenia tego obłędnego sernika. Wykonany na ciasteczkowym spodzie, choć śmiało możesz wykonać klasyczne kruche ciasto. Jestem pewna, że posmakuje Wam od pierwszego kęsa!

Przepis na: Sernik z białymi Michałkami

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Do masy serowej użyłam twaróg oraz serki Philadephia, aby sernik wyszedł bardziej kremowy. Jednak jeśli chcesz użyj jedynie 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego np. z wiaderka.
  • Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 180 g maślanych herbatników
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 cukierków Wawel Michałki białe
  • 100 g białej czekolady
  • 800 g twarogu np. półtłustego w kostce lub z wiaderka
  • 400 g serka Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • kilka cukierków Wawel Michałki białe
Wyślij emailem

Sernik z białymi Michałkami przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasteczkowy spód

Ciasteczkowy spód:

Masło (50 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki (180 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego. Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja lekko mokrego piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Dociskamy np. za pomocą szklanki czy kokilki, aby powstał zwarty spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.


Krok 2

pokrojone w kostkę białe michałki, biała czekolada i śmietanka kremówka w garnku

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (100 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g) oraz białe Michałki (6 cukierków).


Krok 3

rozpuszczone białe michałki z białą czekoladą i śmietanką 30%

Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Krok 4

składniki na masę serową

Do miski dodajemy zmielony twaróg (800 g), serek Philadelphia (400 g), a także miękkie masło (30 g), cukier (100 g) oraz kremowe masło orzechowe (1 nieco czubata łyżka).

Miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy rozpuszczone białe Michałki i ponownie miksujemy przez chwilkę.


Krok 5

dodanie jajka do masy serowej

 

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksujemy przez 15-20 sekund po dodaniu każdego następnego, łącznie 5 sztuk).  


Krok 6

masa sernikowa

Dodajemy także skrobię lub sypki budyń (1 łyżka). Miksujemy przez chwilkę.

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.


Krok 7

Sernik z białymi Michałkami przed upieczeniem

 

Pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika – najpierw przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 50 minut.

Najpierw zostawiamy sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a później po 15 minutach studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wsypujemy bardzo drobno pokrojone orzeszki (około 40 g). Mieszamy i wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy pokrojonymi Michałkami.

Sernik z białymi Michałkami przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania kremowego sernika Lotus lub sernika świątecznego.


Sernik z białymi Michałkami

Sernik z białymi Michałkami przepis

Sernik z białymi Michałkami i białą czekoladą

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksanak
Roksana
16 dni temu

Zrobiłam, pękł ale wyszedł przepyszny , nie jest za słodki idealny , i robiłam z sera z wiaderka i serek naturalny na kanapkę zamiast Philadelphia, balam się że nie wyjdzie ale jest boski 😋😋

1000002829
Karolina
Karolina
26 dni temu

To jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam :))

Katarzyna
Katarzyna
29 dni temu

A jak ma się piekarnik na gaz to w jakiej temperaturze najlepiej go piec?

Weronika
Weronika
1 miesiąc temu

Dzisiaj upiekłam i już się nie mogę doczekać jak jutro wypróbujemy 🙂 wygląda bosko

Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Czy czekoladę z rozpuszczonymi Michałkami z kroku trzeciego dodaje się do masy serowej? Bo nigdzie nie ma, że gdzieś ją Pani dodaje 😊