Opis przepisu
Jeśli kochacie serniki i nie potraficie oprzeć się ciasteczkom Lotus Biscoff, to mam dla Was coś specjalnego! Te mini sereczniki Lotus nie tylko pięknie wyglądają, ale też są niezwykle smaczne i kremowe! A co najlepsze? Są mini, więc nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia, sięgając po kolejny! 🙂
Składają się ciasteczkowego spódu a także kremowej masy serowej z użyciem twarogu, serka Philadelphia i oczywiście kremu Lotus. Na wierzchu jest natomiast obłędna polewa z ciasteczkowa. Coś pysznego!
Ten przepis powstał na bazie sernika lotus, ale tym razem potrzebowałam przygotować mini porcje, aby goście mogli się nimi sami częstować i muszę powiedzieć, że byli nimi zachwyceni!
Przepis na: Mini serniczki Lotus
Porady na start
- Ciasteczka i krem Lotus Biscoff najlepiej zakupić wcześniej przez internet, ale coraz częściej można je spotkać w większych marketach takich jak Careffour.
- Zamiast ciasteczek i kremu Lotus możesz użyć także produktów z innej firmy. Np. w Lidlu ostatnio widziałam krem ciasteczkowy oraz ciasteczka korzenne z firmy Sante.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 140 g ciasteczek Lotus (lub innych korzennych)
- 40 g masła
Masa serowa:
- 400 g twarogu np. półtłustego w kostce lub z wiaderka
- 500 g serka Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- 30 g miękkiego masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- 2 lekko czubate łyżki kremu Lotus
Dodatkowo:
- 3 łyżki kremu Lotus
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 30 g ciasteczek Lotus (lub innych korzennych)
Zobacz również:
Mini serniczki Lotus przepis krok po kroku:
Krok 1
Mini serniczki Lotus zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Możesz użyć ciasteczek Lotus, ale sprawdzą się także najzwyklejsze ciasteczka korzenne, czy w ostateczności maślane herbatniki (tylko w ich przypadku potrzeba będzie dodać około 20 g więcej roztopionego masła).
Ciasteczkowy spód
Ciasteczka lotus (ok. 170 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.
Krok 2
Masło (40 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Wlewamy do zmielonych ciasteczek (140 g) i mieszamy za pomocą łyżki do momentu powstania mokrego piasku.
Krok 3
Do pieczenia mini serniczków można użyć specjalnej foremki do muffinek i do jej zagłębień włożyć papierowe papilotki (tak upiekłam 12 sztuk). Osobno upiekłam jeszcze 6 serniczków w specjalnej formie silikonowej.
Czyli łącznie wyszło mi 18 mini serniczków.
Krok 4
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy twaróg (400 g) – ja użyłam półtłusty w kostce i zblendowałam go na gładko. Dodajemy także serek Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak (500 g), cukier (100 g), miękkie masło (30 g), skrobię ziemniaczaną lub budyń waniliowy (1 łyżka), a także krem Lotus (2 nieco czubate łyżki).
Krok 5
Dodajemy także po jednym jajku, miksując po około 20 sekund po dodaniu kolejnego – łącznie 3 duże sztuki.
Krok 6
Mini serniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 30 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później obniżamy do temp. 120 stopni przez 15 minut. Po tym czasie studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego wystudzenia.
Krok 7
W miseczce mieszamy krem Lotus (3 łyżki) z 3-4 łyżkami śmietanki kremówki. Podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce i mieszamy do połączenia się składników. Dekorujemy nim wierzch serniczków.
Posypujemy także zmielonymi ciasteczkami Lotus.
Mini serniki Lotus Biscoff przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na klasyczny sernik Lotus.
Komentarze
Czy serniczki pieczone w papilotkach można od razu wyjąć z formy na muffinki czy trzeba najpierw schłodzić w lodówce?
Najlepiej schłodzić w lodówce, ale ja osobiście zazwyczaj podaję serniczki tak czy siak w papilotkach i każdy sobie sam zdejmuje… Masa serowa nie zawsze tak super ładnie odkleja się od papilotek, szczególnie tych papierowych 🙂
A czy dekoruje się je przed włożeniem do lodówki czy po? Czy jest to obojętne? 🙂
W sumie nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze żeby były całkowicie ostygnięte 🙂 A czy będą w temperaturze pokojowej czy zimne wyciągnięte z lodówki to bez różnicy, tak jak z dekoracją każdego innego sernika…
Czy można zamiast serku Philadelphia dać więcej twarogu z wiaderka? Bądź mascarpone ?
No to lepiej zastąpić mascarpone lub śmietankowym Twój smak np. z Lidla 🙂
Super przepis! Serniczki wyszły pyszne🫶
Dziś zrobię. Zastanawiam się, czy masę np. krówkową można dać zamiast kremu lotus?
I jak smakuje?
Można spróbować 🙂
Kocham Twój klasyczny sernik Lotus, robi u mnie zawsze szal w domu, więc te mini serniczki też przetestuję 🙂
koniecznie 🙂