Mini serniczki Lotus

4.8/5 (49 ocen)
Mini serniczki Lotus Biscoff to prawdziwy hit każdej imprezy. Są niezwykle smaczne i kremowe. Dosłownie rozpływają się w ustach. To świetna alternatywa dla klasycznego sernika Lotus, który cieszy się dużą popularnością na moim blogu.

Ilość porcji

18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 45 min pieczenia

Mini serniczki Lotus

Opis przepisu

Jeśli kochacie serniki i nie potraficie oprzeć się ciasteczkom Lotus Biscoff, to mam dla Was coś specjalnego! Te mini sereczniki Lotus nie tylko pięknie wyglądają, ale też są niezwykle smaczne i kremowe! A co najlepsze? Są mini, więc nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia, sięgając po kolejny! 🙂

Składają się ciasteczkowego spódu a także kremowej masy serowej z użyciem twarogu, serka Philadelphia i oczywiście kremu Lotus. Na wierzchu jest natomiast obłędna polewa z ciasteczkowa. Coś pysznego!

Ten przepis powstał na bazie sernika lotus, ale tym razem potrzebowałam przygotować mini porcje, aby goście mogli się nimi sami częstować i muszę powiedzieć, że byli nimi zachwyceni!

Przepis na: Mini serniczki Lotus

Porady na start

  • Ciasteczka i krem Lotus Biscoff najlepiej zakupić wcześniej przez internet, ale coraz częściej można je spotkać w większych marketach takich jak Careffour.
  • Zamiast ciasteczek i kremu Lotus możesz użyć także produktów z innej firmy. Np. w Lidlu ostatnio widziałam krem ciasteczkowy oraz ciasteczka korzenne z firmy Sante.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 140 g ciasteczek Lotus (lub innych korzennych)
  • 40 g masła

Masa serowa:

  • 400 g twarogu np. półtłustego w kostce lub z wiaderka
  • 500 g serka Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak
  • 3 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 2 lekko czubate łyżki kremu Lotus

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kremu Lotus
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 30 g ciasteczek Lotus (lub innych korzennych)
Wyślij emailem

Mini serniczki Lotus przepis krok po kroku:


Krok 1

zmielone ciasteczka lotus

Mini serniczki Lotus zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Możesz użyć ciasteczek Lotus, ale sprawdzą się także najzwyklejsze ciasteczka korzenne, czy w ostateczności maślane herbatniki (tylko w ich przypadku potrzeba będzie dodać około 20 g więcej roztopionego masła).

Ciasteczkowy spód

Ciasteczka lotus (ok. 170 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.


Krok 2

zmielone ciasteczka korzenne

Około 30 g zmielonych ciasteczek odsypujemy do osobnej miseczki – będą nam potrzebne do dekoracji wierzchu.

Masło (40 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Wlewamy do zmielonych ciasteczek (140 g) i mieszamy za pomocą łyżki do momentu powstania mokrego piasku.


Krok 3

spód ciasteczkowy do mini serniczków

Do pieczenia mini serniczków można użyć specjalnej foremki do muffinek i do jej zagłębień włożyć papierowe papilotki (tak upiekłam 12 sztuk). Osobno upiekłam jeszcze 6 serniczków w specjalnej formie silikonowej.

Czyli łącznie wyszło mi 18 mini serniczków.


Krok 4

składniki na masę serową z dodatkiem kremu lotus

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy twaróg (400 g) – ja użyłam półtłusty w kostce i zblendowałam go na gładko. Dodajemy także serek Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak (500 g), cukier (100 g), miękkie masło (30 g), skrobię ziemniaczaną lub budyń waniliowy (1 łyżka), a także krem Lotus (2 nieco czubate łyżki).


Krok 5

masa serowa z kremem lotus

Całość miksujemy na wysokich obrotach miksera dosłownie do połączenia się składników.

Dodajemy także po jednym jajku, miksując po około 20 sekund po dodaniu kolejnego – łącznie 3 duże sztuki.


Krok 6

mini serniczki Lotus przed upieczeniem

Na ciasteczkowy spód nakładamy po 2-3 łyżki masy serowej – nie nakładamy jej po sam wierzch foremek, tylko zostawiamy chociaż niecały centymetr luzu, aby serniczki mogły delikatnie wyrosnąć w trakcie pieczenia.

Mini serniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 30 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później obniżamy do temp. 120 stopni przez 15 minut. Po tym czasie studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego wystudzenia.


Krok 7

Mini serniczki Lotus z polewą ciasteczkową

W miseczce mieszamy krem Lotus (3 łyżki) z 3-4 łyżkami śmietanki kremówki. Podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce i mieszamy do połączenia się składników. Dekorujemy nim wierzch serniczków.

Posypujemy także zmielonymi ciasteczkami Lotus.

Mini serniki Lotus Biscoff przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na klasyczny sernik Lotus


Mini serniczki Lotus przepis

Mini serniczki Lotus

Mini serniczki z ciasteczkami korzennymi

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
16 dni temu

Czy serniczki pieczone w papilotkach można od razu wyjąć z formy na muffinki czy trzeba najpierw schłodzić w lodówce?

Paulina
Paulina
13 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A czy dekoruje się je przed włożeniem do lodówki czy po? Czy jest to obojętne? 🙂

Natalia
Natalia
23 dni temu

Czy można zamiast serku Philadelphia dać więcej twarogu z wiaderka? Bądź mascarpone ?

Katarzyna
Katarzyna
25 dni temu

Super przepis! Serniczki wyszły pyszne🫶

1000020833
Renata
Renata
1 miesiąc temu

Dziś zrobię. Zastanawiam się, czy masę np. krówkową można dać zamiast kremu lotus?

Izgabelga
Izgabelga
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Renata

I jak smakuje?

Weronika
Weronika
1 miesiąc temu

Kocham Twój klasyczny sernik Lotus, robi u mnie zawsze szal w domu, więc te mini serniczki też przetestuję 🙂