Opis przepisu
Ciasto makowy ananasek to moja najnowsza, słodka propozycja na zbliżające się Boże Narodzenie. Smakuje naprawdę świetnie, a do tego jest efektowne. Z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom!
Delikatny, jasny biszkopt z kremem budyniowym wzbogaconym o kawałki ananasa oraz biszkoptem makowym to bardzo ciekawe połączenie. Jest nieco pracochłonne, ale warte wypróbowania. Wierzch i boki udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone, ale równie dobrze możesz całość oblać polewą czekoladową.
Święta to magiczny czas. Uwielbiam wspólne, rodzinne przygotowania wszelakich potraw i wypieków, a następnie wspólne ich konsumowanie przy pięknie ubranej choince. Ten wypiek przygotowałam w ramach współpracy z marką Mlekpol. Szeroka gama produktów marki Mazurski Smak wprowadza autentyczność do Waszych potraw, dodając im naturalności z nutką tradycji. To właśnie te smaki przywołują magię sprzed dawnych lat, gdy wspólne gotowanie i biesiadowanie przy obficie zastawionym stole były głównym elementem rodzinnych spotkań.
Używając produktów Mazurski Smak stawiamy na regionalne mazurskie pochodzenie, tradycyjne metody wytwarzania mleka pochodzącego z polskich gospodarstw. Już dziś zadbajmy o niesamowite wspomnienia z dzieciństwa naszych dzieci, które będą powielały w przyszłości tradycje obowiązujące obecnie w naszych domach. Niech będzie to smak dzieciństwa z serca natury. Używajmy prawdziwego masła, naturalnych kwaśnych śmietan czy mleka o autentycznym smaku.
Więcej informacji o produktach z marki Mazurski Smak – klik.
Przepis na: Ciasto makowy ananasek
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o wymiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru np. drobnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka Mazurski Smak firmy Mlekpol
- 160 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła Mazurski Smak firmy Mlekpol
Biszkopt makowy:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki maku niebieskiego mielonego
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie krem do dekoracji wierzchu i boków:
Dodatkowo:
- ananas w puszce (6 plastrów)
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto makowy ananasek?
Krok 1
Biszkopt jasny:
Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki. Szklanka o pojemności 250 ml.
Użyłam 4 dużych jajek. Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 3/4 szklanki). Całość ubijamy przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.
Dodajemy żółtka i tylko przez chwilę miksujemy na małych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (1/2 szklanki) i skrobię (2 płaskie łyżki). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.
Krok 2
Blaszkę prostokątną (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Górną część biszkoptu ścięłam.
Następnie kroimy na dwa równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu.
Krok 3
Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (160 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną (160g) oraz pozostałym mlekiem (250 ml).
Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas łyżką aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Miękkie masło (150 g, w temp. pokojowej) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową.
Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.
Krok 5
Biszkopt makowy:
W misce miksujemy 3 białka ze szczyptą soli. Po minucie zaczynamy dosypywać stopniowo po łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Po kilku minutach miksowania na wysokich obrotach powinna powstać sztywna piana. Dodajemy żółtko i tylko przez chwilkę miksujemy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę (niepełne 1/2 szklanki), mak mielony (1/2 szklanki), a także opcjonalnie proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 6
Blaszkę prostokątną (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Górną część biszkoptu makowego ścięłam za pomocą noża strunowego, aby mieć równy blat ciasta – każdy mój blat miał około 2-2,5 cm.
Krok 7
Krok 8
Krem budyniowy dzielimy na dwie części – najlepiej sobie podzielić do dwóch miseczek, aby wyszły podobnej szerokości warstwy.
Nakładamy na biszkopt cienką warstwę kremu budyniowego z pierwszej miseczki. Równomiernie posypujemy pokrojonym drobno ananasem odsączonym z zalewy (użyłam 3 krążki ananasa). Na to pozostały krem z miseczki i lekko rozsmarowujemy.
Krok 9
Przykrywamy makowym biszkoptem. Lekko go ponczujemy sokiem z ananasa.
Nakładamy cienką warstwę kremu budyniowego z drugiej miseczki.
Krok 10
Krok 11
Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Krok 12
Ciasto wyciągamy z lodówki. Wierzch ciasta można udekorować zarówno polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady albo tak jak ja kremem z mascarpone – przepis klik >> (ja również posmarowałam cienką warstwą kremu po bokach).
Krok 13
Posypujemy z wierzchu i po bokach odrobiną maku.
Dekorujemy według własnych upodobań. Ja pokroiłam świeżą żurawinę, kawałki ananasa, a na środku położyłam czekoladową szyszkę.
Ciasto makowy ananasek przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Lubię ciasta z makiem, a to mnie skusiło, bo nie jadłam połączenia maku i ananasa. Wyszło naprawdę bardzo smaczne i zrobiło furorę na święta… polecam, dokładnie opisany przepis
Czy taki mak można kupić gotowy ?
Tak, teraz można w sklepie bez problemu dostać mak mielony w woreczku 🙂
Zrobiłam to ciasto w delikatnie większej foremce a i tak wyszło dość wysokie. Jestem zachwycona jego smakiem 😉
Cieszę się 🙂
Dzień dobry, a czy można dodać mąkę z puszki do biszkoptu?
W sensie chodzi o mak z puszki? Nie, nie, musi być sypki 🙂
Tak mak😅 literówka się wdała😀
Wczoraj robilam, dzisiaj degustacja 🙂 przepychotka
Ekstra! 🙂