Ciasto makowy ananasek

4.8/5 (103 ocen)
Jeżeli szukasz oryginalnego ciasta na świąteczny stół, którym oczarujesz swoich gości, to makowy ananasek będzie idealnym wyborem! To połączenie puszystego, jasnego biszkoptu z kremem budyniowym z kawałkami soczystego ananasa oraz warstwą biszkoptu makowego pięknie prezentuje się na talerzykach.

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min + chłodzenie

Ciasto makowy ananasek

Opis przepisu

Ciasto makowy ananasek to moja najnowsza, słodka propozycja na zbliżające się Boże Narodzenie. Smakuje naprawdę świetnie, a do tego jest efektowne. Z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom!

Delikatny, jasny biszkopt z kremem budyniowym wzbogaconym o kawałki ananasa oraz biszkoptem makowym to bardzo ciekawe połączenie. Jest nieco pracochłonne, ale warte wypróbowania. Wierzch i boki udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone, ale równie dobrze możesz całość oblać polewą czekoladową.

Święta to magiczny czas. Uwielbiam wspólne, rodzinne przygotowania wszelakich potraw i wypieków, a następnie wspólne ich konsumowanie przy pięknie ubranej choince. Ten wypiek przygotowałam w ramach współpracy z marką Mlekpol. Szeroka gama produktów marki Mazurski Smak wprowadza autentyczność do Waszych potraw, dodając im naturalności z nutką tradycji. To właśnie te smaki przywołują magię sprzed dawnych lat, gdy wspólne gotowanie i biesiadowanie przy obficie zastawionym stole były głównym elementem rodzinnych spotkań.

Używając produktów Mazurski Smak stawiamy na regionalne mazurskie pochodzenie, tradycyjne metody wytwarzania mleka pochodzącego z polskich gospodarstw. Już dziś zadbajmy o niesamowite wspomnienia z dzieciństwa naszych dzieci, które będą powielały w przyszłości tradycje obowiązujące obecnie w naszych domach. Niech będzie to smak dzieciństwa z serca natury. Używajmy prawdziwego masła, naturalnych kwaśnych śmietan czy mleka o autentycznym smaku.

Więcej informacji o produktach z marki Mazurski Smak – klik.

Przepis na: Ciasto makowy ananasek

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o wymiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka Mazurski Smak firmy Mlekpol
  • 160 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła Mazurski Smak firmy Mlekpol

Biszkopt makowy:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki maku niebieskiego mielonego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie krem do dekoracji wierzchu i boków:

Dodatkowo:

  • ananas w puszce (6 plastrów)
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto makowy ananasek?


Krok 1

składniki na jasny biszkopt

Biszkopt jasny:

Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki. Szklanka o pojemności 250 ml.

Użyłam 4 dużych jajek. Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 3/4 szklanki). Całość ubijamy przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.

Dodajemy żółtka i tylko przez chwilę miksujemy na małych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (1/2 szklanki) i skrobię (2 płaskie łyżki). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.


Krok 2

jasny biszkopt przed upieczeniem

Blaszkę prostokątną (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Górną część biszkoptu ścięłam.

Następnie kroimy na dwa równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu.


Krok 3

domowy budyń

Krem budyniowy:

Do garnka wlewamy 500 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (160 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną (160g) oraz pozostałym mlekiem (250 ml).

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas łyżką aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  


Krok 4

krem budyniowy z masłem

Miękkie masło (150 g, w temp. pokojowej) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową.

Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.


Krok 5

składniki na biszkopt makowy

Biszkopt makowy:

W misce miksujemy 3 białka ze szczyptą soli. Po minucie zaczynamy dosypywać stopniowo po łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Po kilku minutach miksowania na wysokich obrotach powinna powstać sztywna piana. Dodajemy żółtko i tylko przez chwilkę miksujemy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę (niepełne 1/2 szklanki), mak mielony (1/2 szklanki), a także opcjonalnie proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 6

biszkopt makowy przed upieczeniem

Blaszkę prostokątną (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Górną część biszkoptu makowego ścięłam za pomocą noża strunowego, aby mieć równy blat ciasta – każdy mój blat miał około 2-2,5 cm.


Krok 7

upieczony blat jasnego biszkoptu

Jeden blat jasnego biszkoptu wkładamy do foremki. Ponczujemy go sokiem z ananasa z puszki.  


Krok 8

dodanie kremu budyniowego i pokrojonego ananasa na biszkopt

Krem budyniowy dzielimy na dwie części – najlepiej sobie podzielić do dwóch miseczek, aby wyszły podobnej szerokości warstwy.

Nakładamy na biszkopt cienką warstwę kremu budyniowego z pierwszej miseczki. Równomiernie posypujemy pokrojonym drobno ananasem odsączonym z zalewy (użyłam 3 krążki ananasa). Na to pozostały krem z miseczki i lekko rozsmarowujemy.


Krok 9

warstwa kremu budyniowego na makowym biszkopcie

Przykrywamy makowym biszkoptem. Lekko go ponczujemy sokiem z ananasa.

Nakładamy cienką warstwę kremu budyniowego z drugiej miseczki.  


Krok 10

druga warstwa kremu i ananasa

Ponownie, równomiernie posypujemy drobno pokrojonym ananasem. Rozsmarowujemy pozostałym kremem z drugiej miseczki.


Krok 11

drugi blat jasnego biszkopta

Przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu. Lekko go ponczujemy sokiem z ananasa.

Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. 


Krok 12

przygotowanie makowego ananaska

Ciasto wyciągamy z lodówki. Wierzch ciasta można udekorować zarówno polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady albo tak jak ja kremem z mascarpone – przepis klik >> (ja również posmarowałam cienką warstwą kremu po bokach).  


Krok 13

ciasto z makiem i ananasem

Posypujemy z wierzchu i po bokach odrobiną maku.

Dekorujemy według własnych upodobań. Ja pokroiłam świeżą żurawinę, kawałki ananasa, a na środku położyłam czekoladową szyszkę.

Ciasto makowy ananasek przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Ciasto makowy ananasek jak zrobić

świąteczne ciasto makowy ananasek

makowy ananasek

Ciasto makowy ananasek przepis

Przepis na ciasto makowy ananasek

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 103

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
19 dni temu

Lubię ciasta z makiem, a to mnie skusiło, bo nie jadłam połączenia maku i ananasa. Wyszło naprawdę bardzo smaczne i zrobiło furorę na święta… polecam, dokładnie opisany przepis

Kasia
Kasia
23 dni temu

Czy taki mak można kupić gotowy ?

Lucyna
Lucyna
24 dni temu

Zrobiłam to ciasto w delikatnie większej foremce a i tak wyszło dość wysokie. Jestem zachwycona jego smakiem 😉

Patrycja
Patrycja
25 dni temu

Dzień dobry, a czy można dodać mąkę z puszki do biszkoptu?

Patrycja
Patrycja
25 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak mak😅 literówka się wdała😀

Julia z
Julia z
1 miesiąc temu

Wczoraj robilam, dzisiaj degustacja 🙂 przepychotka