Opis przepisu
Gotowany sernik na miodowych blatach to pyszne ciasto, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jest nie tylko smaczne, ale też ładnie się kroi i świetnie wygląda na świątecznym stole. Najlepiej upiec je 1-2 dni wcześniej, żeby w Wigilię mieć więcej czasu na przygotowanie dań, które najlepiej smakują “na świeżo”.
Jeżeli lubisz serniki gotowane, to możesz również sprawdzić inne wersje:
Przepis na: Sernik gotowany na miodowych blatach
Porady na start
- W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je wykorzystać, a nie wiesz do czego, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 3 płaskie łyżki płynnego miodu
- 200 g masła
Masa serowa:
- 150 g masła
- 160 g cukru białego
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kg twarogu np. z wiaderka np. Piątnica lub Wieluń mój ulubiony
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
Dodatkowo:
- 120 ml śmietanki kremówki 30%
- 140 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 80 g orzechów np. pekan lub włoskich
Zobacz również:
Sernik gotowany na miodowych blatach - przepis krok po kroku
Krok 1
Sernik gotowany na miodowych blatach smakuje najlepiej (i kroi się) na drugi, trzeci dzień po wykonaniu. Dlatego według mnie jest to fajny wybór na świąteczny wypiek – dzięki temu dzień przed czy w dniu Wigilii można skupić się na przygotowaniu innych potraw czy wypieków.
Ciasto miodowe:
Ciasto miodowe możesz sobie przygotować w ten sam dzień co masę serową. Równie dobrze można je upiec 1-2 dni szybciej, a później przełożyć je serem.
Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.
Krok 2
Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną tortową (500 g). Dodajemy także żółtka (4 szt), masło, cukier puder (120 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także płynny miód (3 płaskie łyżki).
Zagniatamy gładkie ciasto.
Krok 3
Przygotowujemy sobie foremkę (najlepiej z otwieranymi bokami).
Krok 4
Do blaszki (ja użyłam prostokątnej 18 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy pierwszą część ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 13-15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Delikatnie zdejmujemy wraz z papierem do pieczenia z foremki (bardzo ostrożnie żeby się nie połamało) i kładziemy na blacie kuchennym.
Nakładamy drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i nakładamy drugą część ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy analogicznie jak powyżej.
Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Pieczemy jedno ciasto za drugim. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 5
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Zaczynamy od roztopienia masła (150 g). Robimy to w garnku o średniej wielkości lub nieco większym – ma się w nim zmieścić cała masa serowa.
Gdy masło rozpuści się na małym ogniu, wtedy wsypujemy cukier biały (160 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (20 g). Całość mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty na małym lub średnim ogniu.
Dodajemy twaróg (1 kg) – ja użyłam z wiaderka, chociaż równie dobrze można użyć twarogu w kostce, tylko trzeba go najpierw dwukrotnie zmielić w maszynce. Dodajemy także 4 jajka. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników. Masa serowa powinna być bardzo gorąca (ale nie ma potrzeby doprowadzania do bulgotania).
Krok 6
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając – to powinno zająć kilka minut.
W tym czasie masa serowa powinna zacząć delikatnie gęstnieć. Mieszamy przez 3-4 minuty, gotując cały czas na malutkim ogniu.
Odstawiamy na około 10 minut zanim wylejemy masę serową na blaty ciasta.
Krok 7
Na spód blaszki układamy pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy połowę masy serowej, na to nakładamy bardzo ostrożnie drugi blat ciasta, pozostałą masę serową i górny blat ciasta.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 8
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% (120 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę (140 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Wrzucamy do niej drobno posiekane orzechy (80 g) i lekko mieszamy.
Polewę z orzechami wylewamy na wierzch ciasta.
Krok 9
Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sernik gotowany na miodowych blatach przechowujemy w lodówce. Ciasto lepiej się kroi jak nabierze temperatury pokojowej.
Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie.
Komentarze
To mój debiut na święta jeśli chodzi o sernik gotowany. Do tej pory zawsze je piekłam klasycznie i muszę przyznać, że super smakowało. Super się kroiło. Na wierzch dałam sporo orzechów i to był tylko mały minus bo ciężej było pokroić czasem wierzch jak orzechy nie były drobno posiekane. Może ta sugestia przyda się innym żeby faktycznie drobno siekali orzechy jak jest podane w przepisie.
Pierwszy raz robiłam sernik gotowany i z pewnością będę go robić w przyszłości. Bardzo podzielne, smaczne ciacho. Wszystkim smakowało i chcieli dokładki :))
Cieszę się, że smakowało 🙂
Właśnie robię, jestem bardzo ciekawa efektu końcowego. Użyłam przelicznika blaszki pierwszy raz.
Trzymam kciuki 🙂 no i życzę smacznego!
Genialny sernik gotowany 🙂 zrobiłam tylko nieco inną dekoracje na wierzchu – zamiast orzechów kajmak i płatki migdałowe i również super smakowało 😁
Brzmi super 😛