Sernik gotowany na miodowych blatach

4.8/5 (95 ocen)
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym smakiem? W takim razie ten sernik gotowany na miodowych blatach to wypiek, który na długo zapadnie im w pamięć! Idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Co najlepsze, możesz zrobić go z kilku dniowym wyprzedzeniem.

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Sernik gotowany na miodowych blatach

Opis przepisu

Gotowany sernik na miodowych blatach to pyszne ciasto, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jest nie tylko smaczne, ale też ładnie się kroi i świetnie wygląda na świątecznym stole. Najlepiej upiec je 1-2 dni wcześniej, żeby w Wigilię mieć więcej czasu na przygotowanie dań, które najlepiej smakują “na świeżo”.

Jeżeli lubisz serniki gotowane, to możesz również sprawdzić inne wersje:

Przepis na: Sernik gotowany na miodowych blatach

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
  • W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je wykorzystać, a nie wiesz do czego, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła

Masa serowa:

  • 150 g masła
  • 160 g cukru białego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu np. z wiaderka np. Piątnica lub Wieluń mój ulubiony
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)

Dodatkowo:

  • 120 ml śmietanki kremówki 30%
  • 140 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 80 g orzechów np. pekan lub włoskich
Wyślij emailem

Sernik gotowany na miodowych blatach - przepis krok po kroku


Krok 1

masło pokrojone w kostkę

Sernik gotowany na miodowych blatach smakuje najlepiej (i kroi się) na drugi, trzeci dzień po wykonaniu. Dlatego według mnie jest to fajny wybór na świąteczny wypiek – dzięki temu dzień przed czy w dniu Wigilii można skupić się na przygotowaniu innych potraw czy wypieków.

Ciasto miodowe:

Ciasto miodowe możesz sobie przygotować w ten sam dzień co masę serową. Równie dobrze można je upiec 1-2 dni szybciej, a później przełożyć je serem.

Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.


Krok 2

Składniki na blaty miodowe

Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną tortową (500 g). Dodajemy także żółtka (4 szt), masło, cukier puder (120 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także płynny miód (3 płaskie łyżki).

Zagniatamy gładkie ciasto.


Krok 3

ciasto na blaty miodowe podzielone na 3 części

Ciasto dzielimy na trzy równe części.

Przygotowujemy sobie foremkę (najlepiej z otwieranymi bokami). 


Krok 4

Ciasto miodowe przed upieczeniem

Do blaszki (ja użyłam prostokątnej 18 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy pierwszą część ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 13-15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Delikatnie zdejmujemy wraz z papierem do pieczenia z foremki (bardzo ostrożnie żeby się nie połamało) i kładziemy na blacie kuchennym.

Nakładamy drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i nakładamy drugą część ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy analogicznie jak powyżej.

Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Pieczemy jedno ciasto za drugim. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Krok 5

składniki na masę serową na sernik gotowany

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Zaczynamy od roztopienia masła (150 g). Robimy to w garnku o średniej wielkości lub nieco większym – ma się w nim zmieścić cała masa serowa.

Gdy masło rozpuści się na małym ogniu, wtedy wsypujemy cukier biały (160 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (20 g). Całość mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty na małym lub średnim ogniu.

Dodajemy twaróg (1 kg) – ja użyłam z wiaderka, chociaż równie dobrze można użyć twarogu w kostce, tylko trzeba go najpierw dwukrotnie zmielić w maszynce. Dodajemy także 4 jajka. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników. Masa serowa powinna być bardzo gorąca (ale nie ma potrzeby doprowadzania do bulgotania).


Krok 6

gotowana masa serowa

Sypkie budynie waniliowe lub śmietankowe (u mnie bez cukru) rozpuszczamy w mleku (200 ml). Wlewamy do gorącej masy serowej. Można także opcjonalnie dodać odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając – to powinno zająć kilka minut.

W tym czasie masa serowa powinna zacząć delikatnie gęstnieć. Mieszamy przez 3-4 minuty, gotując cały czas na malutkim ogniu.

Odstawiamy na około 10 minut zanim wylejemy masę serową na blaty ciasta.


Krok 7

Dodanie gotowanej masy serowej na ciasto miodowe

Na spód blaszki układamy pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy połowę masy serowej, na to nakładamy bardzo ostrożnie drugi blat ciasta, pozostałą masę serową i górny blat ciasta.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Krok 8

Dodanie polewy czekoladowej z orzechami na wierz ciasta

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% (120 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę (140 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Wrzucamy do niej drobno posiekane orzechy (80 g) i lekko mieszamy.

Polewę z orzechami wylewamy na wierzch ciasta.


Krok 9

Sernik gotowany na miodowych blatach z czekoladą i orzechami

Rozsmarowujemy całość.

Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sernik gotowany na miodowych blatach przechowujemy w lodówce. Ciasto lepiej się kroi jak nabierze temperatury pokojowej.

Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie.  


sernik gotowany na plackach miodowych

Sernik gotowany na miodowych blatach

sernik gotowany na miodowym cieście

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 95

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
27 dni temu

To mój debiut na święta jeśli chodzi o sernik gotowany. Do tej pory zawsze je piekłam klasycznie i muszę przyznać, że super smakowało. Super się kroiło. Na wierzch dałam sporo orzechów i to był tylko mały minus bo ciężej było pokroić czasem wierzch jak orzechy nie były drobno posiekane. Może ta sugestia przyda się innym żeby faktycznie drobno siekali orzechy jak jest podane w przepisie.

Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Pierwszy raz robiłam sernik gotowany i z pewnością będę go robić w przyszłości. Bardzo podzielne, smaczne ciacho. Wszystkim smakowało i chcieli dokładki :))

dominika
dominika
1 miesiąc temu

Właśnie robię, jestem bardzo ciekawa efektu końcowego. Użyłam przelicznika blaszki pierwszy raz.

Bozenka W.
Bozenka W.
1 miesiąc temu

Genialny sernik gotowany 🙂 zrobiłam tylko nieco inną dekoracje na wierzchu – zamiast orzechów kajmak i płatki migdałowe i również super smakowało 😁

Sernik gotowany na plackach miodowych

Jestem wielką fanką serników w każdej postaci, więc w okresie świątecznym nie może go u mnie zabraknąć. Tym razem postanowiłam przygotować sernik gotowany na plackach miodowych. Czyli takie połączenie miodownika i sernika gotowanego. Efekt wyszedł rewelacyjny w smaku i moim zdaniem zdaniem jest to idealne ciacho na święta, ale i nie tylko. Jest dosyć wdzięczne, ponieważ sernik gotowany na plackach miodowych można zrobić z wyprzedzeniem i trzymając się przepisu wyjdzie za każdym razem. Zaznaczam jednak, że jego zrobienie wymaga trochę czasu, ponieważ musimy uwzględnić czas studzenia, dlatego najlepiej rozłożyć sobie proces na dwa dni.

Sernik gotowany na miodowym cieście

Piękne warstwy ciasta i apetyczny wygląd to tylko początek tego, co ten sernik gotowany na miodowym cieście ma do zaoferowania. Delikatna masa serowa przełożona miodowym ciastem to smak, to idealny duet – nie za słodki i idealnie wyważony. Dodatkowo wierzch udekorowany jest polewą czekoladową z dodatkiem orzechów, ale równie dobrze możesz przygotować własną wersję z np. z kremem czy posypką lub przygotować go przygotować go bez dodatków.

RozwińZwiń