Sernik ciasteczkowy

4.4/5 (32 ocen)
Sernik ciasteczkowy to połączenie pysznej masy serowej z ciasteczkami korzennymi. Dodatkowo wierzch udekorowany jest słonym karmelem i orzechami pekan... Czy to nie brzmi pysznie? To deser, który nie tylko wygląda obłędnie, ale też smakuje jak z najlepszej cukierni, a przygotowanie go w domu jest prostsze, niż myślisz!
sernik ciasteczkowy

Sernik ciasteczkowy to smakowita, słodka propozycja na efektowny wypiek. Orzechy pekan oblane domowym słonym karmelem robią tu super robotę. Nadają chrupkości i oryginalnego smaku. Z kolei do masy serowej dodałam pokruszone ciasteczka korzenne. Całość smakuje obłędnie. Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie ostatnio upiekłam.

Ten sernik ciasteczkowy sprawdzi się świetnie na różnych uroczystościach rodzinnych, domówkach czy na święta Bożego Narodzenia.

Przepis na: Sernik ciasteczkowy

Porady na start

  • Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
  • W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm ale równie dobrze możesz użyć większej o rozmiarze 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 240 g ciasteczek korzennych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg g twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • opcjonalnie 250 g serka Philadelphia
  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 nieco czubata łyżka masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kremu korzennego np. Biscoff Lotus (lub masła orzechowego)

Solony karmel:

  • 3 łyżki białego cukru drobnego
  • 50 ml wody
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 80 g orzechów pekan czy nerkowca
Wyślij emailem

Sernik ciasteczkowy przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasteczkowy spód:

Ciastka korzenne (240 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego – z czego 70 g odkładamy do osobnej miseczki (będziemy te zmielone ciasteczka wsypywać do masy serowej).

Masło (50 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.


Krok 2

ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.


Krok 3

składniki na masę serową

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), miękkie masło (1 nieco czubata łyżka), a także mleko skondensowane słodzone (500 g). Ja dodałam także około 250 g serka Philadelphia, ale nie jest to obowiązkowy składnik.

Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę).


Krok 4

dodawanie jajek do masy serowej

Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk). 


Krok 5

dodanie skrobii ziemniaczanej i kremu lotus do masy sernikowej

 

Dodajemy skrobię (1 łyżka), a także krem korzenny Lotus lub kremowe masło orzechowe (3 łyżki). 


Krok 6

masa sernikowa

Miksujemy do połączenia się składników.


Krok 7

masa sernikowa ze zmielonymi ciasteczkami korzennymi

 

Połowę masy serowej wylewamy na ciasteczkowy spód. Posypujemy zmielonymi ciasteczkami. Stopniowo nakładamy po łyżce masy serowej.


Krok 8

sernik ciasteczkowy przed upieczeniem

Pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika – najpierw przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut.

Najpierw zostawiamy sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a później po 15 minutach studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  


Krok 9

sernik ciasteczkowy z solonym karmelem i orzechami pekan

Solony karmel:

Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.

Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu).

Wlewamy śmietankę i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło oraz sól i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z palnika. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Karmel po chwili powinien się zrobić nieco gęstszy.

Na wierzchu sernika ciasteczkowego układamy warstwę lekko posiekanych orzechów. Polewamy solonym karmelem. Równie dobrze możesz orzechy wsypać do rondelka z solonym karmelem i wylać całość równomiernie na wierzchu ciasta.

Sernik ciasteczkowy przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania kremowego sernika Lotus lub sernika świątecznego.


sernik ciasteczkowy przepis

sernik ciasteczkowy

przepis na sernik ciasteczkowy

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia
Oliwia
30 dni temu

Jak zawsze super przepis, gorąco polecam. Jedynie co to myślę, że następnym razem użyłabym tortownicy o średnicy 24 cm, bo jednak sernik wychodzi całkiem niski. Ale smak super, coś innego. Myślę, ze zrobi furorę na wigilijnym stole ❤️

IMG_1863
Marta
Marta
1 miesiąc temu

Już odpoczywa ale zapowiada się na święta cudownie 🩷
Przepisy Pani Asi są niezastąpione i mimo że byłam beztalenciem cukierniczym konpletnym, naprawdę bardzo dużo się na nich uczę a kiedy wychodzi -> sprawia radość.
Polecam! 🤩🥰🌿☘️

1000034286
Julia
Julia
1 miesiąc temu

Cudowny w smaku serniczek, a domowy solony karmel sztos nad sztosami

Roksanak
Roksanak
1 miesiąc temu

Niebo w buzi , kto jeszcze nie robił to można robić w ciemno , uzależnienie , teściowa chwaliła więc super , wszystkim smakował

1000002421
Monika
Monika
1 miesiąc temu

Chyba taki upiekę w święta. Jeszcze pytanko – w liście składników jest mowa o orzechach nerkowca, ale chodzi o pekany? Prawda?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Muszę wypróbować, bo nigdy takiego nie piekłam