Sernik ciasteczkowy to smakowita, słodka propozycja na efektowny wypiek. Orzechy pekan oblane domowym słonym karmelem robią tu super robotę. Nadają chrupkości i oryginalnego smaku. Z kolei do masy serowej dodałam pokruszone ciasteczka korzenne. Całość smakuje obłędnie. Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie ostatnio upiekłam.
Ten sernik ciasteczkowy sprawdzi się świetnie na różnych uroczystościach rodzinnych, domówkach czy na święta Bożego Narodzenia.
Przepis na: Sernik ciasteczkowy
Porady na start
- Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm ale równie dobrze możesz użyć większej o rozmiarze 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 240 g ciasteczek korzennych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg g twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- opcjonalnie 250 g serka Philadelphia
- 500 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 nieco czubata łyżka masła
- 5 jajek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 3 łyżki kremu korzennego np. Biscoff Lotus (lub masła orzechowego)
Solony karmel:
- 3 łyżki białego cukru drobnego
- 50 ml wody
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 80 g orzechów pekan czy nerkowca
Zobacz również:
Sernik ciasteczkowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasteczkowy spód:
Ciastka korzenne (240 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego – z czego 70 g odkładamy do osobnej miseczki (będziemy te zmielone ciasteczka wsypywać do masy serowej).
Masło (50 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.
Krok 2
Krok 3
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), miękkie masło (1 nieco czubata łyżka), a także mleko skondensowane słodzone (500 g). Ja dodałam także około 250 g serka Philadelphia, ale nie jest to obowiązkowy składnik.
Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez niecałą minutę).
Krok 4
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując około 10 sekund po dodaniu każdego jajka (łącznie 5 sztuk).
Krok 5
Dodajemy skrobię (1 łyżka), a także krem korzenny Lotus lub kremowe masło orzechowe (3 łyżki).
Krok 6
Miksujemy do połączenia się składników.
Krok 7
Połowę masy serowej wylewamy na ciasteczkowy spód. Posypujemy zmielonymi ciasteczkami. Stopniowo nakładamy po łyżce masy serowej.
Krok 8
Najpierw zostawiamy sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a później po 15 minutach studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 9
Solony karmel:
Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.
Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu).
Wlewamy śmietankę i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło oraz sól i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z palnika. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Karmel po chwili powinien się zrobić nieco gęstszy.
Na wierzchu sernika ciasteczkowego układamy warstwę lekko posiekanych orzechów. Polewamy solonym karmelem. Równie dobrze możesz orzechy wsypać do rondelka z solonym karmelem i wylać całość równomiernie na wierzchu ciasta.
Sernik ciasteczkowy przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania kremowego sernika Lotus lub sernika świątecznego.
Komentarze
Jak zawsze super przepis, gorąco polecam. Jedynie co to myślę, że następnym razem użyłabym tortownicy o średnicy 24 cm, bo jednak sernik wychodzi całkiem niski. Ale smak super, coś innego. Myślę, ze zrobi furorę na wigilijnym stole ❤️
Już odpoczywa ale zapowiada się na święta cudownie 🩷
Przepisy Pani Asi są niezastąpione i mimo że byłam beztalenciem cukierniczym konpletnym, naprawdę bardzo dużo się na nich uczę a kiedy wychodzi -> sprawia radość.
Polecam! 🤩🥰🌿☘️
Sernik wygląda rewelacyjnie!
Niezwykle miło mi to czytać 🙂
Cudowny w smaku serniczek, a domowy solony karmel sztos nad sztosami
Cieszę się!
Niebo w buzi , kto jeszcze nie robił to można robić w ciemno , uzależnienie , teściowa chwaliła więc super , wszystkim smakował
Chyba taki upiekę w święta. Jeszcze pytanko – w liście składników jest mowa o orzechach nerkowca, ale chodzi o pekany? Prawda?
Tak, mój błąd, bo miało być w liście składników, że można użyć orzechy pekan czy nerkowca, a wyleciało mi słówko. Już poprawione 🙂
Muszę wypróbować, bo nigdy takiego nie piekłam
Polecam, moim zdaniem wychodzi pyszny 🙂