
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego robiłam już wiele razy. Kilka razy wykonywałam je z ciasta drożdżowego i wychodzą równie fajnie, tylko po upieczeniu są zdecydowanie większe niż te z ciasta francuskiego. Nawet jak rozwałkujemy ciasto bardzo cienko to i tak ono urośnie (jak każde drożdżowe).
Spodziewasz się gości za pół godzinki? W tym czasie spokojnie je wykonasz 🙂
Przepis na: Jabłkowe róże z ciasta francuskiego
Łącznie: 25 min
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- konfitura z brzoskwiń Stovit
- 16 g cukru waniliowego
Jabłka kroimy w cienkie plasterki (nie trzeba obierać ze skórki, ważne aby usunąć pestki). Do gotującej się wody wrzucamy jabłka ( wody nalać do garnka tyle, aby jedynie przykryła jabłka), dodajemy odrobinę cynamonu. Gotujemy je przez 2-3 minutki, a następnie odcedzamy.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Na środku każdego paska nakładamy łyżeczkę konfitury. Na nią nakładamy równomiernie jabłka (dół ciasta lekko podwijamy) oraz zwijamy w kształt róży.
Różyczki układamy równomiernie w ostępach lub pieczemy w foremce do muffinek. Ich wierzch posypujemy lekko cukrem waniliowym. Piec około 20 minut w temp. 180 st (z termoobiegiem). Po upieczeniu opcjonalnie posypujemy je cukrem pudrem.
super przekąska z jablkami 🙂
Piekne wyszły, można je wąchać i próbować 🙂
Wspaniale wyglądają <3
Wyglądają super!
pięknie ci wyszły jak zwykle
super przekąska z jablkami 🙂
Piekne wyszły, można je wąchać i próbować 🙂
Wspaniale wyglądają <3
Wyglądają super!
pięknie ci wyszły jak zwykle