CiasteczkaSłodkości

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Co robisz gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, a nie chcesz zbyt długo czekać? Wtedy pieczesz te pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego z serem i borówkami!

Szybkie ciasteczka

Te szybkie ciasteczka z gotowego, sklepowego ciasta francuskiego zrobisz w kilka minut, a następnie tylko trzeba je włożyć do piekarnika. Ich upieczenie to świetny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub spodziewasz się gości i nie masz czasu na zbytnie stanie “przy garach”. To takie mini serniczki, które najlepiej smakują po kilku godzinach gdy ser fajnie zastygnie. Oczywiście można je także jeść zaraz po upieczeniu!

Ciasto francuskie przepisy

Masz w lodówce więcej ciasta francuskiego i nie wiesz co z niego zrobić? W takim razie odwiedź mój wpis, w którym znajdziesz pomysły na słone przekąski z ciasta francuskiego.

Przepis na: Ciasteczka z ciasta francuskiego

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 500 g twarogu w kostce
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść małych borówek lub jagód

Ciasteczka z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku:

szybkie ciastka dla dzieci
Krok 1 

Do przygotowania masy serowej najlepiej użyć twaróg w kostce. Ja użyłam dwóch sztuk o łącznej gramaturze około 500 g. Jeśli użyjecie słabej jakości, wodnistego twarogu to on wypłynie z ciasteczek w trakcie pieczenia.

Za pomocą tłuczka do ziemniaków nieco mielimy nasz twaróg aż nie będzie żadnych większych grudek sera. To ma być tylko kilka ruchów za pomocą tłuczka. Ser ma być zwarty i gęsty.


szybkie i proste ciasteczka
Krok 2

Do twarogu dodajemy żółtko, cukier (około 5 łyżek), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka lub odrobina pasty waniliowej), a także budyń sypki (1 łyżka).


szybkie ciastka
Krok 3 

Całość mieszamy za pomocą tłuczka lub łyżki jedynie po połączenia się składników. Masa serowa ma być dość gęsta. Jeśli macie ochotę to można dodać odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej.


szybkie ciasteczka
Krok 4

Ciasto francuskie (najlepiej to większe – xxl) rozwijamy i wycinamy kółka za pomocą większego kubka lub za pomocą specjalnej foremki jak ja.


wypieki z ciasta francuskiego
Krok 5

Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Na środku każdego kółka nakładamy masę serową (omijając brzegi ciasta).

Opcjonalnie w środek każdego ciasteczka wbijamy po jednej małej borówce lub jagodzie. Pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół) – pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.

Szukasz podobnych przepisów na szybkie ciasta i ciasteczka? W takim razie odwiedź mój wpis, w którym znajdziesz mnóstwo inspiracji – SZYBKIE CIASTA I CIASTECZKA.


ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasteczka z ciasta francuskiego

ciastka z ciasta francuskiego

ciastka z ciasta francuskiego

ciastka francuskie

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 73

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
1 miesiąc temu

Te ciasteczka są przepyszne i bardzo proste do zrobienia.

Back to top button