Co robisz gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, a nie chcesz zbyt długo czekać? Wtedy pieczesz te pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego z serem i borówkami!
Szybkie ciasteczka
Te szybkie ciasteczka z gotowego, sklepowego ciasta francuskiego zrobisz w kilka minut, a następnie tylko trzeba je włożyć do piekarnika. Ich upieczenie to świetny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub spodziewasz się gości i nie masz czasu na zbytnie stanie “przy garach”. To takie mini serniczki, które najlepiej smakują po kilku godzinach gdy ser fajnie zastygnie. Oczywiście można je także jeść zaraz po upieczeniu!
Ciasto francuskie przepisy
Masz w lodówce więcej ciasta francuskiego i nie wiesz co z niego zrobić? W takim razie odwiedź mój wpis, w którym znajdziesz pomysły na słone przekąski z ciasta francuskiego.
Przepis na: Ciasteczka z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 500 g twarogu w kostce
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 1 żółtko
- opcjonalnie odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść małych borówek lub jagód
Zobacz również:
Ciasteczka z ciasta francuskiego - przepis krok po kroku
Krok 1
Do przygotowania masy serowej najlepiej użyć twaróg w kostce. Ja użyłam dwóch sztuk o łącznej gramaturze około 500 g. Jeśli użyjecie słabej jakości, wodnistego twarogu to on wypłynie z ciasteczek w trakcie pieczenia.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków nieco mielimy nasz twaróg aż nie będzie żadnych większych grudek sera. To ma być tylko kilka ruchów za pomocą tłuczka. Ser ma być zwarty i gęsty.
Krok 2
Do twarogu dodajemy żółtko, cukier (około 5 łyżek), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka lub odrobina pasty waniliowej), a także budyń sypki (1 łyżka).
Krok 3
Całość mieszamy za pomocą tłuczka lub łyżki jedynie po połączenia się składników. Masa serowa ma być dość gęsta. Jeśli macie ochotę to można dodać odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Krok 4
Ciasto francuskie (najlepiej to większe – xxl) rozwijamy i wycinamy kółka za pomocą większego kubka lub za pomocą specjalnej foremki jak ja.
Krok 5
Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Na środku każdego kółka nakładamy masę serową (omijając brzegi ciasta).
Opcjonalnie w środek każdego ciasteczka wbijamy po jednej małej borówce lub jagodzie. Pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół) – pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.
Szukasz podobnych przepisów na szybkie ciasta i ciasteczka? W takim razie odwiedź mój wpis, w którym znajdziesz mnóstwo inspiracji – SZYBKIE CIASTA I CIASTECZKA.
Komentarze
Bez owocków też smakują 😘😋
Super 🙂
Te ciasteczka są przepyszne i bardzo proste do zrobienia.
A nie mówiłam? 🙂