ciasta parzoneSłodkościTłusty czwartek

Ptysie

Ptysie to pyszny wypiek składający się z ciasta parzonego. Prawidłowo przygotowane ptysie powinny być leciutkie, perfekcyjnie upieczone i rumiane.

Ptysie przepis

Często słyszę, że ptysie są bardzo trudne do przygotowania, a podczas pieczenia opadają lub są gumiaste… Jednak wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby upiec je po prostu idealne. Najważniejsze jest to, aby:

  • wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (mam tu w szczególności na myśli jajka!)
  • masa powstała z rozpuszczonego masła, wody i mąki musi być błyszcząca, odklejająca się od brzegów garnka
  • przygotowana masa powinna zostać odstawiona do całkowitego przestygnięcia i wtedy dopiero powinny być dodawane i miksowane jajka (dodajemy stopniowo, jedno za drugim)
  • upieczone ptysie studzimy na metalowej kratce
  • nadziewamy kremem śmietankowym, piankowym czy budyniowym dopiero po całkowitym przestygnięciu ptysiów

Ciasto ptysiowe ma dosyć neutralny smak, dzięki czemu możesz je nadziewać na słodko jak i na słono.

Przygotowane ptysie można nadziewać kremem śmietankowym, budyniowym, czekoladowym czy np. toffi.

Przepis na: Ptysie

 Przygotowanie: 40 min  Pieczenie: 25-30 min  Łącznie: 65 min

 Liczba porcji: 10-12

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  •  4 jajka
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone

Jak zrobić ptysie?

jak zrobić ptysie
Krok 1 

Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wkładamy miękkie masło i gotujemy na bardzo małym ogniu (jedynie do momentu jego rozpuszczenia). 


jak zrobić ptysie
Krok 2

Wlewamy letnią wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.


masa na ptysie
Krok 3

Do gotującej się wody wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką, energicznie ucierając, tak aby całość się nie przypaliła. Wyłączamy z ognia.


masa na ptysie
Krok 4

Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 


ciasto na ptysie
Krok 5

Gdy masa będzie zimna, wtedy dodajemy po jednym jajku (koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej!). Po dodaniu każdego jajka dokładnie miksujemy ciasto, ale jedynie do momentu połączenia się składników.


ciasto na ptysie z kremem
Krok 6

Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.


ciasto parzone
Krok 7

Masę wyciskamy równomiernie na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną końcówką (np. w kształcie gwiazdki). Można również wykładać łyżką.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut (do ich zarumienienia). Studzimy na metalowej kratce, przekroić na 2 części.

Krem śmietankowy:

Zimną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera. Opcjonalnie wsypujemy śmietan-fix, aby usztywnić krem.

W osobnej miseczce miksujemy mascarpone. Następnie przekładamy je do ubitej śmietanki i całość lekko miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim przekrojone ptysie. Wierzch posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce. 


ptysie

przepis na ptysie

eklerki

ptysie przepis

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Ptysie

Domowe ptysie to pyszny wypiek, który składa się z ciasta parzonego. Do ciasta ptysiowego nie dodajemy cukru, więc ma neutralny smak. Można je serwować na słodko i na słono – zależy to od tego, czym je nadziejemy. Ja najbardziej lubię ptysie z domowym kremem budyniowym z cząsteczkami wanilii, lecz często nadziewam je także kremem śmietankowym. Niedawno jadłam w cukierni ptysia z pianką malinową i świeżymi owocami i muszę przyznać, że również w takiej wersji smakowały fantastycznie.

Ptysie przepis

Przygotowałam dla Was przepis na najlepsze ciasto ptysiowe. Wychodzi rumiane, lekkie i niesamowicie smaczne. Żeby wyszło ci idealne ciasto na ptysie, wystarczy, że będziesz się trzymać kilku prostych zasad. Przede wszystkim wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo istotne, ponieważ gdy dodasz zimne jajka do ciasta, wtedy po upieczeniu ptysie mogą całkowicie opaść i mieć centymetr wysokości.

Przepis na ptysie

Polecam Ci wypróbować mój przepis na ptysie, który przygotowałam bardzo szczegółowo wraz z wieloma zdjęciami krok po kroku, które powinny Ci zdecydowanie ułatwić etap ich upieczenia. Jak raz je upieczesz to z pewnością zakochasz się w tym przepisie.

Close