
Ptysie to pyszny wypiek składający się z ciasta parzonego. Prawidłowo przygotowane ptysie powinny być leciutkie, perfekcyjnie upieczone i rumiane.
Ptysie przepis
Często słyszę, że ptysie są bardzo trudne do przygotowania, a podczas pieczenia opadają lub są gumiaste… Jednak wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby upiec je po prostu idealne. Najważniejsze jest to, aby:
- wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (mam tu w szczególności na myśli jajka!)
- masa powstała z rozpuszczonego masła, wody i mąki musi być błyszcząca, odklejająca się od brzegów garnka
- przygotowana masa powinna zostać odstawiona do całkowitego przestygnięcia i wtedy dopiero powinny być dodawane i miksowane jajka (dodajemy stopniowo, jedno za drugim)
- upieczone ptysie studzimy na metalowej kratce
- nadziewamy kremem śmietankowym, piankowym czy budyniowym dopiero po całkowitym przestygnięciu ptysiów
Ciasto ptysiowe ma dosyć neutralny smak, dzięki czemu możesz je nadziewać na słodko jak i na słono.
Przygotowane ptysie można nadziewać kremem śmietankowym, budyniowym, czekoladowym czy np. toffi.
Przepis na: Ptysie
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 25-30 min
Łącznie: 65 min
Liczba porcji: 10-12
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
Jak zrobić ptysie?
Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wkładamy miękkie masło i gotujemy na bardzo małym ogniu (jedynie do momentu jego rozpuszczenia).
Wlewamy letnią wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się wody wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką, energicznie ucierając, tak aby całość się nie przypaliła. Wyłączamy z ognia.
Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Gdy masa będzie zimna, wtedy dodajemy po jednym jajku (koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej!). Po dodaniu każdego jajka dokładnie miksujemy ciasto, ale jedynie do momentu połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Masę wyciskamy równomiernie na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną końcówką (np. w kształcie gwiazdki). Można również wykładać łyżką.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut (do ich zarumienienia). Studzimy na metalowej kratce, przekroić na 2 części.
Krem śmietankowy:
Zimną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera. Opcjonalnie wsypujemy śmietan-fix, aby usztywnić krem.
W osobnej miseczce miksujemy mascarpone. Następnie przekładamy je do ubitej śmietanki i całość lekko miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim przekrojone ptysie. Wierzch posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce.