Opis przepisu
Ptysie to pyszny wypiek składający się z ciasta parzonego. Prawidłowo przygotowane ptysie powinny być leciutkie, perfekcyjnie upieczone i rumiane.
Ptysie przepis
Często słyszę, że ptysie są bardzo trudne do przygotowania, a podczas pieczenia opadają lub są gumiaste… Jednak wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby upiec je po prostu idealne. Najważniejsze jest to, aby:
- wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (mam tu w szczególności na myśli jajka!)
- masa powstała z rozpuszczonego masła, wody i mąki musi być błyszcząca, odklejająca się od brzegów garnka
- przygotowana masa powinna zostać odstawiona do całkowitego przestygnięcia i wtedy dopiero powinny być dodawane i miksowane jajka (dodajemy stopniowo, jedno za drugim)
- upieczone ptysie studzimy na metalowej kratce
- nadziewamy kremem śmietankowym, piankowym czy budyniowym dopiero po całkowitym przestygnięciu ptysiów
Ciasto ptysiowe ma dosyć neutralny smak, dzięki czemu możesz je nadziewać na słodko jak i na słono.
Przygotowane ptysie można nadziewać kremem śmietankowym, budyniowym, czekoladowym czy np. toffi.
Przepis na: Ptysie
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
Zobacz również:
Jak zrobić ptysie?
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 7
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut (do ich zarumienienia). Studzimy na metalowej kratce, przekroić na 2 części.
Krem śmietankowy:
Zimną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera. Opcjonalnie wsypujemy śmietan-fix, aby usztywnić krem.
W osobnej miseczce miksujemy mascarpone. Następnie przekładamy je do ubitej śmietanki i całość lekko miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim przekrojone ptysie. Wierzch posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze
Przepyszne bardzo polecam przepis 👌
Ekstra wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Pani Asiu – jak zwykle wyszły przepyszne !
Świetne ptysie 🙂 Dzięki za zdjęcie i miłe słowa!
Moje pierwsze ptysie. Wyszły idealnie. To kolejny przepis który zagości u mnie na stałe.
Piękne wyszły! Bardzo smakowicie wyglądają 🙂
Mnie zastanawia, jak i ile przechowywać ptysie. W lodówce? 3 dni?
Ptysie idealne <3 Ja kombinuję jeszcze zeby zrobic taki rozowy krem jak z cukierni... taki piankowy :P Tylko ciągle mi nie wychodzi
Tutaj jest przepis na taką piankę. Wystarczy barwnik dodać i będą różowe.
https://youtu.be/rj6iCtGJPo4