Domowe eklerki wypełnione bitą śmietaną, polane czekoladową polewą z wierzchu… No coś pysznego! Ciężko się oprzeć dokładce! Jest to idealny wybór nie tylko na co dzień, ale również na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy spotkania towarzyskie. Ich elegancki wygląd i pyszny smak z pewnością zachwycą Twoich gości i sprawią, że każde przyjęcie będzie wyjątkowe.
Przepis na: Eklerki
Składniki:
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 120 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 4 średniej wielkości jajka (210 g)
- szczypta soli
Bita śmietana:
- przepis na domową bitą śmietanę>>
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Zobacz również:
Jak zrobić eklerki?
Krok 1
Ciasto parzone
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Będziemy potrzebować wodę (250 ml), masło (120 g), mąkę pszenną (180 g), 4 średniej wielkości jajka (o łącznej wadze około 210 g) i szczyptę soli.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Jednak nie wkładamy tego garnka nigdzie do lodówki tylko zostawiamy na blacie aż całość nabierze temperatury pokojowej.
Krok 5
Po dodaniu każdego jajka dokładnie miksujemy ciasto, ale jedynie do momentu połączenia się składników.
Krok 6
Eklery przepis
Jeśli chodzi o konsystencję ciasta to nie powinno być ani super gęste, ani rzadkie.
Jeśli wyszło dość płynne, wyciekał z masy tłuszcz itp to znaczy, że zostało ono źle przygotowane. Prawdopodobnie masa nie była wystarczająco przestudzona i za szybko zostały dodawane jajka.
Krok 7
Jeśli będzie problem z wyduszeniem ciasta przez rękaw (mimo szerszej tylki rękawa) to znaczy, że ciasto wyszło za gęste – użyte były np. zbyt małe jajka o mniejszej wadze niż ta podana u mnie.
Krok 8
Można również wykładać łyżką jeśli nie macie rękawa cukierniczego, ale wtedy ciężko uzyskać ładny, podłużny kształt.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190ºC przez około 30-35 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), aż eklerki będą ładnie wyrośnięte i rumiane. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika!
Studzimy na metalowej kratce, przekroić na 2 części.
Krok 9
Krem do eklerów
Domowe eklerki można nadziać domową bitą śmietaną – w tym wpisie znajdziecie dokładny przepis (KLIK).
Krok 10
Krok 11
Polewa czekoladowa
W malutkim garnuszku podgrzewamy śmietankę (80-100 ml) – nie doprowadzamy do jej wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (50 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej.
Wierzch eklerków dekorujemy polewą. Można opcjonalnie posypać drobno posiekanymi orzeszkami, płatkami migdałowymi czy pistacjami. Smacznego!
Komentarze
Rewelacyjny przepis – wszystko dokładnie opisane i sfotografowane. Wyszły za pierwszym razem 😊 U mnie wersja z kremem pistacjowym wg własnego przepisu a na wierzchu oblane białą czekoladą. 💕
Oooo super wyszły ❤️❤️ Z kremem pistacjowym musiały być rewelacyjne w smaku! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego!
Za każdym razem wychodzi mi zbyt gęste, jajka zawsze ważę i jest ile trzeba. Może wina mąki? Rozwalilam drugi raz rękaw 😅 no i wychodzi mi o wiele więcej niż 12szt. Wysokość czy szerokość ma wpływ na upieczenie?
Kurczę nie wiem czy byłaby wina mąki 🙂 Ale fakt, też kiedyś rozwaliłam rękaw, bo miałam takie dość cienkie foliowe jednorazówki…
Polecam palce lizać 😄👍🏻
Idealnie wyszły 🙂 dzięki wielkie za zdjęcie!