Ptysie z kremem jagodowym

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Ptysie z kremem

Opis przepisu

Ptysie z kremem jagodowym! Wykonałam je chwilę temu lecz w nadmiarze ostatnich zajęć troszkę zaniedbałam blog oraz dodawania nowych przepisów- to się musi koniecznie zmienić! 🙂

Ciasto parzone jak we wszystkich tradycyjnych ptysiach lub eklerkach, więc krem jagodowy również musi być bardzo delikatny, tak aby moje pyszne ptysie nie straciły nic ze swojej lekkości. Ciasto parzone to klasyk, lecz całą świetną robotę robi tu tak na prawdę krem budyniowy z dużą ilością jagód <3 Wiem, że istnieje już nieskończenie wiele kremów, pianek do ptysi lecz w takim wydaniu są ekstra! Koniecznie musicie je wypróbować 🙂 Póki mamy jeszcze tak dużo świeżych jagód, borówek!

Przepis na: Ptysie z kremem jagodowym

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Krem jagodowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka)
  • 40 g masła
  • 1 laska wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g jagód lub borówek
Wyślij emailem

Ptysie z kremem jagodowym - przepis krok po kroku


Krok 1

Ptysie z kremem

Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii).  Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.


Krok 2

Ptysie z kremem

Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki)  – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Krok 3

Ptysie z kremem

Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) oraz jagody i mieszamy do połączenia składników.


Krok 4

Ptysie z kremem

Ciasto parzone: W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.


Krok 5

Ptysie z kremem

Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną i mieszać łyżką, energicznie ucierając, tak aby całość się nie przypaliła.


Krok 6

Ptysie z kremem

Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.


Krok 7

Ptysie z kremem

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.


Krok 8

Ptysie z kremem

Masę wyciskać na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut . Ostudzić na metalowej kratce, przekroić na 2 części.


Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments