Opis przepisu
Ptysie z kremem jagodowym! Wykonałam je chwilę temu lecz w nadmiarze ostatnich zajęć troszkę zaniedbałam blog oraz dodawania nowych przepisów- to się musi koniecznie zmienić! 🙂
Ciasto parzone jak we wszystkich tradycyjnych ptysiach lub eklerkach, więc krem jagodowy również musi być bardzo delikatny, tak aby moje pyszne ptysie nie straciły nic ze swojej lekkości. Ciasto parzone to klasyk, lecz całą świetną robotę robi tu tak na prawdę krem budyniowy z dużą ilością jagód <3 Wiem, że istnieje już nieskończenie wiele kremów, pianek do ptysi lecz w takim wydaniu są ekstra! Koniecznie musicie je wypróbować 🙂 Póki mamy jeszcze tak dużo świeżych jagód, borówek!
Przepis na: Ptysie z kremem jagodowym
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem jagodowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek (żółtka)
- 40 g masła
- 1 laska wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g jagód lub borówek
Zobacz również:
Ptysie z kremem jagodowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut . Ostudzić na metalowej kratce, przekroić na 2 części.
Komentarze