Przepisy na dania jarskie

  • Naleśniki oreo

    Naleśniki oreo

    Naleśniki oreo to coś naprawdę pysznego! Jadłam je ostatnio na obiad i mi niesamowicie smakowały. Wystarczy tylko kilka składników i można stworzyć świetny deser lub obiad na słodko. Jeśli jesteś fanem ciastek oreo, to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu! Ja je naprawdę uwielbiam, więc uznałam, że będzie to idealny…

    Czytaj dalej »
  • Marchewka z groszkiem

    Marchewka z groszkiem

    Marchewka z groszkiem na ciepło to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Mogłabym ją jeść codziennie! Ciekawa jestem czy kiedyś robiliście samodzielnie taką marchewkę z groszkiem… Jeśli nie, to proszę bardzo! Zobacz jak zrobić marchewkę z groszkiem dla całej rodziny. Marchewka z groszkiem przepis Domowa marchewka z groszkiem jest banalnie prosta…

    Czytaj dalej »
  • Pyry z gzikiem

    Pyry z gzikiem

    Pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej, które składa się z gotowanych w mundurkach ziemniaków, które w poznańskiej gwarze znane są jako pyry, a także z gziku, czyli twarogu w wersji na słono. Można je oczywiście jeść jako kompletnie danie, jednak dla mnie stanowią często dodatek do mięsa. Uwielbiam…

    Czytaj dalej »
  • Talarki ziemniaczane

    Talarki ziemniaczane

    Talarki ziemniaczane to pyszny i sprawdzony dodatek do obiadu. Pasują do każdego rodzaju mięsa: drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Najczęściej je przygotowuję do gulaszu węgierskiego, schabowych po węgiersku, kotleta szwajcarskiego, soczystej karkówki z piekarnika czy nawet stripsów z kurczaka. Ostatnio podałam je ze schabem pieczonym oraz surówką z kapusty pekińskiej i był to jeden z najlepszych obiadów, jakie…

    Czytaj dalej »
  • faszerowane bataty

    Faszerowane bataty (wegańskie)

    Bataty (czyli słodkie ziemniaki) często goszczą w mojej kuchni. Dlaczego? Ponieważ można je przygotowywać na wiele sposobów jako dodatek do obiadu. Najbardziej kocham frytki z batatów posypane parmezanem… Coś pysznego! Faszerowane bataty jadłam już w kilku wariantach smakowych. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej, wegańskiej…

    Czytaj dalej »
  • kopytka dyniowe

    Kopytka z dyni

    Kopytka z dyni to pyszny, jesienny pomysł na obiad. Uwielbiam ich smak! Moje kopytka z dyni zaserwowałam z czerwoną, lekko karmelizowaną cebulą. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Myślę, że kopytka dyniowe będą równie smacznie smakować z masełkiem szałwiowym. Kopytka Na moim blogu znajdziecie także taki podstawowy, sprawdzony przepis na kopytka.…

    Czytaj dalej »
  • fit naleśniki

    Fit naleśniki

    Fit naleśniki to pyszny pomysł na lekki obiad czy kolację. Przygotowałam ekspresowe naleśniki na mące pszennej pełnoziarnistej, które rozpływają się w ustach. Równie dobrze możesz użyć np. mąki migdałowej! W najbliższym czasie na moim blogu znajdziecie sporo nowych, nieco odchudzonych przepisów, które się świetnie sprawdzą dla osób będących…

    Czytaj dalej »
  • kotlety z ciecierzycy

    Kotlety z ciecierzycy

    Kotlety z ciecierzycy i ryżu to pyszny pomysł na obiad. Są niesamowicie proste i szybkie do przygotowania, więc to idealna propozycja dla osób zabieganych. Kotleciki z ciecierzycy to także tani obiad, do którego nie potrzebujecie wyszukanych składników. W tym przepisie użyłam ciecierzycy z puszki, a także ugotowanego białego ryżu, który równie dobrze można zastąpić kaszą jaglaną czy kaszą…

    Czytaj dalej »
  • Chlebki naan

    Chlebki naan

    Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej.…

    Czytaj dalej »
  • Lasagne ze szpinakiem

    Lasagne ze szpinakiem

    Lasagne ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ta pyszna zapiekanka jest obłędna w smaku… Składa się z kilku warstw farszu szpinakowego z dodatkiem czosnku i gorgonzoli, a także makaronu do lasagne oraz startej mozzarelli. Wyrazista w smaku, sycąca i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. To świetne połączenie kilku składników,…

    Czytaj dalej »
Back to top button