Dania jarskie

  • Naleśniki z serem

    Naleśniki z serem i rodzynkami

    Naleśniki z serem i rodzynkami – kto ich nie uwielbia? Toż to prawdziwy smak dzieciństwa – przynajmniej u mnie! Są bardzo proste, szybkie do wykonania. Zaliczam je również do stosunkowo mega tanich obiadów/kolacji, a składniki mam praktycznie zawsze w lodówce. Z przepisu wychodzi 10 naleśników. Deseczka pochodzi ze sklepu internetowego Wood…

    Czytaj dalej »
  • placuszki z cukinii

    Fit placuszki z cukinii

    Szukasz pomysłu na lżejszy, zdrowy obiad? Polecam fit placuszki z cukinii, które udekorowałam twarożkiem Wieluń oraz świeżym tymiankiem! Jestem raczej z tych, którzy obiad bez mięcha sobie nie wyobrażają, lecz są takie dni gdy daniom jarskim również nie odmówię. Cukinię mamy swoją, więc szkoda było żeby się zepsuła 🙂 Przygotowałam te pyszne…

    Czytaj dalej »
  • Kakaowe knedle z truskawkami

    Kakaowe knedle z truskawkami

    Nie zawsze mam ochotę na mięsny obiad, czasem dania jarskie jak pierogi, naleśniki są świetnym pomysłem na urozmaicenie domowego menu. Tym razem przygotowałam pyszne kakaowe knedle z truskawkami z przepisu, który miałam za zadanie przetestować dla gazety Gotuj krok po kroku. Wyszły zaskakująco smaczne, choć miałam lekką obawę…

    Czytaj dalej »
  • Ziemniaki pieczone z cebulką

    Ziemniaki pieczone z cebulką

    Ziemniaki pieczone z cebulką, czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką to pomysł na świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nie tylko do kotleta schabowego, z którym smakuje rewelacyjnie, ale również do wszelakich rodzajów mięs. Są po prostu przeepyszne! Koniecznie przygotujcie je w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, aby były równomiernie przypieczone. Jeżeli tego nie zrobisz mogą wyjść twarde, surowe w środku,…

    Czytaj dalej »
  • Domowy makaron

    Domowy makaron

    Makaron samodzielnie zrobiony jest po prostu najsmaczniejszy. Może mi się tak tylko wydaje, ale każda zupa nabiera całkowicie innego smaku, a najlepszym przykładem jest rosół. Jest to typowo niedzielna potrawa, która wychodzi najlepiej z dobrej jakości mięsa wołowo-drobiowego plus właśnie domowy makaron, który wykonasz w 20 minut. Kiedyś przygotowywało się…

    Czytaj dalej »
  • Chlebki naan

    Chlebki naan z patelni

    Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Przygotowywaliśmy je ostatnio z Sylwią Ładygą na warsztatach kuchni orientalnej i tak mi posmakowały, ze postanowiłam, że wykonam…

    Czytaj dalej »
  • Bigos wigilijny

    Bigos wigilijny – jak zrobić idealny

    Za równy tydzień będą już Święta! 🙂 Zdajecie sobie z tego sprawę? Kurczę do mnie to jeszcze nie dociera… Przecież dopiero była Wielkanoc, wakacje… Niestety czas biegnie nieubłaganie więc najwyższa pora zastanowić się co będziecie przygotowywać na tegoroczny Wigilijny stół <3 Szczerze mówiąc, że to akurat uwielbiam ponieważ planowanie,…

    Czytaj dalej »
  • Kopytka

    Kopytka

    Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp. Jeżeli…

    Czytaj dalej »
  • Budyniowe naleśniki

    Budyniowe naleśniki – jak dla mnie hit, odkrycie wśród wszystkich moich ostatnich przepisów! Zainspirowałam się przepisem z bloga Nastoletnie wypieki, lekko go zmodyfikowałam i wyszły naprawdę super 🙂 Mięciutkie, pięknie pachnące waniliowym budyniem, czego chcieć więcej? Zwieńczeniem tych pysznych naleśników jest dżem firmy…

    Czytaj dalej »
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

    Lubicie placuszki ziemniaczane? U mnie robi się je przynajmniej raz na miesiąc. Tym razem mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym! Wiem, że w każdym domu je się na inny sposób i często słyszę, że najlepsze są takie ciepłe obsypane cukrem lecz jakoś one do mnie…

    Czytaj dalej »
Close