Naleśniki z jabłkami to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe wraz z soczystym i aromatycznym nadzieniem jabłkowym… O mamuniu! To banalnie prosty do zrobienia jarski obiad (do tego bardzo tani i sycący). Z pewnością posmakują każdemu – myślę, że nie ma osoby, która by w sumie do tej pory ich nie jadła… Ale może nie robiłaś/eś ich samodzielnie, wiec sprawdzony przepis napewno Ci się przyda!
Oczywiście na podium znajdują się także moje najukochańsze naleśniki z serem, które mogłabym jeść codziennie.
Naleśniki na słodko
Jeśli szukasz innych pomysłów na naleśniki na słodko to proponuję wypróbować naleśniki Kinder Bueno, budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym lub naleśniki rafaello.
Przepis na: Naleśniki z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 350 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Naleśniki z jabłkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej z nieprzywierającą powierzchnią), wcześniej można opcjonalnie nalać na nią łyżeczkę oleju. Mi wyszło 9 naleśników.
Krok 2
Smażymy na suchej patelni lub w małym garnku (na małym ogniu) przez około 3-4 minuty, aby pozbyć się nadmiaru soku w jabłkach. Posypujemy cynamonem (ok 1/2 łyżeczki) i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny (można dodać także odrobinę skórki z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach). Opcjonalnie dosładzamy małą ilością cukru.
Krok 3
Na każdego naleśnika nakładamy około 2 płaskie łyżki nadzienia jabłkowego i równomiernie rozsmarowujemy.
Komentarze
Uwielbiam takie naleśniki. Chociaż najczesciej robie z serem
Z serem również uwielbiam 🙂