Risotto z grzybami to pomysł na pyszne i sycące danie. Można je robić przez cały rok! Ja zazwyczaj korzystam z suszonych grzybów np. borowików czy podgrzybków, a dodatkowo dodaję świeże pieczarki.
Risotto z pieczarkami
Pewnie już większość z Was jadła risotto z pieczarkami, ale koniecznie pod koniec dodajcie sobie do tego dania posiekany świeży tymianek i starty parmezan. Całość wychodzi niezwykle aromatyczna, kremowa i wyrazista w smaku. Jak dla mnie to coś pysznego! Wielka szkoda, że nie można przesyłać zapachu stworzonego dania… Sam zapach sprawiłby, że od razu zrobilibyście się głodni!
Zostało Ci więcej grzybów? W takim razie koniecznie wypróbuj mój przepis na polędwiczki w sosie grzybowym, czy nawet sos grzybowy, który pasuje do naprawdę wielu potraw!
Przepis na: Risotto z grzybami
Składniki:
- 10 g suszonych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 200 g ryżu do risotto
- 150 g pieczarek
- 60 ml białego wina
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie 2 łyżki startego parmezanu
- opcjonalnie świeży tymianek
Zobacz również:
Risotto z grzybami - przepis krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby (10 g, podgrzybki, borowiki) płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Następnie wkładamy do miseczki i moczymy w szklance wrzątku przez minimum 30 minut. Po tym czasie je wyjmujemy.
Grzyby oraz wodę z namoczonych grzybów dodajemy do bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Cebulę (1 średniej wielkości sztuka) kroimy drobno i smażymy na maśle (2 płaskie łyżki) w głębokiej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 średnie ząbki). Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.
Wsypujemy ryż do risotto (około 200 g) i smażymy przez 2 minuty ciągle mieszając.
Wlewamy wino (60 ml) i smażymy przez około 1 lub 2 minuty. Po tym czasie dodajemy po chochelce gorącego bulionu gotując na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Nakładamy ciepłe risotto z grzybami na talerze. Smacznego!
Komentarze
Czy takie risotto można przygotować wcześniej i zjeść np. kolejnego dnia?
Oczywiście, chociaż najsmaczniejsze jest na świeżo 🙂
Czy grzyby po namaczaniu należy gotować?
Tak, pisałam o tym w pierwszym kroku wykonania 🙂