Gołąbki z ryżem

4.8/5 (62 ocen)
Jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej, to właśnie gołąbki z ryżem. Każdy robi je inaczej, ale mi najbardziej smakuje mój rodzinny przepis, który otrzymałam od mojej mamy i którym chciałabym się z Wami podzielić. Smakują idealnie z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

50 min + pieczenie

Gołąbki z ryżem

Opis przepisu

Domowe, pieczone gołąbki z ryżem oraz mięsem to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Są sycące i pełne smaku. Najbardziej smakują mi w połączeniu z sosem pieczarkowym. Rewelacja!

Przepis na: Gołąbki z ryżem

Składniki:

  • 350 g ryżu białego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała laska kiełbasy np. zwyczajnej
  • 200 g gulaszu angielskiego (konserwa) lub 300 g mielonej wieprzowiny
  • opcjonalnie 100 g boczku (parzonego)
  • 1 większa główka kapusty białej lub włoskiej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Gołąbki z ryżem - przepis krok po kroku


Krok 1

gotowany ryż

Gołąbki z ryżem i mięsem można zacząć od przygotowania farszu lub sparzenia liści kapusty – jak Wam wygodniej.

Farsz na gołąbki

Ryż biały (350 g) gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazań producenta na opakowaniu.


Krok 2

pokrojona cebula do gołąbków

Dwie większe cebule obieramy i siekamy.


Krok 3

podsmażanie cebuli i kiełbasy do farszu na gołąbki

Na maśle smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojone w małą kostkę kiełbasę (mała laska) oraz boczek (100 g).


Krok 4

podsmażona cebulka z kiełbasą

Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu.


Krok 5

składniki na gołąbki z ryżem i mięsem

Do odcedzonego ryżu dodajemy przestygniętą cebulę z kiełbasą oraz boczkiem.

Ja do gołąbków z reguły dodaję gulasz angielski, ale wiele osób korzysta z mięsa mielonego (surowe, np. z łopatki czy szynki).


Krok 6

farsz do gołąbków z ryżem i mięsem

Całość mieszamy dłońmi do połączenia się składników.


Krok 7

kapusta biała na gołąbki

Teraz czas na kapustę. Wycinamy głąb z jej środka – dzięki temu łatwiej będzie zdejmować poszczególne liści kapusty.


Krok 8

gotowanie kapusty na gołąbki

Wkładamy kapustę (wycięta strona ma być na dole) do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem (do połowy wysokości). Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Odwracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut. Ostrożnie wyjmujemy ją z garnka i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rozbieramy ją z liści (dwa pierwsze zwykle odstawiam na bok – służą mi do przykrycia gołąbków podczas pieczenia). Delikatnie odcinamy zgrubienia z każdego liścia.

Równie dobrze można gotować kapustę krócej i zdejmować np. co 2 minutki kolejne liście (1-2 liść co 2 minuty). Dużo zależy od rodzaju użytej kapusty – jeśli będzie młoda, to gotujemy nieco krócej (szybciej mięknie).

Odkładamy sobie kilka większych, ładnych liści – nie musimy wszystkich wykorzystać.


Krok 9

zawijanie gołąbków

Na środek podstawy (tej grubszej części) każdego liścia nakładamy po 2-3 łyżki farszu (ilość nakładanego farszu jest zależna od wielkości liści, ponieważ ciężko będzie zwinąć gołąbka jeśli tego nadzienia będzie za dużo). Ja miałam dość spore liście, więc nakładałam 3 łyżki farszu.


Krok 10

gołąbki przed upieczeniem

Zwijamy podobnie jak krokiety – boki podwijamy do środka przykrywając nadzienie, a później rolujemy z najgrubszej części do najcieńszej. Staramy się żeby farsz był całkowicie schowany w liściu.

Gołąbki z ryżem można przełożyć do większego garnka z grubszym dnem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 minut, ale mi bardziej smakują pieczone w naczyniu żaroodpornym czy garnku żeliwnym.

Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką – w moim naczyniu wyszła jedna warstwa gołąbków, ale jeśli masz mniejsze naczynie to spokojnie możesz ułożyć 2-3 warstwy (układamy jeden na drugim).

Mi wyszło 8 całkiem sporych sztuk.


Krok 11

gołąbki z bulionem przed upieczeniem

Podlewamy je bulionem (500-700 ml) – możecie użyć rosołu warzywno-wołowego lub warzywnego.

Ma on przykryć połowę wysokości gołąbków.


Krok 12

przykrywanie gołąbków kapustą

Na wierzchu gołąbków układamy 2 większe lub kilka mniejszych liści kapusty żeby je przykryć. Nakładamy pokrywkę. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.


Krok 13

gołąbki po upieczeniu

Gołąbki z ryżem są już gotowe do jedzenia!

Najlepiej smakują z domowym sosem pieczarkowym – polecam Wam mój sprawdzony przepis klik>>.


Gołąbki z ryżem i mięsem przepis

Przepis na gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 62

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
3 miesięcy temu

Bardzo oryginalny przepis. Muszę spróbować . Dziękuję za opublikowanie

Ewa
Ewa
8 miesięcy temu

Pomysł z gulaszem jest wprost genialny! – Dziękuję za pomysł! Mam tylko nadzieję, że gulasz będzie smakował “jak dawniej”. Ponieważ gołąbki zabierają czas, a ja nie mogę doczekać się tego gulaszowego smaku, jutro nadziewam cukinie.

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

W moim rodzinnym domu również jadało się z ryżem 😉 Bardzo fajny sos do gołąbków 🙂

Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zdobyło serca wielu miłośników naszej rodzimej kuchni. To jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i aromatami, które unoszą się z kuchni podczas przygotowywania. Gołąbki to nie tylko pyszny, ale również pełnowartościowy posiłek. Składniki do przygotowania gołąbków z mięsem i ryżem są proste i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Głównymi składnikami jest gulasz angielski lub mięso mielone, ryż, kapusta kiszoną oraz kiełbasa. Mięso nadaje daniu wyjątkowy smak i konsystencję, a ryż wypełnia gołąbki i sprawia, że są sycące. Kapusta kiszona nadaje danu delikatny kwasowy smak, który doskonale komponuje się np. z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Gołąbki z mięsem i ryżem to danie, które cieszy się ogromnym uznaniem nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Ich prosty, a zarazem wyjątkowy smak sprawia, że gołąbki stanowią doskonałą propozycję na obiad lub kolację. Ta tradycyjna potrawa przypomina o smakach z dzieciństwa, które trudno zapomnieć.

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

Przygotowanie gołąbków z ryżem i mięsem mielonym jest nieskomplikowane, a efekt końcowy jest zawsze rewelacyjny. Oprócz ryżu głównym składnikiem jest oczywiście mięso mielone. Warto zwrócić uwagę na to, aby było to 100% mięsa, a nie mięso garmażeryjne, w którym mogą znajdować się inne składniki. Bardzo wpływa na to końcowy smak potrawy. Dodatkowo jeżeli mamy taką możliwość, to najlepiej kupić mięso w sklepie i na miejscu poprosić o jego zmielenie. Muszę przyznać, że ja przygotowuję gołąbki z ryżem i mięsem mielonym dosyć często w ciągu roku, ale na święta Bożego Narodzenia zawsze przygotowuję Gołąbki wigilijne, które są oczywiście bezmięsne. Obydwie wersje uwielbiam oczywiście, ale gołąbki z ryżem są u mnie w domu bardziej preferowane przez pozostałych domowników. Podczas ich przygotowania warto też zwrócić na rodzaj użytej kapusty. Dużo łatwiej znaleźć w sklepach kapustę białą, ale bardziej delikatna będzie kapusta włoska. Oczywiście każda wersja ma swoich fanów, ale tak naprawdę to od Ciebie zależy z czym zrobisz i jak podasz swoje gołąbki z ryżem.

RozwińZwiń