Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy 🙂 Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie do nich pasuje.
Przepis na: Gołąbki z ryżem
Przygotowanie: 50 min
Pieczenie: 120 min
Łącznie: 170 min
Składniki:
- 5 saszetek ryżu białego
- 2 cebula
- 10 dag masła
- 1 laska kiełbasy
- 20 dag boczku (gotowanego)
- 1 większa główka kapusty
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki śmietany 18 %
Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i boczek. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.
Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy przez około 7 minut, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, mieszamy.