Opis przepisu
Domowe, pieczone gołąbki z ryżem oraz mięsem to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Są sycące i pełne smaku. Najbardziej smakują mi w połączeniu z sosem pieczarkowym. Rewelacja!
Przepis na: Gołąbki z ryżem
Składniki:
- 350 g ryżu białego
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 1 mała laska kiełbasy np. zwyczajnej
- 200 g gulaszu angielskiego (konserwa) lub 300 g mielonej wieprzowiny
- opcjonalnie 100 g boczku (parzonego)
- 1 większa główka kapusty białej lub włoskiej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 500 ml bulionu warzywnego
- sos pieczarkowy przepis >>
Zobacz również:
Gołąbki z ryżem - przepis krok po kroku
Krok 1
Farsz na gołąbki
Ryż biały (350 g) gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazań producenta na opakowaniu.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Ja do gołąbków z reguły dodaję gulasz angielski, ale wiele osób korzysta z mięsa mielonego (surowe, np. z łopatki czy szynki).
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Równie dobrze można gotować kapustę krócej i zdejmować np. co 2 minutki kolejne liście (1-2 liść co 2 minuty). Dużo zależy od rodzaju użytej kapusty – jeśli będzie młoda, to gotujemy nieco krócej (szybciej mięknie).
Odkładamy sobie kilka większych, ładnych liści – nie musimy wszystkich wykorzystać.
Krok 9
Na środek podstawy (tej grubszej części) każdego liścia nakładamy po 2-3 łyżki farszu (ilość nakładanego farszu jest zależna od wielkości liści, ponieważ ciężko będzie zwinąć gołąbka jeśli tego nadzienia będzie za dużo). Ja miałam dość spore liście, więc nakładałam 3 łyżki farszu.
Krok 10
Zwijamy podobnie jak krokiety – boki podwijamy do środka przykrywając nadzienie, a później rolujemy z najgrubszej części do najcieńszej. Staramy się żeby farsz był całkowicie schowany w liściu.
Gołąbki z ryżem można przełożyć do większego garnka z grubszym dnem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 minut, ale mi bardziej smakują pieczone w naczyniu żaroodpornym czy garnku żeliwnym.
Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką – w moim naczyniu wyszła jedna warstwa gołąbków, ale jeśli masz mniejsze naczynie to spokojnie możesz ułożyć 2-3 warstwy (układamy jeden na drugim).
Mi wyszło 8 całkiem sporych sztuk.
Krok 11
Ma on przykryć połowę wysokości gołąbków.
Krok 12
Krok 13
Najlepiej smakują z domowym sosem pieczarkowym – polecam Wam mój sprawdzony przepis klik>>.
Komentarze
Bardzo oryginalny przepis. Muszę spróbować . Dziękuję za opublikowanie
Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Pomysł z gulaszem jest wprost genialny! – Dziękuję za pomysł! Mam tylko nadzieję, że gulasz będzie smakował “jak dawniej”. Ponieważ gołąbki zabierają czas, a ja nie mogę doczekać się tego gulaszowego smaku, jutro nadziewam cukinie.
Proszę bardzo! ❤️ Mam nadzieję, że posmakują 🙂
W moim rodzinnym domu również jadało się z ryżem 😉 Bardzo fajny sos do gołąbków 🙂