Przepisy na dania jarskie

  • Kotlety ziemniaczane

    Kotlety ziemniaczane

    Uwielbiam dania z ziemniakami w roli głównej. Najczęściej przygotowuję domowe pierogi ruskie oraz placki ziemniaczane wraz z sosem czosnkowym. Jednak tym razem chciałabym Wam polecić wykonanie równie dobrego dania – kotletów ziemniaczanych, które z pewnością zachwycą Twoich domowników. Kotlety ziemniaczane to pyszny obiad dla całej rodziny, które składają…

    Czytaj dalej »
  • kopytka

    Kopytka

    Kopytka to pyszny pomysł na jarski obiad, jako dodatek do mięsa czy sosu lub nawet w wersji na słodko np. polane śmietaną i obsypane cynamonem oraz cukrem. W każdym wydaniu smakują obłędnie! Przed Wami istny smak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się z wielkim smakiem (na zmianę z naleśnikami i pierogami ruskimi). Myślę, że większość osób je gdzieś jadła,…

    Czytaj dalej »
  • Ryba po grecku

    Definitywnie do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Musi się ona pojawić na stole i tyle! Raz jest to karp, raz dorsz, lecz ryba to obowiązkowy element, który zawsze jest serwowany na moim świątecznym stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki

    Naleśniki

    Naleśniki – niby prosty, a wręcz banalny przepis, który jest chyba bardziej uwielbiany przez dzieci niż przez dorosłych. Ja w dzieciństwie jako straszny niejadek zajadałam się naleśnikami z grubą warstwą nutelli czy białego sera… To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. Dzisiaj lubię z nimi eksperymentować np. przygotowując je np. w wersji Kinder Bueno lub kurczakiem,…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowe racuchy z jabłkami

    Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami smakują mi najbardziej jesienią. Wtedy właśnie zaczyna się sezon na dynię i staram się go co roku wykorzystywać ile tylko wlezie. Racuszki są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym mogłabym się objadać na okrągło. Przepis…

    Czytaj dalej »
  • placki z dyni

    Placki z dyni

    Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące. Placki z dyni na słodko Do ich przygotowania należy użyć dyni zwyczajnej, piżmowej lub hokkaido. Następnie trzeba ją ugotować i zblendować, aby powstało gładkie puree, które należy wymieszać za pomocą łyżki…

    Czytaj dalej »
  • Placki z dyni i ziemniaków

    Placki z dyni i ziemniaków

    Placki z dyni i ziemniaków to pomysł na pyszny, jarski obiad dla całej rodziny. Wychodzą chrupiące i rozpływają się w ustach. Placki z dyni i ziemniaków Są to placki, które składają się głównie z ziemniaków oraz dyni (startych na tarce o średnich oczkach). Do ich przygotowania polecam użyć dyni zwyczajnej lub Hokkaido. Kiedyś próbowałam…

    Czytaj dalej »
  • pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej… Mój przepis…

    Czytaj dalej »
  • Indyjskie samosy

    Indyjskie samosy

    Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy? Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.…

    Czytaj dalej »
  • Racuchy z jabłkami

    Racuchy z jabłkami

    Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania. Racuchy z jabłkami Są przede wszystkim: puchate, mięciutkie i delikatne w smaku składają się z tanich składników można je wykonać w 10 minut są bez drożdży,…

    Czytaj dalej »
Back to top button