Przepisy na dania jarskie
-
Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem
Lubicie dania makaronowe? Jeżeli tak to zapraszam na świetny obiad – zapiekane muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem! Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a smakuje fenomenalnie. Jako nadzienie muszli użyłam sera koziego Chavroux, który idealnie pasuje do szpinaku. Chavroux to stuprocentowo kozi ser. Dzięki temu jest tak lekki,…
Czytaj dalej » -
Naleśniki z serem i rodzynkami
Naleśniki z serem i rodzynkami – kto ich nie uwielbia? Toż to prawdziwy smak dzieciństwa – przynajmniej u mnie! Są bardzo proste, szybkie do wykonania. Zaliczam je również do stosunkowo mega tanich obiadów/kolacji, a składniki mam praktycznie zawsze w lodówce. Z przepisu wychodzi 10 naleśników. Deseczka pochodzi ze sklepu internetowego Wood…
Czytaj dalej » -
Fit placuszki z cukinii
Szukasz pomysłu na lżejszy, zdrowy obiad? Polecam fit placuszki z cukinii, które udekorowałam twarożkiem Wieluń oraz świeżym tymiankiem! Jestem raczej z tych, którzy obiad bez mięcha sobie nie wyobrażają, lecz są takie dni gdy daniom jarskim również nie odmówię. Cukinię mamy swoją, więc szkoda było żeby się zepsuła 🙂 Przygotowałam te pyszne…
Czytaj dalej » -
Kakaowe knedle z truskawkami
Nie zawsze mam ochotę na mięsny obiad, czasem dania jarskie jak pierogi, naleśniki są świetnym pomysłem na urozmaicenie domowego menu. Tym razem przygotowałam pyszne kakaowe knedle z truskawkami z przepisu, który miałam za zadanie przetestować dla gazety Gotuj krok po kroku. Wyszły zaskakująco smaczne, choć miałam lekką obawę…
Czytaj dalej » -
Ziemniaki pieczone z cebulką
Ziemniaki pieczone z cebulką, czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką to pomysł na świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nie tylko do kotleta schabowego, z którym smakuje rewelacyjnie, ale również do wszelakich rodzajów mięs. Są po prostu przeepyszne! Koniecznie przygotujcie je w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, aby były równomiernie przypieczone. Jeżeli tego nie zrobisz mogą wyjść twarde, surowe w środku,…
Czytaj dalej » -
Domowy makaron
Makaron samodzielnie zrobiony jest po prostu najsmaczniejszy. Może mi się tak tylko wydaje, ale każda zupa nabiera całkowicie innego smaku, a najlepszym przykładem jest rosół. Jest to typowo niedzielna potrawa, która wychodzi najlepiej z dobrej jakości mięsa wołowo-drobiowego plus właśnie domowy makaron, który wykonasz w 20 minut. Kiedyś przygotowywało się…
Czytaj dalej » -
Bigos wigilijny – jak zrobić idealny
Za równy tydzień będą już Święta! 🙂 Zdajecie sobie z tego sprawę? Kurczę do mnie to jeszcze nie dociera… Przecież dopiero była Wielkanoc, wakacje… Niestety czas biegnie nieubłaganie więc najwyższa pora zastanowić się co będziecie przygotowywać na tegoroczny Wigilijny stół <3 Szczerze mówiąc, że to akurat uwielbiam ponieważ planowanie,…
Czytaj dalej » -
Kopytka
Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp. Jeżeli…
Czytaj dalej » -
Budyniowe naleśniki
Budyniowe naleśniki – jak dla mnie hit, odkrycie wśród wszystkich moich ostatnich przepisów! Zainspirowałam się przepisem z bloga Nastoletnie wypieki, lekko go zmodyfikowałam i wyszły naprawdę super 🙂 Mięciutkie, pięknie pachnące waniliowym budyniem, czego chcieć więcej? Zwieńczeniem tych pysznych naleśników jest dżem firmy…
Czytaj dalej » -
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Lubicie placuszki ziemniaczane? U mnie robi się je przynajmniej raz na miesiąc. Tym razem mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym! Wiem, że w każdym domu je się na inny sposób i często słyszę, że najlepsze są takie ciepłe obsypane cukrem lecz jakoś one do mnie…
Czytaj dalej »