Kolejny mój smak dzieciństwa – ryż z truskawkami! To takie proste, a jakie smaczne… Uwielbiam ryż z pyszną truskawkową masą. To niesamowicie łatwy deser, który zdecydowanie poprawi Ci humor po ciężkim dniu. Składników do jego przygotowania jest bardzo mało, a jego prostota i rewelacyjny smak sprawią, że jutro pójdziesz do sklepu po dostawę truskawek. Bardzo lubię robić taki lekki obiad w lecie, gdy jest upał i mamy zdecydowanie mniejszy apetyt niż zwykle. Przy okazji jestem ciekawa czy u Was się częściej jadało makaron czy ryż z truskawkami… Ja akurat za makaronem na słodko nie przepadam, ale wiem, że jest on równie popularny.
Ryż z owocami
Ryż z truskawkami może stanowić słodki deser, lub lekki obiad na słodko. Uwielbiają go zarówno dorośli jak i dzieci. To taki pyszny deser z truskawkami, którym zajadałam się jako dziecko. Szczególnie polecam ten deser gdy jest sezon na polskie, słodkie i soczyste truskawki. Równie dobrze możesz zrobić ryż z truskawkami mrożonymi.
Deser z truskawkami
Jeśli szukasz innych prostych i ekspresowych do przygotowania deserów z dodatkiem truskawek to koniecznie wypróbuj:
- Tiramisu truskawkowe
- Czekoladowe naleśniki z truskawkami
- Placki jogurtowe z truskawkami
- Prosty deser z truskawkami
Przepis na: Ryż z truskawkami
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 100 g ryżu np jaśminowy (1 saszetka)
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 250 g truskawek
- 3 łyżki śmietany 18% lub serka homogenizowanego waniliowego
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
Ryż z truskawkami – przepis krok po kroku:
W garnku gotujemy mleko (1 szklanka) z wodą (3 szklanki) i cukrem (1 łyżka). Gdy zacznie wrzeń, wtedy dodajemy saszetkę ryżu. Gotujemy na małym lub średnim ogniu około 15 minut (według wskazań producenta).
Ugotowany ryż wyciągamy z garnka, polewamy zimną wodą i odcedzamy na sitku. Odstawiamy, aby ryż delikatnie przestygł.
Truskawki (ok. 200-250g) blendujemy wraz z cukrem waniliowym (1 łyżeczka, można pominąć) i serkiem homogenizowanym waniliowym (3 łyżki, można zastąpić śmietaną 18% jeśli macie naprawdę słodkie truskawki)
Na lekko przestygnięty ryż nakładamy zblendowaną truskawkową masę. Smacznego!