Makaron samodzielnie zrobiony jest po prostu najsmaczniejszy. Może mi się tak tylko wydaje, ale każda zupa nabiera całkowicie innego smaku, a najlepszym przykładem jest rosół. Jest to typowo niedzielna potrawa, która wychodzi najlepiej z dobrej jakości mięsa wołowo-drobiowego plus właśnie domowy makaron, który wykonasz w 20 minut. Kiedyś przygotowywało się go u mnie częściej, a wczoraj postanowiłam, że czas najwyższy abym samodzielnie się za niego wzięła. Przyznaję się bez bicia, że miała tu lekki wkład moja mama, która jak zobaczyła, że tak grubo kroję makaron to od razu pomogła mi go lepiej rozwałkować i pokazała, że jej sprawdzonym trikiem jest zwijanie cienkiego ciasta w kształt naleśnika, a następnie go krojenie w mega cienkie paseczki (podczas gotowania on troszkę urośnie).
Przepis na: Domowy makaron
Składniki:
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- ewentualnie 1-2 łyżki wody
- szczypta soli
Zobacz również:
Domowy makaron - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Komentarze
ja mam maszynkę Ariete do robienia makaronu i robię, swojski makaron jest pyszny sklepowy to mi już nie smakuje