Zapiekany ryż z jabłkami- smak mojego dzieciństwa! Pamiętam jak się nim zajadałam u babci… Jakie to było pyszne! <3 Dzisiaj w tą piękną, słoneczną pogodę stwierdziłam, że nie mam ochoty na żadne mięsko, ani nic w tym stylu. To takie proste, a jakie niesamowite w smaku. Mocno cynamonowe, z śmietankową masą na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Niebo w gębie!
Przepis na: Zapiekany ryż z jabłkami
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 30 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
Masa ryżowa:
- 2 saszetki ryżu białego np. do risotto
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta ziarenek z laski wanilii
- 2 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Śmietana na wierzch:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 16 g cukru waniliowego
Mleko wraz z wodą zagotować wsypać ryż, dodać cukier, cynamon, wanilię. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki i wchłonie większość mleka to zdjąć z ognia. Ważne aby co chwilkę mieszać aby się nie przypalił od spodu.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy w małym garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon, przyprawę do szarlotki oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut aż sok z jabłek troszkę odparuje.
Połowę ryżu nakładamy na foremkę lub naczynie żaroodporne (wcześniej smarujemy je lekko masłem). Na ryż nakładamy nasze jabłka.
Następnie nakładamy kolejną porcję ryżu. Wyrównujemy wszystko łyżką.
W miseczce mieszamy śmietankę z cukrem brązowym oraz cukrem waniliowym.
Nakładamy równomiernie na ryż. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!