Opis przepisu
Zapiekany ryż z jabłkami- smak mojego dzieciństwa! Pamiętam jak się nim zajadałam u babci… Jakie to było pyszne! <3 Dzisiaj w tą piękną, słoneczną pogodę stwierdziłam, że nie mam ochoty na żadne mięsko, ani nic w tym stylu. To takie proste, a jakie niesamowite w smaku. Mocno cynamonowe, z śmietankową masą na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Niebo w gębie!
Przepis na: Zapiekany ryż z jabłkami
Składniki:
Masa ryżowa:
- 2 saszetki ryżu białego np. do risotto
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta ziarenek z laski wanilii
- 2 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Śmietana na wierzch:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 16 g cukru waniliowego
Zobacz również:
Zapiekany ryż z jabłkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze