Fit vege burgery

4.8/5 (40 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min + pieczenie

vege burgery

Opis przepisu

Dzisiaj jadąc tramwajem zaciekawił mnie bardzo interesujący szyld sklepowy- Vege burgery (no coś w tym stylu) :). Pomyślałam, że wstąpię do środka zobaczę co mogą mieć w swojej ofercie, bo przecież jak można zrobić burgera bez mięsa! A jednak można i to zadziwiająco w wielu postaciach… Mnie zainteresował meksykański burger z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli 🙂

Podlukałam w internecie wszystko na temat vege burgerów i stworzyłam coś niemożliwego jak mi się wydawało jeszcze dzisiaj rano! Nie no po zrobieniu całego wraz z pyszną, świeżą bułką wieloziarnistą, warzywkami i lekkim sosem czosnkowym (oczywiście własnoręcznie zrobionym bez tej całej chemii co w kupczych) stwierdzam, że w ogóle nie zauważam jakichkolwiek braków smakowych, że czegoś mu brakuje od takiego typowego z KFC… no może brakuje mu tylu kalorii co ma tamten 🙂 Polecam wykonanie takiego burgerka na wynos do pracy, czy na zajęcia na studia tak jak w moim przypadku.

Przepis na: Fit vege burgery

Składniki:

  • 1,5-2 litrów wody
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta kolendry
  • 4 bułki wieloziarniste, grahamki
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki konserwowe
  • sałata rzymska
  • ulubiony wegański majonez lub sos czosnkowy
Wyślij emailem

Fit vege burgery - przepis krok po kroku


Krok 1

vege burgery

W wodzie gotujemy na średnim palniku kaszę jaglaną, posypujemy szczyptą soli, czekamy aż wsiąknie zdecydowanie większą część wody oraz napęcznieje. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Większość fasoli blendujemy na mus, pozostałą lekko kroimy i wsypujemy do przestygniętej kaszy jaglanej. Dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane, oliwę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 2

vege burgery

Kotlety formujemy dłońmi, można je za każdym razem zwilżać wodą- łatwiej nam się wtedy formują burgery. Piec przez około 30 minut, aż wytworzy się fajna chrupka skorupka.


Krok 3

vege burgery

Bułki przekrajamy na pół, smarujemy spód sosem, kroimy pomidory, ogórki, nakładamy również sałatę rzymską oraz upieczone burgery, przykrywamy bułką. Smacznego!


vege burgery

vege burgery

vege burgery

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 40

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments