Opis przepisu
Dzisiaj jadąc tramwajem zaciekawił mnie bardzo interesujący szyld sklepowy- Vege burgery (no coś w tym stylu) :). Pomyślałam, że wstąpię do środka zobaczę co mogą mieć w swojej ofercie, bo przecież jak można zrobić burgera bez mięsa! A jednak można i to zadziwiająco w wielu postaciach… Mnie zainteresował meksykański burger z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli 🙂
Podlukałam w internecie wszystko na temat vege burgerów i stworzyłam coś niemożliwego jak mi się wydawało jeszcze dzisiaj rano! Nie no po zrobieniu całego wraz z pyszną, świeżą bułką wieloziarnistą, warzywkami i lekkim sosem czosnkowym (oczywiście własnoręcznie zrobionym bez tej całej chemii co w kupczych) stwierdzam, że w ogóle nie zauważam jakichkolwiek braków smakowych, że czegoś mu brakuje od takiego typowego z KFC… no może brakuje mu tylu kalorii co ma tamten 🙂 Polecam wykonanie takiego burgerka na wynos do pracy, czy na zajęcia na studia tak jak w moim przypadku.
Przepis na: Fit vege burgery
Składniki:
- 1,5-2 litrów wody
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3/4 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta kolendry
- 4 bułki wieloziarniste, grahamki
- 2 pomidory
- 4 ogórki konserwowe
- sałata rzymska
- ulubiony wegański majonez lub sos czosnkowy
Fit vege burgery - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze