
Sezon na śliwki w pełni! Czas go wykorzystać ile tylko się da. Dlatego przygotowałam kolejny fantastyczny wypiek – Ciasto ze śliwkami i kruszonką! Mięciutkie, mocno owocowe i wyraziste w smaku. Czego chcieć więcej?
Ten przepis na ciasto ze śliwkami podbije Twoje serce. Proste, szybkie i tanie – takie powinno być każde ciacho! Jeżeli lubisz ciasta z owocami to ten przepis z pewnością przypadnie Ci to gustu.
Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Ciasto: Kruszonka: Dodatkowo: Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na puszystą, jasną pianę przez minimum 5 minut. Wlewamy mleko i olej, tylko lekko miksujemy i wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25 x 25 cm) wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-17 minut. Ciasto powinno być już praktycznie upieczone. Śliwki myjemy, dzielimy na dwie połówki, a ze środka wyciągamy pestki. Na podpieczony spód ciasta wykładamy równomiernie śliwki. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę (wystarczy wymieszać składniki palcami lub zmiksować przez kilka sekund mikserem). Posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy znowu przez 25-30 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.Przepis na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Przygotowanie: 50 min
Pieczenie: 40 min
Łącznie: 90 min
Składniki:
Jak zrobić ciasto ze śliwkami?