Ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.8/5 (58 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min + 40 min pieczenia

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Opis przepisu

Sezon na śliwki w pełni! Czas go wykorzystać ile tylko się da. Dlatego przygotowałam kolejny fantastyczny wypiek – Ciasto ze śliwkami i kruszonką! Mięciutkie, mocno owocowe i wyraziste w smaku. Czego chcieć więcej?

Ten przepis na ciasto ze śliwkami podbije Twoje serce. Proste, szybkie i tanie – takie powinno być każde ciacho! Jeżeli lubisz ciasta z owocami to ten przepis z pewnością przypadnie Ci to gustu.

Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Przepis na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 130 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 700 g śliwek węgierek
Wyślij emailem

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na ciasto ze śliwkami

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na puszystą, jasną pianę przez minimum 5 minut. Wlewamy mleko i olej, tylko lekko miksujemy i wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25 x 25 cm) wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-17 minut. Ciasto powinno być już praktycznie upieczone. 


Krok 2

kruszonka

Śliwki myjemy, dzielimy na dwie połówki, a ze środka wyciągamy pestki.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy równomiernie śliwki.

Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę (wystarczy wymieszać składniki palcami lub zmiksować przez kilka sekund mikserem). Posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy znowu przez 25-30 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.


Przepis na Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 58

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa od lipca do października. Czas go wykorzystać ile tylko się da. Polecam przygotować  fantastyczny wypiek – Ciasto ze śliwkami i kruszonką! Mięciutkie, mocno owocowe i wyraziste w smaku. Lipiec, sierpień i wrzesień to idealne miesiące do zrobienia przepisu na ciasto ze śliwkami i kruszonką, ale oczywiście możesz pójść o krok dalej i dodatkowo zrobić z nich przetwory czy knedle. Możesz je także zasuszyć i wykorzystać na święta do przygotowania bigosu wigilijnego czy też pasztet drobiowy ze śliwką. Natomiast mój przepis na ciasto ze śliwkami składa się z miękkiego i delikatnego ciasta, warstwy owoców i waniliowej kruszonki.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką?

Aby zrobić to pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką musimy zacząć od kupienia w sklepie śliwek węgierek. Jeśli masz tylko taką możliwość to najlepiej je zebrać w swoim ogrodzie lub kupić w zaufanym warzywniaku. Gdyby okazały się mało słodkie, a nawet lekko kwaskowate, w takim przypadku najlepiej posypać je wcześniej odrobiną cukru waniliowego. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy przygotowane ciasto. Następnie je wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-17 minut. Ciasto powinno być już praktycznie upieczone. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, nakładamy warstwę owoców i posypujemy waniliową kruszonką. Ponownie wkładamy do piekarnika, jednak tym razem na około 30 minut.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to jeden z moich ulubionych wypieków. Uwielbiam ciasta z owocami, jednak to potrafi podbić serce i podniebienie nie tylko moje, ale także wszystkich gości. Wydobywający się zapach z piekarnika sprawia, że domownicy z niecierpliwością czekają na moment upieczenia się ciasta ze śliwkami 🙂 Wierzch możemy lekko oprószyć cukrem pudrem do smaku lub ewentualnie pominąć ten krok. Jeśli tylko to ciasto Ci posmakuje to zachęcam do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego, aby znaleźć więcej smacznych inspiracji 🙂

RozwińZwiń