Opis przepisu
Sezon na śliwki w pełni! Czas go wykorzystać ile tylko się da. Dlatego przygotowałam kolejny fantastyczny wypiek – Ciasto ze śliwkami i kruszonką! Mięciutkie, mocno owocowe i wyraziste w smaku. Czego chcieć więcej?
Ten przepis na ciasto ze śliwkami podbije Twoje serce. Proste, szybkie i tanie – takie powinno być każde ciacho! Jeżeli lubisz ciasta z owocami to ten przepis z pewnością przypadnie Ci to gustu.
Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Przepis na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 50 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 130 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 700 g śliwek węgierek
Zobacz również:
Ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25 x 25 cm) wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-17 minut. Ciasto powinno być już praktycznie upieczone.
Krok 2
Na podpieczony spód ciasta wykładamy równomiernie śliwki.
Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę (wystarczy wymieszać składniki palcami lub zmiksować przez kilka sekund mikserem). Posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy znowu przez 25-30 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Komentarze