
Ziemniaki z grilla to fantastyczny dodatek do kiełbasek czy szaszłyków. Wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne. Jak dla mnie to świetna alternatywa dla pieczywa podawanego do grilla.
Przepisy na grilla
Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).
Przepis na: Ziemniaki z grilla
Łącznie: 40 min
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka rozmarynu
Jak zrobić ziemniaki z grilla?
Jeśli chodzi o ziemniaki z grilla to proponuję użyć takich średniej wielkości (jeśli użyjecie dużych to jest możliwość, że wyjdą surowe w środku).
Nie obieramy ziemniaków. Wystarczy je porządnie umyć pod strumieniem wody.
Najpierw je zawsze podgotowuję w osolonej wodzie – najlepiej gotować przez 10-15 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).
Ziemniaki wyciągamy z wrzątku.
Przygotowujemy sobie kilka większych kawałków folii aluminiowej. Na środek każdej folii nakładamy ziemniaka i nacinamy go lekko z wierzchu w krzyżyk (wbijamy nóż tak do 1/3 głębokości ziemniaka.
W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki), czosnek (jeden większy przeciśnięty ząbek), paprykę słodką (szczypta), sól (1/4 łyżeczki), a także pieprz (szczypta). Całość mieszamy.
Za pomocą pędzelka smarujemy marynatą wierzch ziemniaka. Posypujemy kilkoma listkami świeżego rozmarynu (lub koperkiem). Zaczynamy zwijać folię z ziemniakiem, tak aby marynata nie wypłynęła w trakcie smażenia.
Tak przygotowane ziemniaki układamy na rozgrzanym grillu (na tacce aluminiowej). Smażymy przez około 20-30 minut (czas zależy głównie od wielkości ziemniaków i rozgrzania grilla). Ciężko tutaj podać idealny czas, ale warto co jakiś czas sprawdzać miękkość ziemniaków za pomocą widelca czy wykałaczki.