Dodatki do obiaduGrillImprezaMajówkaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski wegetariańskieSpecjalne okazjeWarzywa na ciepło

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla to fantastyczny dodatek do kiełbasek czy szaszłyków. Wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne. Jak dla mnie to świetna alternatywa dla pieczywa podawanego do grilla.

Przepisy na grilla

Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).

Przepis na: Ziemniaki z grilla

  Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Jak zrobić ziemniaki z grilla?

Ziemniaki w mundurkach
Krok 1:  

Jeśli chodzi o ziemniaki z grilla to proponuję użyć takich średniej wielkości (jeśli użyjecie dużych to jest możliwość, że wyjdą surowe w środku).

Nie obieramy ziemniaków. Wystarczy je porządnie umyć pod strumieniem wody.

Najpierw je zawsze podgotowuję w osolonej wodzie – najlepiej gotować przez 10-15 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).


Ugotowane ziemniaki
Krok 2:  

Ziemniaki wyciągamy z wrzątku.  


Ziemniaki z grilla w folii
Krok 3:  

Przygotowujemy sobie kilka większych kawałków folii aluminiowej. Na środek każdej folii nakładamy ziemniaka i nacinamy go lekko z wierzchu w krzyżyk (wbijamy nóż tak do 1/3 głębokości ziemniaka.

W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki), czosnek (jeden większy przeciśnięty ząbek), paprykę słodką (szczypta), sól (1/4 łyżeczki), a także pieprz (szczypta). Całość mieszamy.


Pieczone ziemniaki z grilla w folii
Krok 4:  

Za pomocą pędzelka smarujemy marynatą wierzch ziemniaka. Posypujemy kilkoma listkami świeżego rozmarynu (lub koperkiem). Zaczynamy zwijać folię z ziemniakiem, tak aby marynata nie wypłynęła w trakcie smażenia.  


ziemniaki w folii aluminiowej
Krok 5:  

Tak przygotowane ziemniaki układamy na rozgrzanym grillu (na tacce aluminiowej). Smażymy przez około 20-30 minut (czas zależy głównie od wielkości ziemniaków i rozgrzania grilla). Ciężko tutaj podać idealny czas, ale warto co jakiś czas sprawdzać miękkość ziemniaków za pomocą widelca czy wykałaczki.


Ziemniaki z grilla

Ziemniaki na grilla jak zrobić?

Ziemniaki na grilla jak zrobić?

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 82

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pieczone ziemniaki z grilla w folii

Kto nie lubi pieczonych ziemniaków z grilla? Nie dość, że ich przygotowanie jest banalnie proste, to do tego wychodzą pyszne i aromatyczne! Pieczone ziemniaki z grilla w folii aluminiowej to idealny dodatek do dań mięsnych z grilla, takich jak karkówka, grillowany kurczak, czy też ryba. Ziemniaki pieczone mogą być podawane również jako samodzielne danie i podawane np. z sosem czosnkowym lub innym dipem, w którym będziemy zanurzać nasze opiekane ziemniaki.

Ziemniaki na grilla jak zrobić?

Zastanawiasz się jak zrobić pieczone ziemniaki z grilla? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, ale samo pieczenie i gotowanie ziemniaków trochę zajmuje. Czas przygotowania to ok. 40 minut, ale czas wymagający zaangażowania z naszej strony to zaledwie kilka minut. Na początku, aby zrobić pieczone ziemniaki z grilla, potrzebujemy umyć dokładnie ziemniaki w mundurkach, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy je z wody, kładziemy na folię aluminiową i nacinamy krzyżyk na mniej więcej 1/3 głębokości ziemniaka. Następnie przygotowujemy marynatę z przyprawami, na bazie oliwy z oliwek, czosnku, papryki słodkiej, soli i pieprzu. Smarujemy ziemniaki na grilla przygotowaną marynatą i zawijamy w folię aluminiową.

Przygotowane ziemniaki w folii układamy na grilla. Folia aluminiowa zapewnia równomierne rozprowadzanie się ciepła i zapobiega przypaleniu się ziemniaków. Po ok. 20-30 minut nasze grillowane ziemniaki powinny być gotowe. Ciężko jednak dokładnie określić czas, który powinny spędzić na ruszcie, ze względu na to, że każdy grill będzie miał inną temperaturę oraz na to, że ziemniaki mogą być różnego rozmiaru. Najlepiej co jakiś czas sprawdzić długą wykałaczką, czy ziemniaki z grilla są już miękkie w środku i nadają się do spożycia.

Grillowane ziemniaki

W polskiej kuchni ziemniaki są często niedoceniane, a tak naprawdę są świetnym źródłem wielu składników odżywczych i witamin. Już w XVI wieku wielu aptekarzy w Polsce doceniało tą roślinę, ze względu na ich lecznicze i ozdobne cechy, mimo że umownie przyjęło się, że bulwę ziemniaka sprowadził król Jan III Sobieski, jako prezent dla królowej Marysieńki. Dodatkowo ich kaloryczność jest niewielka w stosunku do objętości. Dla porównania 100 g ryżu ma około 130 kcal, natomiast taka sama gramatura ziemniaków, to około 75 kcal.

W tym przepisie na grillowane ziemniaki wykorzystuję ziemniaki gotowane wcześniej przez ok. 10-15 minut, dzięki czemu mamy pewność, że nie będą surowe po zdjęciu z grilla. Możemy wykorzystać do przepisu zarówno młode ziemniaki, jak i te “stare”. Obydwie wersje są rewelacyjne w smaku i pasują świetnie jako dodatek do mięs. Przepis na grillowane ziemniaki jest znany od wieków, tylko że wcześniej były to raczej ziemniaki pieczone w ognisku lub popiele z pieca. Dzisiaj piec mało kto posiada w kuchni, a ogniska przygotowujemy znacznie rzadziej niż grilla. Dodatkowo takie wykonanie jest po prostu wygodniejsze w przygotowaniu.

Back to top button