Ziemniaki pieczone z cebulką, czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką to pomysł na świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nie tylko do kotleta schabowego, z którym smakuje rewelacyjnie, ale również do wszelakich rodzajów mięs. Są po prostu przeepyszne! Koniecznie przygotujcie je w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, aby były równomiernie przypieczone. Jeżeli tego nie zrobisz mogą wyjść twarde, surowe w środku, a na zewnątrz przypalone.
Przepis na: Ziemniaki pieczone z cebulką
Łącznie: 70 min
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka koperku
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Ziemniaki obieramy, kroimy w połówki lub jeszcze mniejsze kawałki (w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, solimy, pieprzymy, polewamy roztopionym masełkiem oraz posypujemy posiekanym koperkiem oraz odrobiną natki pietruszki. Cebulę oraz czosnek kroimy, obsypujemy nimi ziemniaki, całość mieszamy. Piec przez godzinę pod przykryciem w temp. 190 stopni.
mam pytanie czemu Polacy w ostatnich latach tak uwielbiaja czosnek, dodaje sie go do wszystkiego
bo jest pyszny
oraz bardzo zdrowy
Ziemniaczki wyszły suuper! Nie dodałam pietruszki, ale wiecej koperku 😉
Pyszne ziemniaczki 😉 Do kotletow mielonych idealne
mam pytanie czemu Polacy w ostatnich latach tak uwielbiaja czosnek, dodaje sie go do wszystkiego
Ziemniaczki wyszły suuper! Nie dodałam pietruszki, ale wiecej koperku 😉
Pyszne ziemniaczki 😉 Do kotletow mielonych idealne