Jajka faszerowane można przygotować na milion sposobów! Ze względu na moje zboczenie zawodowe, które przejawia się ciągłą chęcią przygotowywania nowych przepisów, rzadko u mnie się pojawia to samo ciacho lub obiad. U mnie w kuchni zdecydowanie nie ma nudy. Dobra jest jeden wyjątek, który robiłam nieskończenie wiele razy – jest to tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, z własnoręcznie przygotowanymi prażonymi jabłkami, które zawsze przygotowuję latem.
Jeżeli powoli szukasz pomysłów na Wielkanocny stół to gorąco polecam te faszerowane jajka! Są świetnym przysmakiem, które możesz zrobić zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej. Robi się je w max 30 minut!
Przepis na: Jajka faszerowane chrzanem z imbirem
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek
- 3 łyżki chrzanu z imbirem Eterno
- 2 łyżki majonezu
- szczypta posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Zobacz również:
Jajka faszerowane chrzanem z imbirem - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do wyższego pojemnika. Następnie dodajemy do niego chrzan, majonez, posiekany drobno świeży rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu, całość blendujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, nakładamy na białka jajek. Smacznego!
Komentarze