Ciasteczka

  • Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Lubicie ciasteczka z orzechami? Ja takie bardzo lubię, w szczególności ze słodkim akcentem jak np. wszelkiego rodzaju konfitury. Upiekłam już jakiś czas temu kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą brzoskwiniową. Ich wierzch udekorowałam roztopioną białą czekoladą oraz migdałem. Krok 1  Z zimnego masła, jajka, cukru, mąki, proszku do pieczenia…

    Czytaj dalej »
  • róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego robiłam już wiele razy. Kilka razy wykonywałam je z ciasta drożdżowego i wychodzą równie fajnie, tylko po upieczeniu są zdecydowanie większe niż te z ciasta francuskiego. Nawet jak rozwałkujemy ciasto bardzo cienko to i tak ono urośnie (jak każde drożdżowe). Spodziewasz się gości za pół…

    Czytaj dalej »
  • Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

    Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

    Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek robi się w kilka minut. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego oraz dowolną konfiturę, owoce czy nawet rozrobiony twaróg. Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty (ok. 12). Na środek każdego nakładamy łyżkę gęstego dżemu z porzeczek. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem…

    Czytaj dalej »
  • Kruche rożki serowe

    Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem

    Kruche rożki serowe przypominają troszkę ciasteczka półfrancuskie. Nadziałam je małymi kawałkami jabłek oraz odrobiną konfitury z brzoskwiń. Są rewelacyjne w smaku. Kruche, maślane oraz rozpływające się w ustach. Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek. Krok 1  Mąkę, miękkie masło, cukier waniliowy oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto.…

    Czytaj dalej »
  • Pierniczki last minute

    Pierniczki last minute!

    W ostatniej chwili zdecydowałaś/eś się na upieczenie pierniczków? Te pierniczki last minute na bank Ci się spodobają! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Super jeżeli będziesz mieć foremki w kształcie gwiazdek, a ostatecznie wytnij po prostu kółka przy pomocy szklanek. Do środka ciasta dodałam konfiturę figową, ale równie fajnie…

    Czytaj dalej »
  • Kruche ciasteczka z herbatą Basilur

    Kruche ciasteczka z herbatą Basilur

    U mnie w domu panuje tradycja picia popołudniowej kawy z dodatkiem domowego ciacha czy ciasteczek. Ostatnio udało mi się ograniczyć kawę do jednej dziennie i muszę przyznać, że to bardzo dziwne, bo nie piję kawy dlatego, że mnie pobudza, lecz dla smaku i chwili wyciszenia i zrelaksowania. Od czasu gdy zmniejszyłam ilość wypitych kaw, zwiększyłam…

    Czytaj dalej »
  • Waniliowe ciasteczka przełożone dżemem

    Pyszne waniliowe ciasteczka przełożone dżemem porzeczkowym – szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ich przepis bo są rewelacyjne. Proste, szybkie, a ich waniliowy aromat czuć w całym mieszkaniu. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, 1/2 łyżeczki zmielonej w młynku lub moździerzu…

    Czytaj dalej »
  • Fit ciasteczka z musli

    Fit ciasteczka z musli

    Tym razem przygotowałam pyszne, fit ciasteczka z musli, które składają się z płatków owsianych, jagód Goji, suszonej żurawiny, liofilizowanej borówki oraz malin. Stanowią świetny pomysł na drugie śniadanie czy lekki deser do popołudniowej kawusi. Ich wykonanie zajmuje aż 10 minut, więc do roboty! Wykonanie: Włączamy piekarnik na 180 stopni…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

    Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym!

    Dopada Cię ochota na coś słodkiego, a nie chce Ci się wychodzić do sklepu? Zrób meeega czekoladowe ciastka z masłem orzechowym oraz  orzeszkami ziemnymi! Całość zajmuje aż 20 minut, więc są bardzo szybkie do wykonania, a ich smak zdecydowanie Cię zachwyci 🙂 Koniecznie wypróbuj! Krok 1  W kąpieli wodnej…

    Czytaj dalej »
  • Aspirynki

    Aspirynki

    Ciasteczka aspirynki są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawusi. To proste ciastka przełożone gęstą konfiturą z wiśni, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki. Bardzo je lubię ze względu na to, że nie są trudne, ani czasochłonne, a naprawdę fajnie się prezentują na talerzyku oraz bardzo…

    Czytaj dalej »
Close