CiasteczkaNapojeSłodkości

Dyniowe latte + recenzja ekspresu Krups Evidence One

Potrafisz żyć bez kawy? Ja zdecydowanie nie! Nie potrafię wyjść rano z mieszkania bez wypicia kawy oraz zjedzenia śniadania… Taki mój rytuał dnia. I to od wielu, wielu lat! Jeśli chodzi o kawę to uwielbiam te mleczne typu cappuccino czy latte (choć te piję nieco rzadziej). Mój mąż z kolei woli mocne, intensywne espresso. Wszystko jest kwestią gustu i własnych przyzwyczajeń.

W ostatnim czasie dostałam do testów ekspres ciśnieniowy Krups Evidence One EA8958. Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo elegancko i nowocześnie. Myślę, że na spokojnie wpasuje się do wielu wystrojów kuchni i nie zajmie tak dużo miejsca na blacie (jego wymiary to 36×24 cm).

Kluczowym atutem tego ekspresu jest możliwość zrobienia dwóch kaw mlecznych za jednym dotknięciem. To naprawdę super sprawa! Kolejną sprawą jest łatwość obsługi. Bez jakichkolwiek trudności można sobie zapisać spersonalizowane ustawienia dla 12 gorących napojów (Menu Ulubione). To sprawia, że można sobie personalnie zaprogramować ilość wody, intensywność kawy itp.

Ekspres Krups Evidence One EA8958 posiada intuicyjny dotykowy wyświetlacz OLED z kolorowymi ikonami. Co więcej ustawienia są pod odpowiednim kątem co sprawia, że wybór konkretnej funkcji jest super widoczny!

Ekspres posiada 5 ustawień mielenia młynka, dzięki czemu możesz robić kawę mocniejszą czy słabszą. Wybór należy do Ciebie jaką kawkę preferujesz!

Jeśli jesteś zainteresowany/a kupnem opisanego ekspresu Krups to na ten konkretny model przy użyciu kodu POPROSTUPYCHA masz -10% rabatu od ceny. Obniżka obowiązuje od 19.10 od 08:00  do 31.10 do 23:45.

No dobra, jak już jesteśmy przy temacie kawy to mam dla Was przepis na pyszne dyniowe latte, któremu ciężko się oprzeć. To taki fajny, jesienny napój! Przygotowałam bardzo prosty, domowy syrop dyniowy. Zrobisz go raz, dwa, a później można sobie przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce. Jestem pewna, że dyniowe latte Ci posmakuje!

Jednak jak już mamy wypasioną kawę to przydałoby się do zestawu jeszcze coś na słodko! Kruche, korzenne ciasteczka będą tu pasować idealnie. Przepisy znajdziecie poniżej!

Przepis na: Syrop dyniowy do kawy

Składniki:

  • 300 g dyni np. hokkaido (ok. 250g po obraniu)
  • 50 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • większa szczypta imbiru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml mleka skondensowanego z puszki

Syrop dyniowy do kawy – przepis krok po kroku:

Krok 1:

Zaczynamy od nastawienia piekarnika do temp. 180 stopni.

Dynię kroimy w większe kawałki (obieramy po upieczeniu, bo jest dużo łatwiej i szybciej). Układamy na blaszce i pieczemy przez 25 minut (góra-dół, z termoobiegiem).


Krok 2:

Po tym czasie obieramy dynię i blendujemy w garnku na puree.  


Krok 3:

Wlewamy około 50 ml wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Zagotowujemy i dodajemy mleko skondensowane z puszki (słodzone). Gotujemy jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Gotowe! Domowy syrop dyniowy można przełożyć do szczelnego słoika. Przechowujemy w lodówce.

Przygotowujemy sobie za pomocą ekspresu cappuccino lub latte i podajemy z syropem dyniowym. Gotowe!


Przepis na: Ciastka korzenne

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżeczki śmietany 18%

Ciastka korzenne przepis krok po kroku:

Krok 1:

Na stolnicę lub do miski wsypujemy 340 g mąki pszennej , łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, szczyptę cynamonu, 1/2 łyżeczki kakao oraz 40 g sypkiego budyniu waniliowego. Następnie dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę, 2 żółtka oraz 3 płaskie łyżeczki śmietany 18%.


Krok 2:

Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.


Krok 3:

Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy np. na dwie części. Każdą rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczka. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko opcjonalnie dekorujemy widelcem, delikatnie go wbijając w ciastka. Piec przez ok 15 min w temp 190 stopni, aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi ok 30 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


*Wpis powstał w ramach współpracy z RTV EURO AGD.

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button