Zobacz również:
Potrafisz żyć bez kawy? Ja zdecydowanie nie! Nie potrafię wyjść rano z mieszkania bez wypicia kawy oraz zjedzenia śniadania… Taki mój rytuał dnia. I to od wielu, wielu lat! Jeśli chodzi o kawę to uwielbiam te mleczne typu cappuccino czy latte (choć te piję nieco rzadziej). Mój mąż z kolei woli mocne, intensywne espresso. Wszystko jest kwestią gustu i własnych przyzwyczajeń.
W ostatnim czasie dostałam do testów ekspres ciśnieniowy Krups Evidence One EA8958. Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo elegancko i nowocześnie. Myślę, że na spokojnie wpasuje się do wielu wystrojów kuchni i nie zajmie tak dużo miejsca na blacie (jego wymiary to 36×24 cm).
Kluczowym atutem tego ekspresu jest możliwość zrobienia dwóch kaw mlecznych za jednym dotknięciem. To naprawdę super sprawa! Kolejną sprawą jest łatwość obsługi. Bez jakichkolwiek trudności można sobie zapisać spersonalizowane ustawienia dla 12 gorących napojów (Menu Ulubione). To sprawia, że można sobie personalnie zaprogramować ilość wody, intensywność kawy itp.
Ekspres Krups Evidence One EA8958 posiada intuicyjny dotykowy wyświetlacz OLED z kolorowymi ikonami. Co więcej ustawienia są pod odpowiednim kątem co sprawia, że wybór konkretnej funkcji jest super widoczny!
Ekspres posiada 5 ustawień mielenia młynka, dzięki czemu możesz robić kawę mocniejszą czy słabszą. Wybór należy do Ciebie jaką kawkę preferujesz!
Jeśli jesteś zainteresowany/a kupnem opisanego ekspresu Krups to na ten konkretny model przy użyciu kodu POPROSTUPYCHA masz -10% rabatu od ceny. Obniżka obowiązuje od 19.10 od 08:00 do 31.10 do 23:45.
PUMPKIN SPICE LATTE
No dobra, jak już jesteśmy przy temacie kawy to mam dla Was przepis na pyszne dyniowe latte, któremu ciężko się oprzeć. To taki fajny, jesienny napój! Przygotowałam bardzo prosty, domowy syrop dyniowy. Zrobisz go raz, dwa, a później można sobie przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce. Jestem pewna, że dyniowe latte Ci posmakuje!
Jednak jak już mamy wypasioną kawę to przydałoby się do zestawu jeszcze coś na słodko! Kruche, korzenne ciasteczka będą tu pasować idealnie. Przepisy znajdziecie poniżej!
Przepis na: Syrop dyniowy do kawy
Składniki:
- 300 g dyni np. hokkaido (ok. 250g po obraniu)
- 50 ml wody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- większa szczypta imbiru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml mleka skondensowanego z puszki
Syrop dyniowy do kawy – przepis krok po kroku:
Krok 1
Dynię kroimy w większe kawałki (obieramy po upieczeniu, bo jest dużo łatwiej i szybciej). Układamy na blaszce i pieczemy przez 25 minut (góra-dół, z termoobiegiem).
Krok 3
Przygotowujemy sobie za pomocą ekspresu cappuccino lub latte i podajemy z syropem dyniowym. Gotowe!
Przepis na: Ciastka korzenne
Składniki:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżeczki śmietany 18%
Ciastka korzenne przepis krok po kroku:
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
*Wpis powstał w ramach współpracy z RTV EURO AGD.
Komentarze