Zobacz również:
W dzisiejszym wpisie opiszę Wam świetne miejsce, gdzie serwują pyszną pizzę neapolitańską. Taką, gdzie każdy kęs sprawia, że jesteś w większym włoskim, glutenowym raju – Avionetka Pizza Napoletana!
Pizza neapolitańska Kraków
Jak dobrze wiecie jestem wielką fanką kuchni włoskiej. Pizzę neapolitańską kocham miłością ogromną i bezwarunkową. Muszę przyznać, że w Krakowie jest ona na wysokim poziomie i jest sporo fajnych miejscówek gdzie można oddać się rozkoszy jedzenia mojej ulubionej pizzy. Przede wszystkim polecam Nolio (na krakowskim Kazimierzu), a także Olio (Zabłocie na Nadwiślańskiej). Avionetka Pizza Napoletana to kolejne rewelacyjne miejsce godne polecenia.
Lokalizacja
Avionetka ma swoje dwa punkty warte odwiedzenia. Jeden to właśnie Avionetka Napoletana, który znajduje się na osiedlu Dywizjonu 303 (62C). Zjecie tam pyszną pizzę neapolitańską, przystawki, czy desery – więcej opiszę poniżej. Ich drugi lokal znajduje się kilkaset metrów dalej i nazywa się Avionetka Pasta&Burger – osiedle Avia 1. Z tego co pamiętam to jakiś miesiąc temu jadłam burgera BBQ (29 zł) z wołowiną, karmelizowaną cebulą oraz bekonem i był naprawdę przedni! Był naprawdę spory, świetnie doprawiony, a bułka do burgera sztos.
Avionetka Pizza Napoletana
Mimo, że ta restauracja nie znajduje się na krakowskim Rynku, czy popularnym Kazimierzu to świetnie sobie radzi! Ma bardzo wysoką ocenę na Google – 4,9/5 i sporo pozytywnych komentarzy. To stosunkowo nowy lokal i mam nadzieję, że utrzyma wysoki poziom w dłuższej perspektywie czasu.
Tym razem zamówiliśmy na pierwszy rzut przystawkę – Prosciutto Crudo Con Burrata (31 zł). Spodziewałam się małej porcji, a to co przyniósł nam kelner to była solidna sałatka z aksamitną, śmietankową burratą i ciepłym pieczywem na bazie ciasta pizzowego. Nie no kurczę wszystko to do siebie pasowało! Nie pamiętam kiedy zwykła przystawka aż tak mi smakowała.
Jeśli chodzi o pizzę to w menu znajdziesz dwa warianty: pizzę białą i czerwoną. Cienkie ciasto, chrupiące i puszyste brzegi… A do tego wysokiej jakości dodatki.
Jedliśmy:
- pizzę białą Tagliata Tartufo (39 zł) z Grana Padano, polędwicą wołową, rukolą i pomidorkami.
- pizzę czerwoną Cotto (33 zł) z Grana Padano, Prosciutto Cotto, pieczarkami, oliwkami.
- pizzę białą Mortadella Con Pistacchi (35 zł) z Ricottą, Grana Padano, mortadelą i pomidorkami
Wszystkie były naprawdę świetne, jednak jako fanka pistacji liczyłam, że w przypadku tej ostatniej – oliwa pistacjowa będzie bardziej wyrazista (lub po prostu tych posiekanych pistacji będzie więcej). Ogólnie oceniłabym te wszystkie pizze na mocne 9/10.
Podsumowując
Wystrój lokalu, sympatyczna obsługa, czas podania menu, a później gotowych dań stosunkowo bardzo szybki biorąc pod uwagę ilość Klientów. To naprawdę restauracja godna polecenia!
Dla zmotoryzowanych – przed restauracją zwykle jest miejsce do darmowego zaparkowania. Nie wiem jak całkiem wieczorem, ale gdy odwiedzaliśmy lokal w porze obiadowej to nigdy nie było problemu ze znalezieniem miejsca dla auta.
Tagliata Tartufo
Cotto
Mortadella Con Pistacchi
Komentarze