Zobacz również:
Szukasz wielofunkcyjnego urządzenia, które zastąpi Ci piekarnik, frytkownicę czy dehydrator do suszenia owoców, ziół czy warzyw? Zachęcam do przeczytania poniższej recenzji Instant Vortex Plus!
Frytkownica powietrzna pomoże Ci w łatwy i szybki sposób przyrządzić smaczne potrawy przy mniejszej ilości oleju. Zajmuje mało miejsca na blacie kuchennym, a zastępuje sporo innych urządzeń. Ma nowoczesny, ciekawy design pasujący do każdej kuchni.
Czym się charakteryzuje frytkownica powietrzna Instant Vortex Plus? To urządzenie 6 w 1:
- smaży gorącym powietrzem
- piecze
- opieka
- odgrzewa
- grilluje
- suszy
To bardzo intuicyjny sprzęt, a okienko ClearCook oraz oświetlenie wewnętrzne pozwala na monitorowanie postępu gotowania bez konieczności otwierania kosza. Wystarczy jedno dotknięcie, aby wybrać konkretny program na wyświetlaczu, a następnie ustawić czas i temperaturę (regulowana temp do 205 stopni C). Na samym końcu włożyć potrawę do nieprzywierającego kosza i gotowe. To urządzenie ekspresowo się nagrzewa i w naprawdę szybki sposób idealnie przygotowuje potrawy.
Frytkownica beztłuszczowa ma wbudowane filtry powietrza OdorErase do usuwania nieprzyjemnych zapachów. To bardzo przydatne – szczególnie gdy masz małe mieszkanie!
Technologia przepływu powietrza EvenCrisp™ zapewniająca chrupkość i delikatność głębokiego smażenia przy 95% mniej oleju.
Używając powietrznej Frytkownicy Instant gotujesz pięć razy taniej niż w tradycyjnym piekarniku, oszczędzając na energii!
Dużym ułatwieniem jest możliwość mycia w zmywarce nieprzywierającego kosza z frytkownicy (i tacę do gotowania). Po każdym użyciu wystarczy wyciągnąć kosz i przepłukać pod strumieniem wody (lub w razie większych zabrudzeń należy włożyć do zmywarki).
Sprzęt jest naprawdę wielofunkcyjny, prosty w obsłudze, a akcenty ze stali nierdzewnej sprawią, że pasuje idealnie do każdego wystroju kuchni. Ekran dotykowy podpowiada nam każdy kolejny krok ustawień – od wyboru konkretnego programu, po czas i temperaturę. Pojawia nam się także informacja kiedy urządzenie jest już nagrzane i kiedy należy wkładać potrawę do nieprzywierającego kosza.
Jego użycie jest naprawdę banalne i intuicyjne. Z pewnością będziecie zadowoleni!
Poniżej znajdziecie przepisy, które przygotowałam przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej Instant Vortex Plus:
- drożdżówki z marmoladą i kruszonką
- paprykę faszerowaną
- pampuchy na słodko
Przepis na: Drożdżówki z marmoladą
Przygotowanie: 90 min Pieczenie: 20 min Łącznie: 110 min
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 60 g masła, roztopionego
- 40 g cukru
- roztrzepane jajko
Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa lub z różą
- kruszonka: 100 g zimnego masła, 180 g mąki pszennej, 100 g cukru
Drożdżówki z marmoladą przepis krok po kroku:
Krok 1
W tym czasie żółtka (2 szt żółtek z dużych jaj) ucieramy w małej miseczce z cukrem (40g) na puszystą masę przez 1-2 minuty.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (370g), przestygnięte roztopione masło (60g), pozostałe letnie mleko (100 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 6 części. Rozwałkowujemy na ok. 1,5-2 cm grubości i wycinamy większe kółka za pomocą foremek lub nawet miseczek śniadaniowych. Na środku każdego wyciętego kółka robimy lekkie wgłębienie przy pomocy np spodu od szklanki. Do przygotowanych wgłębień nakładamy po czubatej łyżce marmolady. Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nieprzywierającego kosza.
Krok 2
Przepis na: Paprykę faszerowaną
Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 20 min Łącznie: 50 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 papryki
- 2 saszetki ryżu (łącznie 200 g)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 100 ml bulionu
- szczypta ziół prowansalskich
- kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 100 g mozzarelli
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Krok 3
Na większą rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane pieczarki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut (co chwilkę mieszając). Dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, wlewamy bulion, zioła prowansalskie, posiekaną bazylię i ponownie dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Papryki (u mnie 4 średniej wielkości) przecinamy w poprzek tworząc z górnej części papryki kapelusze.
Ciepły farsz nakładamy do papryk (ich zbędny środek wycinamy za pomocą łyżeczki).
Wierzch posypujemy startym serem mozzarella. Ustawiamy program – GRILL. Wkładamy do nieprzywierającego kosza. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni.
Przepis na: Pampuchy na słodko
Przygotowanie: 80 min Pieczenie: 12 min Łącznie: 92 min
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g masła, roztopionego
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- serek waniliowy
- ulubiony dżem lub konfitura
- świeże owoce
Pampuchy na słodko – przepis krok po kroku:
Krok 4
W tym czasie żółtka (2 szt żółtek z dużych jaj) ucieramy w małej miseczce z cukrem (50g) na puszystą masę przez 1-2 minuty.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (420g), przestygnięte roztopione masło (50g), pozostałe letnie mleko (100 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy ładne, okrągłe bułeczki. Układamy je na lekko oprószonym mąką blacie i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Ustawiamy program – AIR FRY. Wkładamy do nieprzywierającego kosza. Gotujemy gorącym powietrzem przez około 10-12 minut w temperaturze 100 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze