RecenzjeWarsztaty i recenzje

Frytkownica powietrzna Instant Vortex Plus – recenzja

Szukasz wielofunkcyjnego urządzenia, które zastąpi Ci piekarnik, frytkownicę czy dehydrator do suszenia owoców, ziół czy warzyw? Zachęcam do przeczytania poniższej recenzji Instant Vortex Plus!

Frytkownica powietrzna pomoże Ci w łatwy i szybki sposób przyrządzić smaczne potrawy przy mniejszej ilości oleju. Zajmuje mało miejsca na blacie kuchennym, a zastępuje sporo innych urządzeń. Ma nowoczesny, ciekawy design pasujący do każdej kuchni.

Czym się charakteryzuje frytkownica powietrzna Instant Vortex Plus? To urządzenie 6 w 1:

  • smaży gorącym powietrzem
  • piecze
  • opieka
  • odgrzewa
  • grilluje
  • suszy

To bardzo intuicyjny sprzęt, a okienko ClearCook oraz oświetlenie wewnętrzne pozwala na monitorowanie postępu gotowania bez konieczności otwierania kosza. Wystarczy jedno dotknięcie, aby wybrać konkretny program na wyświetlaczu, a następnie ustawić czas i temperaturę (regulowana temp do 205 stopni C). Na samym końcu włożyć potrawę do nieprzywierającego kosza i gotowe. To urządzenie ekspresowo się nagrzewa i w naprawdę szybki sposób idealnie przygotowuje potrawy.

Frytkownica beztłuszczowa ma wbudowane filtry powietrza OdorErase do usuwania nieprzyjemnych zapachów. To bardzo przydatne – szczególnie gdy masz małe mieszkanie!

Technologia przepływu powietrza EvenCrisp™ zapewniająca chrupkość i delikatność głębokiego smażenia przy 95% mniej oleju.

Używając powietrznej Frytkownicy Instant gotujesz pięć razy taniej niż w tradycyjnym piekarniku, oszczędzając na energii!

Dużym ułatwieniem jest możliwość mycia w zmywarce nieprzywierającego kosza z frytkownicy (i tacę do gotowania). Po każdym użyciu wystarczy wyciągnąć kosz i przepłukać pod strumieniem wody (lub w razie większych zabrudzeń należy włożyć do zmywarki).

Sprzęt jest naprawdę wielofunkcyjny, prosty w obsłudze, a akcenty ze stali nierdzewnej sprawią, że pasuje idealnie do każdego wystroju kuchni. Ekran dotykowy podpowiada nam każdy kolejny krok ustawień – od wyboru konkretnego programu, po czas i temperaturę. Pojawia nam się także informacja kiedy urządzenie jest już nagrzane i kiedy należy wkładać potrawę do nieprzywierającego kosza.

Jego użycie jest naprawdę banalne i intuicyjne. Z pewnością będziecie zadowoleni!

Poniżej znajdziecie przepisy, które przygotowałam przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej Instant Vortex Plus:

  • drożdżówki z marmoladą i kruszonką
  • paprykę faszerowaną
  • pampuchy na słodko

Przepis na: Drożdżówki z marmoladą

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 110 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 40 g cukru
  • roztrzepane jajko

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa lub z różą
  • kruszonka: 100 g zimnego masła, 180 g mąki pszennej, 100 g cukru

Drożdżówki z marmoladą przepis krok po kroku:

Krok 1 

Do kubka kruszymy świeże drożdże (20g, równie dobrze możecie użyć suchych drożdży i należy ich dać 7g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie żółtka (2 szt żółtek z dużych jaj) ucieramy w małej miseczce z cukrem (40g) na puszystą masę przez 1-2 minuty.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (370g), przestygnięte roztopione masło (60g), pozostałe letnie mleko (100 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 6 części. Rozwałkowujemy na ok. 1,5-2 cm grubości i wycinamy większe kółka za pomocą foremek lub nawet miseczek śniadaniowych. Na środku każdego wyciętego kółka robimy lekkie wgłębienie przy pomocy np spodu od szklanki. Do przygotowanych wgłębień nakładamy po czubatej łyżce marmolady. Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nieprzywierającego kosza.


Krok 2 

Ustawiamy program – BAKE. Wkładamy do nieprzywierającego kosza. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.


Przepis na: Paprykę faszerowaną

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 papryki
  • 2 saszetki ryżu (łącznie 200 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 100 ml bulionu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 100 g mozzarelli

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Krok 1 

Ryż (2 saszetki) gotujemy w osolonej wodzie przez 13-15 minut.

Na większą rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane pieczarki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut (co chwilkę mieszając). Dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, wlewamy bulion, zioła prowansalskie, posiekaną bazylię i ponownie dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Papryki (u mnie 4 średniej wielkości) przecinamy w poprzek tworząc z górnej części papryki kapelusze.

Ciepły farsz nakładamy do papryk (ich zbędny środek wycinamy za pomocą łyżeczki).

Wierzch posypujemy startym serem mozzarella. Ustawiamy program – GRILL. Wkładamy do nieprzywierającego kosza. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni.


Przepis na: Pampuchy na słodko

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 12 min  Łącznie: 92 min

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • serek waniliowy
  • ulubiony dżem lub konfitura
  • świeże owoce

Pampuchy na słodko – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Do kubka kruszymy świeże drożdże (20g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie żółtka (2 szt żółtek z dużych jaj) ucieramy w małej miseczce z cukrem (50g) na puszystą masę przez 1-2 minuty.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (420g), przestygnięte roztopione masło (50g), pozostałe letnie mleko (100 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy ładne, okrągłe bułeczki. Układamy je na lekko oprószonym mąką blacie i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Ustawiamy program – AIR FRY. Wkładamy do nieprzywierającego kosza. Gotujemy gorącym powietrzem przez około 10-12 minut w temperaturze 100 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button