Multicooker Instant Pot Duo 8 – trzy sprawdzone przepisy!

5/5 (8 ocen)

W dzisiejszym wpisie chciałabym zaprezentować Wam nowoczesny Multicooker z funkcją gotowania pod ciśnieniem – Instant Pot Duo 8 wraz z trzema pysznymi przepisami, które przygotowałam przy jego użyciu. To naprawdę świetny pomocnik w kuchni! Przy jego pomocy powstał krem z pomidorów, deser kokosowy z mango, a także udka wolno gotowane.

Zanim dojdziemy do przepisów to najpierw opowiem Wam kilka słów o samym sprzęcie. Multicooker Instant Pot Duo 8 występuje w trzech pojemnościach – 3, 6 i 8 litrów. Jest wielofunkcyjny i naprawdę łatwy w użyciu.

Instant Pot Duo to szybkowar 7 w 1:
  • szybkowar (gotowanie pod ciśnieniem)
  • gotowanie ryżu
  • wolne gotowanie
  • przyrządzenie jogurtów
  • parowar
  • pieczenie
  • podgrzewanie żywności

W skrócie – jest niezastąpiony do przygotowywania zdrowych posiłków w szybkim, a także wolnym czasie, dzięki zaprojektowanym inteligentnym programom gotowania (jest ich aż 13). Chcesz wydobyć głęboki smak mięsa – skorzystaj z opcji Slow Cooker, czyli wolnego gotowania. Jeśli masz mało czasu na przygotowywanie posiłków to używaj opcji gotowania ciśnieniowego, które jest do 70% szybsze i bardziej energooszczędne (niż inne metody gotowania).

W zestawie znajduje się wewnętrzny garnek ze stali nierdzewnej z trójwarstwowym dnem. W zależności od wybranej wielkości szybkowaru jest inna jego wielkość – w moim przypadku garnek ma 7,6 litra pojemności, więc to super opcja do przygotowywania dań na kilka dni do przodu dla czteroosobowej rodziny.

Można go używać nie tylko w domu, ale także zabierać go ze sobą na wycieczki (nie jest super ciężki do przenoszenia, a wystarczy mieć tylko w zasięgu ręki gniazdko do prądu). Jego pokrywkę i wewnętrzny garnek ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce. Co więcej, posiada ponad 10 sprawdzonych funkcji bezpieczeństwa, w tym ochrona przed przegrzaniem™ i bezpieczne zamykanie i otwieranie pokrywy.

Kupując multicooker Instant Pot oszczędzasz energię, a co za tym idzie zmniejszysz rachunki. Zastępuje piekarnik, garnki czy patelnie, bo większość potraw zrobisz właśnie przy jego użyciu. Dużo szybciej się nagrzewa niż piekarnik, a dzięki temu, że gotujesz pod ciśnieniem to nie wytracasz ustawionej temperatury. Co więcej przygotowując posiłki w multicookerze można sobie spokojnie wyjść na spacer, zakupy czy trening, a po powrocie będzie na nas czekał pyszny obiad. Same zalety!

Szybkowar Instant Pot Duo, a także wiele innych sprzętów jak wyciskarki, prasy do tłoczenia oleju, ozonatory, blendery, frytkownice beztłuszczowe itp zakupisz w sklepie Moc Soków.

Przepis na: Krem z pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • duża garść listków świeżej bazylii
  • 2 średnie bataty
  • 4 średnie ziemniaki
  • 750 ml bulionu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 czubata łyżka natki pietruszki lub lubczyku
  • 100 ml śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego

Wykonanie:

Krok 1

Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw. Pomidory (około 1 kg) kroimy w większe kawałki. Ja dodatkowo użyłam większej garści pomidorków koktajlowych, bo akurat mi zalegały w lodówce.

Bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kawałek imbiru ścieramy na tarce.

Do garnka wrzucamy pomidory, pomidory krojone z puszki (400 g), bataty (2 szt), ziemniaki (4 szt), czosnek (3 ząbki), świeże listki bazylii (większa garść), natkę pietruszki (1 czubata łyżka).


Krok 2

Wlewamy bulion (750 ml), sól (1 płaska łyżeczka), pieprz (większa szczypta) i paprykę słodką (1/2 łyżeczki). Zamykamy szybkowar i wciskamy opcję soup (zupy). Ustawiamy czas gotowania na 20 minut. 


Krok 3

Po tym czasie nasze warzywa już powinny być ugotowane – sprawdzamy to wbijając w nie widelec (głównie chodzi o bataty i ziemniaki).


Krok 4

Zupę blendujemy za pomocą blendera ręcznego. Gęstość kremu regulujemy dodając stopniowo śmietankę kremówkę (około 100-150 ml, można zastąpić mleczkiem kokosowym). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką czy curry. Smacznego!


Przepis na: Wolno gotowane udka

Składniki:

  • podudzia lub udka – około 6 sztuk
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek lub papryka
  • świeże zioła np. rozmaryn czy bazylia

Wykonanie:

Krok 5

Zaczynamy od wcześniejszego zamarynowania udek.

Do miseczki dodajemy oliwę (3 łyżki), przyprawę do kurczaka (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (większa szczypta) i przeciśnięty czosnek (1 duży ząbek). Całość mieszamy i nacieramy marynatą mięso (możecie użyć udek lub podudzia). Odstawiamy na minimum 15 minut lub nawet na całą noc w szczelnym pojemniku.  


Krok 6

Do garnka wlewamy bulion i układamy udka. Dodajemy także grubo pokrojoną cebulę (u mnie cebula pokrojona w piórka) i kilka pieczarek (można je pokroić w ćwiartki). Wierzch posypujemy świeżymi ziołami np. rozmarynem. Zamykamy urządzenie pokrywką. Ustawiamy opcję slow cook (wolne gotowanie) na 2,5-3 godziny.


Krok 7

Gotujemy do miękkości mięsa. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie ugotowany ryż i ogórki konserwowe.


Przepis na: Deser kokosowy z mango

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 700 ml mleka
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 duże, dojrzałe mango

Wykonanie:

Krok 8

Do garnka wsypujemy ryż (około 200 g). Zalewamy mlekiem (700 ml), mleczkiem kokosowym (300 ml) i wodą (200 g). Dodajemy także cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka), zwykły cukier (4 łyżki), rodzynki lub suszoną żurawinę (1 łyżka) oraz wiórki kokosowe (4 łyżki). Ustawiamy opcję rice (ryż) i gotujemy przez 12-14 minut.

W tym czasie ryż powinien się ugotować i ładnie zgęstnieć wchłaniając cały płyn, który do niego wlaliśmy.

Gęsty ryż przekładamy do małej miseczki (ja to robiłam w kokilce do zapiekania). Ugniatamy łyżeczką i przekładamy na talerzyki (wystarczy odwrócić miseczkę do góry dnem i klepnąć kilka razy). Wierzch dekorujemy pokrojonym w kostkę mango. Smacznego!


Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 8

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments