RecenzjeWarsztaty i recenzje

Restauracja tajska Kraków – Taj!

Najlepsza restauracja tajska (Kraków)? Oczywiście Taj na krakowskim Kazimierzu! To miejsce, które jak raz odwiedzisz to będziesz tam wracać często. Tak przynajmniej było w naszym przypadku.

Zanim polecieliśmy do Tajlandii to o kuchni tajskiej nie wiedziałam praktycznie nic. Będąc na miejscu zakochałam się w ich smakach, aromatach potraw i tych połączeniach słodko-gorzko-kwaśno-słono-ostrych. O mamuniu jakie to dobre! Oczywiście tajskie restauracje w Polsce serwują dużo łagodniejsze dania niż na miejscu w Tajlandii, ale poziom jest naprawdę przyzwoity.

Przy okazji polecam Wam mój wpis o Bangkoku – Co zjeść w Bangkoku – dwa miejsca, w których koniecznie musisz zjeść! >>

taj kraków

Restauracja Taj w Krakowie

Restauracja Taj odwiedzana jest przez nas bardzo regularnie. Nie chcę Wam skłamać ile razy jedliśmy w tym lokalu, ale szacuję, że lekko kilkanaście. Znajduje się ona od kilku lat na krakowskim Kazimierzu (ul. Miodowa 19). Całkiem od niedawna jest też drugi lokal na Rynku (Szpitalna 9).

Szef Kuchni oraz cała załoga w kuchni pochodzi z Tajlandii i wszyscy są zawodowymi kucharzami, a ich dania są przygotowywane z produktów pochodzących z ich kraju. To się naprawdę ceni!

Wystrój jest bardzo prosty, lecz klimatyczny i przyjemnie się spędza czas w lokalu. Obsługa bez jakiegokolwiek zarzutu, a tak jak wspominałam powyżej jesteśmy w tej restauracji dość regularnie. To super miejscówka na pyszny obiad czy kolację!

restauracja tajska Kraków

Restauracja tajska

W Taju przeglądając menu można zaobserwować, że przy poszczególnych daniach są narysowane papryczki, które określają ostrość danej potrawy (skala od 0-3). To fajne rozwiązanie, ponieważ z góry można wiedzieć, jakie dania można zamówić jeśli lubisz naprawdę pikantną kuchnię, a jakie gdy preferujesz łagodne smaki.

Jeśli chodzi o przystawki to nasze ulubione to chicken satay, czyli drobiowe szaszłyki z pikantnym sosem orzechowym (24 zł), a także spring rolls – smażone naleśniki z warzywami (24 zł). Obie te przystawki mogę Wam polecić w ciemno i jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni.

Podczas ostatniej wizyty zamówiliśmy Samosa Phak (24 zł) – smażone pierożki z warzywami z sosem słodko-kwaśnym. Ogólnie były bardzo smaczne, ale nie tak dobre jak te powyższe przystawki.

restauracja Taj w Krakowie

Restauracja tajska Kraków

Zupy w Taju są tak aromatyczne i smaczne, że ciężko wybrać, która najlepsza. Dlatego polecę Wam największy klasyk jaki powinniście wypróbować przede wszystkim. Tom Kha Kai, czyli zupę na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i galangalu z kurczakiem, pieczarkami i kolendrą (25 zł).

Restauracja tajska Kraków

Panang curry z wołowiną (43 zł) – to danie bardzo aromatyczne, sycące, a mięso rozpływające się w ustach. Nawet jak teraz piszę tę recenzję to czuję smak tej potrawy i robię się głodna na samo wspomnienie.

tajska restauracja

Wizyta w tajskiej restauracji nie mogłaby się odbyć bez zjedzenia Pad Thai Kai, czyli smażonego makaronu z kurczakiem, tofu, czerwoną cebulą, kiełkami, jajkiem, dymką i orzeszkami ziemnymi (43 zł). Danie jest ostre, ale zjemy bez problemu nawet gdy nie przepadamy za pikantnym jedzeniem. Jest po prostu przepyszne, a każdy kęs sprawia, że robisz kolejny krok w kierunku Tajlandii.

taj kraków

Będąc w Taju wypróbuj także ich świetnych lemoniad! Ja często wybieram o smaku mango-marakuja. Jednak fajnie orzeźwiająca jest także trawa cytrynowa-mirabelka-bazylia.

kuchnia tajska kraków

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button