
Kruche serowe ciasteczka o ciekawej nazwie – GĘSIE ŁAPKI! 🙂 Pyszne, kruchutkie, twarogowe ciastka, które przygotujesz raz, dwa! Swoją strukturą zbliżone są do ciasta francuskiego. W smaku są delikatne i nie za słodkie, ponieważ cukru używamy jedynie do ich obtoczenia.
Wielkanoc już tuż tuż, więc pora na znajdywanie sobie inspiracji na tegoroczne Święta. W tym celu polecam darmową aplikację FOODER, w której możesz zapisać sobie wszystkie ulubione przepisy z blogów, Instagrama w jednym miejscu – to naprawdę wielkie ułatwienie! Ściągnięcie jej na telefon zajmuje kilka sekund, więc naprawdę polecam 🙂
Przepis na: Serowe ciasteczka gęsie łapki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g twarogu półtłustego lub chudego w kostce
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 1/3 szklanki cukru np. Gruba Rafinada do obtoczenia
Jak zrobić ciastka Gęsie łapki?
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę dodać twaróg, mąkę, żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie uformować w kulę i zawinąć w folię. Włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto należy cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub okrągłą foremką kółka (ja użyłam foremki o większej średnicy niż tradycyjna szklanka).
Do jednej miseczki wbij jajko i je roztrzep za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wsyp cukier (może być zwykły, lecz ja proponuję grubszy, jest bardziej chrupiący i wyczuwalny podczas jedzenia). Ciasteczka żłóż na pół i ponownie na pół. Ułóż równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmaruj pędzelkiem kuchennym, posyp cukrem. Piecz serowe ciasteczka w temp. 180 st. C około 18-20 minut. Smacznego!
Niestety wyszedł mi zakalec 🙁
Zakalec w ciasteczkach? Czy masło było zimne tak jak podane w przepisie?
Jakie powinny być w środku po upieczeniu, bo u mnie w środku mają inny kolor i inną konsystencję niż w na zewnątrz, mimo iż trzymałam prawie pół godziny, to możliwe że się nie upiekły? czy ewentualnie ma Pani jakieś zdjęcie jak wyglądają po upieczeniu ale wewnątrz?
Bardzo dziwna sytuacja szczerze mówiąc, bo po pół godz pieczenia to powinny byc juz nawet nieco spalone z zewnątrz… Nie mam takiego zdjęcia ze środka 🙁
są obłędne! smak niesamowity! pierwszy raz je robiłam ale na pewno nie ostatni!