Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem ananasowym lub brzoskwiniowym wykonasz w kilka minut. Są kruchutkie, o przyjemnym waniliowym aromacie. Do tego pięknie prezentują się na Wielkanocnym stole.
Przepis na: Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 słoiczka dżemu ananasowego Stovit
Zobacz również:
Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze ciasto ręką, podsypujemy mąką, wałkujemy.
Za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, połowę z nich odkładamy na bok- za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku mniejsze dziurki. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy wystygną układamy nasze ciastka w całość czyli: ciasto bez dziurki (całe) smarujemy łyżeczką dżemu, przykrywamy ciastkiem z dziurką, leciutko dociskamy. Opcjonalnie delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Super pycha jajeczka! Nie za słodkie, kruchutkie. Dodałam tylko żelatyne do dżemu i więcej dżemu na każde ciacho. MNIAM
Superowe 🙂
Pytanie czy można trzymać te jajeczka ciasteczka dłużej w słoiku?
Tak jak najbardziej 🙂 Tylko musi być zamknięty szczelnie pojemniczek 🙂
Czy mozna zastąpić masło margaryna np. KASIĄ?
Urocze są! Nie ma co czekać na kolejne święta, trzeba zrobić już teraz *.*
Urocze ciasteczka <3
Urocze te ciasteczka 😀 Muszą być pycha 🙂
Wyglądają ślicznie i robią na prawdę duuże wrażenie 🙂 Ale ich smak musi być jeszcze lepszy 🙂