Opis przepisu
Czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobisz w 20 minut! Są kruche, mocno czekoladowe i znikają w oka mgnieniu. Można je przyrównać do domowych ciasteczek piegusków.
Przepis na: Czekoladowe ciasteczka z orzechami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 160 g masła
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 50 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych
Zobacz również:
Czekoladowe ciasteczka z orzechami - przepis krok po kroku
Rozpuszczone, przestygnięte masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę (najlepiej w grubsze kawałki), a także zmielone orzechy (ja zmieliłam w blenderze, lecz można je równie dobrze po prostu drobno pokroić), mieszamy łyżką. Formujemy w rękach ciasteczka. Piec przez 10 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!
Komentarze
Super są takie ciasteczka 🙂 mniami mniami
Uwielbiam te ciasteczka 🙂 Koniecznie z kawałkami czekolady są PO PROSTU PYCHA! ^_^
Te ciacha aż się proszą o kubek ciepłego mleka <3
Cudne ciasteczka do kawki idealne 🙂
Bardzo apetyczne i te kawałki czekolady, mniam…!!!
Czekolada i orzeszki w ciastku to jest to <3