Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem są jedne z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Są tak smaczne, że zawsze znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie posyp je z wierzchu grubszym cukrem np. Rafinadą lub trzcinowym, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące.
Przepis na: Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 200 g twarogu np. półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 większe jabłko
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- cukier trzcinowy lub cukier gruba Rafinada
- cukier puder do posypania
Zobacz również:
Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego nakładamy mały kawałeczek jabłka przy obwodzie placka. Przykrywamy drugą połową ciasta i lekko dociskamy, lecz nie zlepiamy. Ciasteczka układamy równomiernie w odstępach.
Krok 2
Komentarze
Pyszka! Co prawda trochę zmniejszyłam proporcje i mimo, że użyłam margaryny zamiast masła to wyszły świetne<3
Pięknie się prezentują <3
Uwielbiam takie ciasteczka!!!
Jadłyśmy je kiedyś i są naprawdę przepyszne <3