CiasteczkaDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem

Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem są jedne z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Są tak smaczne, że zawsze znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie posyp je z wierzchu grubszym cukrem np. Rafinadą lub trzcinowym, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące.

Przepis na: Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem

 Łącznie: 45 min

Składniki:

  • 200 g maki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g twarogu np. półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 1 większe jabłko

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • cukier trzcinowy lub cukier gruba Rafinada
  • cukier puder do posypania

ciasteczka serowe z jabłkiem
Krok 1 

Mąkę, zimne masło, cukier puder, waniliowy, żółtko oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego nakładamy mały kawałeczek jabłka przy obwodzie placka. Przykrywamy drugą połową ciasta i lekko dociskamy, lecz nie zlepiamy. Ciasteczka układamy równomiernie w odstępach.


ciasteczka serowe z jabłkiem
Krok 2 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubszym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je opcjonalnie cukrem pudrem.


ciasteczka serowe z jabłkiem

ciasteczka serowe z jabłkiem

ciasteczka serowe z jabłkiem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 3.3 / 5. Ilość głosów: 8

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia www.rabarbarowo.pl
4 lat temu

Pięknie się prezentują <3

Marta Langier
4 lat temu

Uwielbiam takie ciasteczka!!!

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

Jadłyśmy je kiedyś i są naprawdę przepyszne <3

Pięknie się prezentują <3

Marta Langier
4 lat temu

Uwielbiam takie ciasteczka!!!

Jadłyśmy je kiedyś i są naprawdę przepyszne <3

Back to top button