Aspirynki

4.7/5 (106 ocen)

Ilość porcji

26

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Aspirynki

Ciasteczka aspirynki są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawusi. To proste ciastka przełożone gęstą konfiturą z wiśni są naprawdę przepyszne. Ich boki obtoczone są wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki. Bardzo je lubię ze względu na to, że nie są ani trudne, ani czasochłonne. Moim zdaniem naprawdę fajnie się prezentują na talerzyku oraz bardzo szybko znikają!

Ciasteczka kokosowe

Aspirynki znane są pod różnymi nazwami: słoneczka, całuski, czy ciasteczka warszawskie. Te ciasteczka kokosowe są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Można je jeść już zaraz po upieczeniu. 

Jeśli szukasz podobnych przepisów na ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych to koniecznie wypróbuj kokosanki.

Przepis zmodyfikowany z książki p. Ewy Wachowicz.

Przepis na: Aspirynki

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier/beza:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • gęsta konfitura z wiśni lub z truskawek
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
Wyślij emailem

Aspirynki - przepis krok po kroku


Krok 1

kruche ciasteczka

Ciastka aspirynki – z przepisu wychodzi około 52 sztuki (po przełożeniu konfiturą 26 sztuk).

Zimne masło (200 g) kroimy w kostkę. Do miski dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę (280 g), żółtka (2 sztuki), gęstą śmietanę (18%), a także cukier puder (2 łyżki). 


Krok 2

kruche ciasteczka

Zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawijamy je w folię. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.


Krok 3

ciasteczka kokosowe

Blat lekko podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 3-5 mm grubości.

Za pomocą okrągłej foremki lub jakiejś wąskiej szklanki wycinamy kółka.  


Krok 4

ciasteczka Aspirynki

Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do wypieków typu ciasteczka, bezy coraz częściej używam maty teflonowej czy silikonowej, które są wielorazowe (stąd ten czarny kolor). Polecam, jest tego sporo na allegro czy w większych sklepach spożywczych.


Krok 5

ciasteczka Aspirynki

Do miseczki wsypujemy cukier puder (około 100 g) oraz białko. 


Krok 6

szybkie ciasteczka

Całość miksujemy tylko do momentu uzyskania jednolitego, nieco gęstego lukru, który po upieczeniu zmienia konsystencję coś w formie chrupkiej bezy.


Krok 7

Aspirynki

Na ułożone na blaszce ciastka nakładamy przygotowany lukier np za pomocą łyżeczki lub ewentualnie szprycy. Staram się robić to dość precyzyjnie omijając brzegi ciasteczek (tak 1-2 mm od brzegów), ponieważ jeśli spłynie ten lukier bokiem to po upieczeniu nie będzie to ładnie wyglądać.

Kolejna kwestia- jeśli dodasz za dużo tego lukru na każde ciasteczko to w trakcie pieczenia wyrośnie zbyt gruba warstwa powstałej bezy, która będzie odpadać z tych ciasteczek lub za bardzo się kruszyć. Ma to być cieniutka warstwa i tak jak wyżej wspominałam trzeba omijać brzegi ciastek.

Ciastka aspirynki pieczemy przez około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni (aż uzyskają ładny rumiany kolor), u mnie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem polecałabym je piec tak 2-3 minuty krócej.  


Krok 8

Aspirynki

Gdy ciastka przestygną to wtedy formujemy je w taki sposób, że bierzemy dwie sztuki, przekładamy je płaską łyżeczką gęstej konfitury i lekko sklejamy.


Krok 9

szybkie ciasteczka

Brzegi ciasteczek lekko smarujemy (palcem czy brzegiem łyżeczki) konfiturą, aby równomiernie oblepić wiórkami kokosowymi.

Przechowujemy te ciastka w szczelnym pojemniku, ale ze względu na dodatek konfitury poleżą tak maksymalnie 5-7 dni.

Smacznego!  


Aspirynki

Aspirynki

Aspirynki

ciasteczka Aspirynki

ciasteczka słoneczka

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 106

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monia
Monia
3 miesięcy temu

A czy trzeba je przechowywać w lodówce czy wystarczy tylko w pojemniku ??;)

Asia
Asia
10 miesięcy temu

Zmieniłabym tylko czas w którym “poleżą” na 3-8h:))))

Ewelina
Ewelina
6 lat temu

Ciastka pyszne, dodałam do nich powidła sliwkowe i byly pyszne

siewca zamętu
siewca zamętu
6 lat temu

uwielbiam takie ciasteczka, ale nie wiedziałem, że tak się nazywają, nazwa mi się podoba, kojarzy mi się ze smacznym lekarstwem

Gocha
Gocha
6 lat temu

Cudne ciasteczka! 🙂 Chętnie wypróbuję