Ciasteczka aspirynki są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawusi. To proste ciastka przełożone gęstą konfiturą z wiśni, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki. Bardzo je lubię ze względu na to, że nie są trudne, ani czasochłonne, a naprawdę fajnie się prezentują na talerzyku oraz bardzo szybko znikają! Szczególnie uwielbiane przez dzieci.
Przepis zmodyfikowany z książki p. Ewy Wachowicz.
Przepis na: Aspirynki
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 30
Składniki :
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 1 białko
- 70 g cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura z wiśni firmy Stovit
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Masło o temp. pokojowej, żółtka, cukier puder, mąkę oraz śmietanę zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawinąć je w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Rozwałkować ciasto na ok 5 milimetrów. Za pomocą foremki do wycinania kółek lub np większym kieliszkiem do wódki, małej literatki itp. wycinamy równe kółka, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach aby się nie poprzyklejały.
Białko oraz cukier puder umieścić w miseczce. Za pomocą trzepaczki do ubijania lub miksera ubić lekki lukier, którym posmarować np przy pomocy pędzelka lub łyżki każde ciastko.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Przestudzone ciasteczka sklejamy razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Następnie boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.