Opis przepisu
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem są przeeeepyszne. Do kawy jak znalazł! Maślane, kruchutkie ciasto w połączeniu z chrupiącą warstwą słonecznikową to świetne połączenie smakowe. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie chcą się napracować, a jednocześnie z chęcią przekąsiłyby coś słodkiego 🙂
Przepis na: Ciasteczka ze słonecznikiem
Składniki:
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej np. typ 500
- 200 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
Warstwa słonecznikowa:
- 50 g miodu
- 30 g cukru białego
- 40 g masła
- 40 g śmietanki kremówki 30%
- 160 g łuskanych pestek słonecznika
Zobacz również:
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem zaczynamy od przygotowania maślanego ciasta, a gdy zaczniemy je piec to dopiero wtedy wykonujemy słonecznikową warstwę.
Kruche ciasto:
Zaczynamy od posiekania zimnego masła (200 g) w kostkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Ciasteczka pieczemy przez około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
W tym czasie przygotowujemy warstwę słonecznikową.
W małym rondelku podgrzewamy miód (50 g), cukier (30 g), masło (40 g) oraz śmietankę (40 g). Gdy masa się zagotuje, wtedy całość mieszamy i wrzucamy do niej pestki słonecznika (około 160 g). Ponownie mieszamy.
Ciasteczka już powinny się delikatnie podpiec. Wyciągamy je z piekarnika i za pomocą łyżeczki nakładamy (na środku każdego ciastka) warstwę słonecznikową. Polecam ją układać raczej na środku ciasteczek lekko ją przyklepując – omijamy brzegi ciastek, a także nie robimy jakiejś wysokiej warstwy, tylko dość płaską, równą.
Ponownie pieczemy przez około 8-10 min w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane. Musicie kontrolować ciasteczka, żeby się nie przypaliły.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze