Ciasteczka ze słonecznikiem

4.7/5 (47 ocen)
Te ciasteczka, to szybka i prosta do przygotowania słodka przekąska. Smakują rewelacyjnie i naprawdę trudno poprzestać na jednym!

Ilość porcji

26

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Ciasteczka ze słonecznikiem

Opis przepisu

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem są przeeeepyszne. Do kawy jak znalazł! Maślane, kruchutkie ciasto w połączeniu z chrupiącą warstwą słonecznikową to świetne połączenie smakowe. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie chcą się napracować, a jednocześnie z chęcią przekąsiłyby coś słodkiego 🙂

Przepis na: Ciasteczka ze słonecznikiem

Składniki:

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej np. typ 500
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią

Warstwa słonecznikowa:

  • 50 g miodu
  • 30 g cukru białego
  • 40 g masła
  • 40 g śmietanki kremówki 30%
  • 160 g łuskanych pestek słonecznika

 

Wyślij emailem

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasteczka ze słonecznikiem, 2

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem zaczynamy od przygotowania maślanego ciasta, a gdy zaczniemy je piec to dopiero wtedy wykonujemy słonecznikową warstwę.

Kruche ciasto:

Zaczynamy od posiekania zimnego masła (200 g) w kostkę.


Krok 2

Ciasteczka ze słonecznikiem, 3

Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. typ 500 (320 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier puder (1/2 szklanki, około 90 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), a także opcjonalnie sypki budyń (waniliowy, 1 płaska łyżka). Dodajemy także 2 żółtka i posiekane masło. 


Krok 3

Ciasteczka ze słonecznikiem, 4

Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. Można je zawinąć w folię spożywczą i włożyć je na pół godziny do lodówki, lecz przyznam, że nie jest to obowiązkowe. 


Krok 4

Ciasteczka ze słonecznikiem, 5

Blat lekko podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na około pół centymetra grubości. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek, czy nawet szklanki. Mi wyszło 26 ciasteczek, ale ich ilość zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto, jakich użyjecie foremek itp.

Ciasteczka pieczemy przez około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.  


Krok 5

Ciasteczka ze słonecznikiem, 6

W tym czasie przygotowujemy warstwę słonecznikową.

W małym rondelku podgrzewamy miód (50 g), cukier (30 g), masło (40 g) oraz śmietankę (40 g). Gdy masa się zagotuje, wtedy całość mieszamy i wrzucamy do niej pestki słonecznika (około 160 g). Ponownie mieszamy.

Ciasteczka już powinny się delikatnie podpiec. Wyciągamy je z piekarnika i za pomocą łyżeczki nakładamy (na środku każdego ciastka) warstwę słonecznikową. Polecam ją układać raczej na środku ciasteczek lekko ją przyklepując – omijamy brzegi ciastek, a także nie robimy jakiejś wysokiej warstwy, tylko dość płaską, równą.

Ponownie pieczemy przez około 8-10 min w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane. Musicie kontrolować ciasteczka, żeby się nie przypaliły.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Ciasteczka ze słonecznikiem, 7

Ciasteczka ze słonecznikiem, 8

Ciasteczka ze słonecznikiem, 9

Ciasteczka ze słonecznikiem, 10

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 47

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ciastka ze słonecznikiem

Ciastka to ulubiona przekąska wielu osób. Możemy przygotować je w różnych smakach i wariantach, a każdy z nas ma swoją ulubioną wersję. Dziś chciałabym polecić Wam przepis na ciastka ze słonecznikiem. Idealne na popołudniową kawę lub jako przekąska w ciągu dnia. Ich przygotowanie to zaledwie 20 min i poradzi sobie z ich przygotowaniem nawet największy amator kulinarny. Ciastka ze słonecznikiem już podczas pieczenia tak pięknie pachną, że ciężko doczekać do momentu kiedy wystygną 🙂

RozwińZwiń