Zapiekana tortilla

4.5/5 (31 ocen)
Szukasz przepisu na szybki, smaczny ale niecodzienny obiad? W takim razie ta zapiekana tortilla będzie idealnym wyborem! Jest nie tylko pyszna, ale także bardzo uniwersalna, dzięki czemu możesz eksperymentować z różnymi farszami i dodatkami, które akurat masz pod ręką.

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 25 min pieczenia

zapiekana tortilla

Opis przepisu

Zapiekana tortilla z kurczakiem, serem, pieczarkami oraz papryką to niezwykle smaczny pomysł na obiad. Danie jest sycące, a co najważniejsze proste i szybkie do przygotowania.

Przepis na: Zapiekana tortilla

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 3-4 garści świeżej rukoli lub roszponki
  • 150 g mozzarelli
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 2 nieco czubate łyżki majonezu
  • 2 nieco czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18%
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Zapiekana tortilla – przepis krok po kroku:


Krok 1

podsmażanie kurczaka

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Smażymy na większym ogniu pokrojonego w kostkę kurczaka (350 g). Posypujemy przyprawą gyros (1 płaska łyżeczka), a także dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy kurczak będzie usmażony to przekładamy go do średniej wielkości miski.


Krok 2

podsmażanie pieczarek i papryki

Na tej samej patelni nalewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Przekładamy do tej samej miski, w której jest kurczak.


Krok 3

sos czosnkowy

Sos czosnkowy:

W miseczce mieszamy majonez (2 łyżki), śmietanę lub jogurt grecki (2 łyżki), czosnek (duży ząbek), sól oraz pieprz (szczypta).


Krok 4

składniki na farsz do zapiekanej tortilli

Do miski dodajemy także świeżą rukolę lub roszponkę (3-4 łyżki), a także starty na tarce ser (może być zarówno mozzarella, jak i Gouda czy cheddar, około 100 g).


Krok 5

farsz do zapiekanej tortilli

Całość lekko mieszamy wraz z sosem czosnkowym (około 2 łyżki sosu zostawiamy do polania wierzchu tortilli).


Krok 6

nakładanie farszu na tortillę

Przygotowujemy sobie 4 pszenne tortille.

Na środek każdej nakładamy 2-3 nieco czubate łyżki farszu.


Krok 7

zawijanie tortilli

Dolną i górną część tortilli delikatnie podwijamy (żeby składniki nie wypadały w trakcie jedzenia) i zwijamy w rulon.


Krok 8

tortilla w naczyniu żaroodpornym przed upieczeniem

Nasze zwinięte tortille układamy w naczyniu żaroodpornym, dość ciasno koło siebie.

Wierzch polewamy pozostałym sosem czosnkowym oraz posypujemy startym serem (około 50 g).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Ta zapiekana tortilla smakuje najlepiej w wersji na ciepło, bo wtedy ser jest ciągnący. Smacznego!

Szukasz innych pomysłów z użyciem tortilli? W takim razie polecam propozycję śniadaniową – tortilla na omlecie, wersję obiadową – zawijaną tortillę z kurczakiem, czy imprezową – ekspresowe zawijaski z tortilli z szynką oraz serem.


zapiekana tortilla

zapiekana tortilla przepis

 

zapiekana tortilla w przekroju

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 31

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
14 dni temu

Pyszne 😋 nawet bardzo pyszne 🤤 mężowi bardzo smakowało 🙂

Maria Dawidowicz
Maria
15 dni temu

smakują wyśmienicie i szybko się robi (takie lubię
,Dziękuję Pani bardzo, Nie mam zdjęcia bo idąc do nich rzadko biorę telefon ze sobą,ale powiem bardzo nam smakowała, dziękuję