Szukacie pomysłu na pyszny, zdrowy fit obiad? Polecam filety z miruny smażone w owsianej panierce z dodatkiem własnoręcznie zrobionej surówki z marchwi oraz brokułów! Jest to sycące połączenie, które nie powinno Ci sprawić żadnych problemów z jego przygotowaniem. Nie przygotowałam do ryby zwykłej panierki, czyli bułki tartej, mąki lecz użyłam zmiksowane na pył płatki owsiane. No po prostu pycha!
Przepis na: Fit ryba w owsianej panierce
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 4 filety z miruny, tilapii bądź innej ulubionej ryby
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- szczypta przyprawy do ryb
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 500 g brokułów
- 2 marchewki
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta vegety
Brokuły gotujemy na parze około 10 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. W tym czasie przygotowujemy panierkę: płatki owsiane miksujemy/blendujemy na pył.
Do jednej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawę do ryb. Do drugiej wsypujemy zmiksowane płatki owsiane. Każdy filet tilapii maczamy najpierw w jajku, potem w płatkach owsianych.
Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju. Dodatkowo możemy przygotować surówkę z marchewki: marchewki ścieramy na tarce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, pół łyżeczki cukru, szczyptę vegety i całość mieszamy. Ewentualnie przyprawiamy więcej do smaku. Smacznego!