Łosoś w cieście francuskim

5/5 (3 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Łosoś w cieście francuskim! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie. Najważniejsze, aby na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak i pozbyć się nadmiaru wody ponieważ w innym razie podczas pieczenia spód ciasta francuskiego będzie dostawał sporo wody z łososia oraz szpinaku i nie będzie miał jak się upiec.

Przepis na: Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g łososia
  • 500 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 10 dag sera mozzarella
  • mała garść sezamu
  • 2 łyżki Fithia z olejem słonecznikowym
  • sól, pieprz
Wyślij emailem

Łosoś w cieście francuskim - przepis krok po kroku


Krok 1

Łosoś w cieście francuskim

Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Na patelnię dodajemy rozmrożony szpinak, 1 łyżkę fithii z olejem słonecznikowym, szczyptę pieprzu i soli. Chwilkę smażymy, aby odparował sok ze szpinaku. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, na środek każdej nakładamy łososia otulonego w podsmażony szpinak, wierzch dekorujemy startą mozzarellą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, boki ciasta lekko nadcinamy, zawijamy na przemian, łączeniem na środku łososia.


Krok 2

Łosoś w cieście francuskim

Wierzch smarujemy lekko Fithią lub roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec ok. 22 minut w temp. 190 stopni (aż wierzch się ładnie przyrumieni).


Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments