Łosoś w cieście francuskim! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie. Najważniejsze, aby na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak i pozbyć się nadmiaru wody ponieważ w innym razie podczas pieczenia spód ciasta francuskiego będzie dostawał sporo wody z łososia oraz szpinaku i nie będzie miał jak się upiec.
Przepis na: Łosoś w cieście francuskim
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 2
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g łososia
- 500 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
- 10 dag sera mozzarella
- mała garść sezamu
- 2 łyżki Fithia z olejem słonecznikowym
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Na patelnię dodajemy rozmrożony szpinak, 1 łyżkę fithii z olejem słonecznikowym, szczyptę pieprzu i soli. Chwilkę smażymy, aby odparował sok ze szpinaku. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, na środek każdej nakładamy łososia otulonego w podsmażony szpinak, wierzch dekorujemy startą mozzarellą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, boki ciasta lekko nadcinamy, zawijamy na przemian, łączeniem na środku łososia.
Wierzch smarujemy lekko Fithią lub roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec ok. 22 minut w temp. 190 stopni (aż wierzch się ładnie przyrumieni).