ObiadyPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneRyby

Karp w migdałach

Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie.

Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci… Jednak karp w migdałach całkowicie zmienił moje zdanie na temat tej ryby 🙂

Jeżeli szukasz innego przepisu rybnego na wigilijny stół to polecam pieczoną rybę po grecku >>

Przepis na: Karp w migdałach

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta przyprawy do ryb
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 1 roztrzepane jajko
  • 100 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • żurawina Stovit

Wykonanie:

Jeden większy lub dwa mniejsze płaty karpia odcinamy z płetw i części ogonowych. Następnie wycinamy ości z części brzusznej. Gotowy filet kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.  Na talerz wbijamy 1 jajko i roztrzepujemy je. Do kolejnego talerzyka wysypujemy niewielką ilość mąki, a na trzeci wsypujemy płatki migdałów. Odrobinę skórki z wcześniej sparzonej cytryny ścieramy na karpia, a następnie pokrojonego karpia obtaczamy w mące, w jaju i w płatkach migdałów. Na małym ogniu, na oleju smażymy karpia z obu stron na złoty kolor. Obsmażone płaty karpia podajemy z żurawiną lub sosem żurawinowym. Karp w migdałach gotowy do podania na wigilijny stół! 🙂


Karp w migdałach

Karp w migdałach

Karp w migdałach

Karp w migdałach

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close