Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie.
Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci… Jednak karp w migdałach całkowicie zmienił moje zdanie na temat tej ryby 🙂
Jeżeli szukasz innego przepisu rybnego na wigilijny stół to polecam pieczoną rybę po grecku >>
Przepis na: Karp w migdałach
Składniki:
- 1 kg karpia
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta przyprawy do ryb
- skórka z 1/2 cytryny
- 3 łyżki mąki
- 1 roztrzepane jajko
- 100 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- żurawina Stovit
Zobacz również:
Karp w migdałach - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Jeden większy lub dwa mniejsze płaty karpia odcinamy z płetw i części ogonowych. Następnie wycinamy ości z części brzusznej. Gotowy filet kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Na talerz wbijamy 1 jajko i roztrzepujemy je. Do kolejnego talerzyka wysypujemy niewielką ilość mąki, a na trzeci wsypujemy płatki migdałów. Odrobinę skórki z wcześniej sparzonej cytryny ścieramy na karpia, a następnie pokrojonego karpia obtaczamy w mące, w jaju i w płatkach migdałów. Na małym ogniu, na oleju smażymy karpia z obu stron na złoty kolor. Obsmażone płaty karpia podajemy z żurawiną lub sosem żurawinowym. Karp w migdałach gotowy do podania na wigilijny stół! 🙂
Komentarze