Opis przepisu
Sernik zebra to jeden z najbardziej efektownych wypieków jakie do tej pory zrobiłam, a pewnie dobrze wiecie, że juz się ich sporo napiekłam… Nic na to nie poradzę, że mam do nich taką słabość! Wygląda na skomplikowany, a jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Mój sernik zebra upiekłam na lekko orzechowym, kruchym spodzie. To połączenie delikatnej masy serowej z maślanym, orzechowym ciastem to coś pysznego!
Przepis na sernik zebra
Mój sernik zebra wyszedł równiutki, nie popękał w trakcie pieczenia, a po upieczeniu nie opadł. Dlaczego? Ponieważ był pieczony przez dłuższy czas w niższej temperaturze, a po drugie nie napowietrzałam masę ubijając osobno białka. Naprzemiennie nałożona jasna i kakaowa masa serowa sprawia, że po przekrojeniu otrzymujemy sernik w paski, czyli zebrę. Ten wypiek jest nie tylko genialny w smaku, ale co więcej wygląda naprawdę efektownie. Sernik zebra można upiec na imieniny, urodziny, Wielkanoc, czy Boże Narodzenie. Jednak jestem pewna, że nie musisz szukać jakiejkolwiek okazji… Do kawki to ciasto jest idealne! Twoim domownikom z pewnością posmakuje.
Do przygotowania sernika zebra użyłam mojego nowego blendera Multiquick 9 (dokładny model -MQ9135XI) o mocy 1200W. Kilka lat temu opisywałam Wam mój sprawdzony blender ręczny z marki Braun (możecie o nim poczytać w tym wpisie klik >>). Blender ręczny Braun Multiquick 9 o mocy 1200 W z technologią Active PowerDrive zapewnia do 60% wyższą wydajność pracy. Przesuwane ostrza w górę i dół pomagają w szybki sposób zblendować produkty z dna naczynia, a co więcej im mocniej wyciśniesz, tym więcej otrzymasz mocy. W moim zestawie była końcówka do ubijania piany, pojemnik 500 ml do siekania lub kruszenia lodu, przy pomocy dodatkowego noża, miarka o pojemności 600 ml w zestawie.
Blender ręczny
Jeśli szukasz sprawdzonego blendera ręcznego o płynnej regulacji prędkości, z wymiennymi końcówkami to tak naprawdę ten sprzęt jest idealny i przedstawia się bardzo korzystnie (w stosunku jakości do ceny). Wybierasz się do znajomych czy rodziny na parapetówkę i nie wiesz co im kupić? A może szukasz dla kogoś uwielbiającego gotować prezent pod choinkę? Taki wielofunkcyjny blender ręczny będzie strzałem w dziesiątkę!
Przepis na: Sernik zebra
Składniki:
Kruche ciasto:
- 180 g mąki np. krupczatki
- 1 żółtko
- 120 g zimnego masła
- 70 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 5 jajek
- 1 białko
- 1 szklanka cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 80 g masła
Dodatkowo:
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń toffi (proszek)
- opcjonalnie 2 łyżki masy kajmakowej
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić sernik zebra?
Krok 3
Krok 5
Krok 6
Masa serowa
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 5 jajek, 1 białko (zostało z ciasta), szklankę cukru, 20 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią), 80 g roztopionego i ostudzonego masła, a także opcjonalnie 1 łyżeczkę przyprawy do sernika. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników (przez około 1,5- 2 minuty).
Połowę masy serowej odlewamy do osobnej miski.
Do jednej części masy serowej wsypujemy budyń waniliowy (proszek) oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy przez około 30 sekund.
Do drugiej części masy serowej wsypujemy 2 łyżki kakao, budyń toffi (proszek) oraz opcjonalnie 2 łyżki masy kajmakowej. Całość również miksujemy przez 30 sekund.
Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 2 łyżki masy kakaowej, a następnie 2 łyżki masy waniliowej. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać na boki tworząc wzór zebry.
Krok 7
Oprószamy upieczony sernik cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Czy można sernik piec tylko w kąpieli wodnej przez 90 minut?
Każdy sernik można piec w kąpieli wodnej 🙂 Ale jak jest z kruchym spodem to raczej piekę tradycyjnie.
Właśnie się piecze. Zdam relację z efektu 🙂
To drugi Pani przepis (po jabłeczniku z bezą), którego próbuję. Czuję, że zdecydowanie nie ostatni 😉
Zdjęcie jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Dodałem od siebie płatki migdałów
Super wygląda! 😍 Cieszę się, że przepisy przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
A więc czas na recenzję.
Zeberka wyszła super, spód fajnie kruchy, ale…. sernikowi zabrakło słodyczy. Czuć wyraźnie twaróg i jego kwaskowy posmak.
Dzisiaj wczytałem się w przepis jeszcze raz i, jak się okazało, pominąłem szklankę cukru w masie serowej. To wiele tłumaczy 😂
Na szczęście Nutella rozwiązała problem.
Przepis na zasłużone 5 😉
Nutella to zawsze dobre wyjście na rozwiązywanie problemów 😂 Ale muszę przyznać, że serniczek prezentuje się naprawdę super! 🙂
A czy można ten sernik upiec bez kąpieli wodnej? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze?
Kazdy sernik mozna upiec bez kapieli wodnej. W takiej samej temp co jest w przepisie 🙂
Witaj, czy może być inna mąka za miast mąki ziemniaczanej ,a orzechy trzeba koniecznie dodawać? A jeśli tak mogą być inne
Do serników nie dodaje się innej mąki. Z orzechów można zrezygnować 🙂
Dziękuję
Cześć! może głupie pytanie, ale czy zamiast budyniu toffi może być czekoladowy? efekt kolorystyczny chyba będzie mocniejszy?
Jasne 🙂