SernikiSłodkości

Sernik zebra

Sernik zebra to jeden z najbardziej efektownych wypieków jakie do tej pory zrobiłam, a pewnie dobrze wiecie, że juz się ich sporo napiekłam… Nic na to nie poradzę, że mam do nich taką słabość! Wygląda na skomplikowany, a jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Mój sernik zebra upiekłam na lekko orzechowym, kruchym spodzie. To połączenie delikatnej masy serowej z maślanym, orzechowym ciastem to coś pysznego!

Przepis na sernik

Mój sernik zebra wyszedł równiutki, nie popękał w trakcie pieczenia, a po upieczeniu nie opadł. Dlaczego? Ponieważ był pieczony przez dłuższy czas w niższej temperaturze, a po drugie nie napowietrzałam masę ubijając osobno białka. Naprzemiennie nałożona jasna i kakaowa masa serowa sprawia, że po przekrojeniu otrzymujemy sernik w paski, czyli zebrę. Ten wypiek jest nie tylko genialny w smaku, ale co więcej wygląda naprawdę efektownie. Sernik zebra można upiec na imieniny, urodziny, Wielkanoc, czy Boże Narodzenie. Jednak jestem pewna, że nie musisz szukać jakiejkolwiek okazji… Do kawki to ciasto jest idealne! Twoim domownikom z pewnością posmakuje.

Do przygotowania sernika zebra użyłam mojego nowego blendera Multiquick 9 (dokładny model -MQ9135XI) o mocy 1200W. Kilka lat temu opisywałam Wam mój sprawdzony blender ręczny z marki Braun (możecie o nim poczytać w tym wpisie klik >>). Blender ręczny Braun Multiquick 9 o mocy 1200 W z technologią Active PowerDrive zapewnia do 60% wyższą wydajność pracy. Przesuwane ostrza w górę i dół pomagają w szybki sposób zblendować produkty z dna naczynia, a co więcej im mocniej wyciśniesz, tym więcej otrzymasz mocy. W moim zestawie była końcówka do ubijania piany, pojemnik 500 ml do siekania lub kruszenia lodu, przy pomocy dodatkowego noża, miarka o pojemności 600 ml w zestawie.

Blender ręczny

Jeśli szukasz sprawdzonego blendera ręcznego o płynnej regulacji prędkości, z wymiennymi końcówkami to tak naprawdę ten sprzęt jest idealny i przedstawia się bardzo korzystnie (w stosunku jakości do ceny). Wybierasz się do znajomych czy rodziny na parapetówkę i nie wiesz co im kupić? A może szukasz dla kogoś uwielbiającego gotować prezent pod choinkę? Taki wielofunkcyjny blender ręczny będzie strzałem w dziesiątkę!

Przepis na: Sernik zebra

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki np. krupczatki
  • 1 żółtko
  • 120 g zimnego masła
  • 70 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g masła

Dodatkowo:

  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń toffi (proszek)
  • opcjonalnie 2 łyżki masy kajmakowej
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić sernik zebra?

kruche ciasto
Krok 1 

Do pojemnika do miksowania wsypujemy orzeszki ziemne (ok. 70g).


kruche ciasto
Krok 2 

Blendujemy do konsystencji piasku.  


kruche ciasto
Krok 3 

Do miski wsypujemy mąkę (180g), 1 żółtko, posiekane zimne masło (120g), cukier puder (2 łyżki) i proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki).  Dodajemy także posiekane orzeszki. 


kruche ciasto
Krok 4 

Zagniatamy gładkie ciasto. 


sernik
Krok 5 

Kruche ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 18-20 minut w temp. 190 stopni.  


sernik zebra
Krok 6 

Masa serowa

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 5 jajek, 1 białko (zostało z ciasta), szklankę cukru, 20 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią), 80 g roztopionego i ostudzonego masła, a także opcjonalnie 1 łyżeczkę przyprawy do sernika. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników (przez około 1,5- 2 minuty).

Połowę masy serowej odlewamy do osobnej miski.

Do jednej części masy serowej wsypujemy budyń waniliowy (proszek) oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy przez około 30 sekund.

Do drugiej części masy serowej wsypujemy 2 łyżki kakao, budyń toffi (proszek) oraz opcjonalnie 2 łyżki masy kajmakowej. Całość również miksujemy przez 30 sekund.

Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 2 łyżki masy kakaowej, a następnie 2 łyżki masy waniliowej. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać na boki tworząc wzór zebry.


sernik
Krok 7 

Pieczemy w kąpieli wodnej przez 30 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp.135-140 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 20 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Oprószamy upieczony sernik cukrem pudrem. Smacznego!


sernik zebra

sernik zebra

sernik zebra

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button