Budyń domowy o smaku waniliowym to niezwykle prosty i smaczny deser. Powiedzieć, że smakuje lepiej niż ten z proszku to za mało! Jest o niebo lepszy.
Budyń waniliowy
Kiedyś robiłam głównie taki klasyczny sklepowy budyń gdzie wystarczy zagotować mleko z proszkiem, wymieszać i gotowe. Nie ukrywam jest to oszczędność czasu i pieniędzy – tutaj nie mam żadnych wątpliwości. Jednak odkąd spróbowałam wykonać taki domowy budyń na bazie mleka, żółtek, cukru z prawdziwą wanilią i skrobi ziemniaczanej to już nie było drogi powrotnej (tak samo mam w sumie w przypadku domowego pasztetu!). Zapraszam do wypróbowania!
Przy okazji jeśli szukasz podobnego przepisu to polecam mój sprawdzony krem budyniowy, który jest naprawdę uniwersalny (nadaje się do tortów, ciast, rurek, tartaletek itp).
Przepis na: Budyń domowy
Składniki:
- 600 ml mleka
- 40 g cukru białego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 40 g skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
Zobacz również:
Budyń domowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Do mniejszego garnka wlewamy mleko (450 ml) i gotujemy na małym ogniu.
Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko (150 ml). Dodajemy skrobię ziemniaczaną (40 g), cukier biały (40 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 płaska łyżeczka), a także żółtka (z dwóch dużych jajek). Jeśli masz dość małe jajka to użyj trzech żółtek zamiast dwóch.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć odrobiny pasty waniliowej lub dodać ziarenka z połowy laski wanilii.
Krok 2
Mieszamy dość dynamicznie za pomocą trzepaczki lub miksujemy za pomocą miksera przez kilka sekund (wystarczy do połączenia się składników). Ważne żeby nie było żadnych grudek.
Krok 3
Gdy mleko się zagotuje (będą widoczne bąbelki mleka), wtedy wlewamy masę jajeczną. Gotujemy na małym lub średnim ogniu, mieszając cały czas za pomocą trzepaczki.
Krok 4
Mieszamy do momentu, aż budyń zrobi się nieco gęstszy. To średnio zajmuje około 2 minut.
Przygotowany budyń waniliowy przelewamy do dwóch lub trzech miseczek. Gotowe! Jeśli masz ochotę to wierzch można udekorować świeżymi owocami czy konfiturą owocową. Smacznego.
Komentarze
Dzień dobry. Czy nadaje się do włożenia do piekarnika na cieście jogurtowym?
W sumie można, ale sam budyń, a nie krem budyniowy (bez zmiksowania z masłem) 🙂