Budyń domowy

4.9/5 (224 ocen)

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Budyń domowy

Budyń domowy o smaku waniliowym to niezwykle prosty i smaczny deser. Powiedzieć, że smakuje lepiej niż ten z proszku to za mało! Jest o niebo lepszy.

Budyń waniliowy

Kiedyś robiłam głównie taki klasyczny sklepowy budyń gdzie wystarczy zagotować mleko z proszkiem, wymieszać i gotowe. Nie ukrywam jest to oszczędność czasu i pieniędzy – tutaj nie mam żadnych wątpliwości. Jednak odkąd spróbowałam wykonać taki domowy budyń na bazie mleka, żółtek, cukru z prawdziwą wanilią i skrobi ziemniaczanej to już nie było drogi powrotnej (tak samo mam w sumie w przypadku domowego pasztetu!). Zapraszam do wypróbowania!

Przy okazji jeśli szukasz podobnego przepisu to polecam mój sprawdzony krem budyniowy, który jest naprawdę uniwersalny (nadaje się do tortów, ciast, rurek, tartaletek itp).

Przepis na: Budyń domowy

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 40 g cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
Wyślij emailem

Budyń domowy - przepis krok po kroku


Krok 1

Składniki na budyń waniliowy

Do mniejszego garnka wlewamy mleko (450 ml) i gotujemy na małym ogniu.

Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko (150 ml). Dodajemy skrobię ziemniaczaną (40 g), cukier biały (40 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 płaska łyżeczka), a także żółtka (z dwóch dużych jajek). Jeśli masz dość małe jajka to użyj trzech żółtek zamiast dwóch.

Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć odrobiny pasty waniliowej lub dodać ziarenka z połowy laski wanilii.


Krok 2

Przygotowanie budyniu waniliowego

Mieszamy dość dynamicznie za pomocą trzepaczki lub miksujemy za pomocą miksera przez kilka sekund (wystarczy do połączenia się składników). Ważne żeby nie było żadnych grudek.


Krok 3

Jak zrobić budyń?

Gdy mleko się zagotuje (będą widoczne bąbelki mleka), wtedy wlewamy masę jajeczną. Gotujemy na małym lub średnim ogniu, mieszając cały czas za pomocą trzepaczki.


Krok 4

Jak się robi budyń?

Mieszamy do momentu, aż budyń zrobi się nieco gęstszy. To średnio zajmuje około 2 minut.

Przygotowany budyń waniliowy przelewamy do dwóch lub trzech miseczek. Gotowe! Jeśli masz ochotę to wierzch można udekorować świeżymi owocami czy konfiturą owocową. Smacznego.


Budyń domowy

przepis na budyń

budyn domowy

budyń przepis

jak zrobić budyń

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 224

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Czy nadaje się do włożenia do piekarnika na cieście jogurtowym?

Jak zrobić budyń?

Aby zrobić domowy budyń waniliowy, potrzebujemy zaledwie 5 składników: mleko, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka i skrobię ziemniaczaną. Wystarczy odmierzyć 450 ml mleka do garnka i zacząć podgrzewać co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. W tym czasie pozostałe mleko i składniki mieszamy w naczyniu, tak aby nie było żadnych gródek. Następnie do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną masę i gotujemy przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, aż do momenty kiedy budyń zgęstnieje. Gotowy budyń domowy przekładamy do miseczek. Smacznego!

Domowy budyń waniliowy

Moim zdaniem domowy budyń waniliowy jest o niebo lepszy od tego kupowanego ze sklepu. Odkąd pierwszy raz zrobiłam taki prawdziwy budyń z żółtkami, to od razu wiedziałam, że tylko taki będę przygotowywać 🙂 Jest to fantastyczny i niezwykle prosty przepis na deser. Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Ja chętnie taki domowy budyń przygotowuję najczęściej wieczorem, kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Zwłaszcza jeszcze delikatnie ciepły jest naprawdę pyszny!

Przepis na budyń

Przepis na budyń domowy jest naprawdę niezwykle prosty i każdy bez problemu jest w stanie go przyrządzić w swojej kuchni. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, dlatego świetnie nadaje się na szybką przekąskę, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis na budyń możesz dostosować do swojego smaku. Jeżeli będzie dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać troszkę więcej cukru niż gramatura podana w składnikach. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz też dużo podobnych przepisów na pyszne desery czy inne słodkości.

Jak się robi budyń?

Domowy budyń robi się naprawdę bardzo szybko, a w tym przepisie krok po kroku wraz ze zdjęciami, pokażę Ci jak go przygotować 🙂 Ja do przygotowania domowego budyniu wykorzystałam skrobię ziemniaczaną, ale możesz równie dobrze użyć skrobię kukurydzianą czy też mąkę ziemniaczaną. Może być jednak różnica w smaku i konsystencji między skrobią ziemniaczaną, a mąką ziemniaczaną. Wynika to z procesu produkcji, mimo że w Polsce utarło się, że generalnie to to samo.

RozwińZwiń